Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

1453, Άλωση της Πόλης: Οι Κερκοπορτίτες της λησμονιάς και οι απέθαντοι της ιστορίας...

Δεν με απασχολούν αυτοί που με αφορμή την επέτειο της Αλώσεως θα κάνουν προβολές στο αύριο ξεθάβοντας το χτες. Μου είναι διασκεδαστικοί και αυτοί που θα εξηγήσουν το 2020 με αναφορές στο 1453 και αυτοί που θα απορρίψουν μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε τέτοια συσχέτιση. Μικρό είναι και το ενδιαφέρον που μου προκαλούν και όσοι είχαν αναγάγει την λύση, με σύνθετη ονομασία, του Μακεδονικού σε γεγονός αντίστοιχο με αυτό της πτώσεως της Πόλης.

Άλλοι είναι χτίστες του παρελθόντος κι άλλοι χαλαστάδες του μέλλοντος. Αυτό ξέρουν, αυτό επέλεξαν, αυτό τούς αρέσει να κάνουν. Αυτό κάνουν. Και τους δύο τούς ξεχωρίζεις σαν τη μύγα μεσ' στο γάλα. Είναι ευδιάκριτοι. Τους εγκρίνεις ή τους απορρίπτεις. Συντάσσεσαι μαζί τους ή τους αποτάσσεσαι. Είναι εύκολη υπόθεση.
Το πρόβλημα είναι με τους απέθαντους της Ιστορίας. Με τους μουλωχτούς των ιδεών. Μ’ αυτούς που σου στερούν τη χαρά, είτε του γέλιου είτε του κλάματος. Που σου παγώνουν το γέλιο στα χείλη. Που σου πετρώνουν το δάκρυ στα μάτια. Αυτοί που την 29η Μαΐου τη βλέπουν και έτσι και γιουβέτσι και κοκορέτσι.
Μ’ αυτούς που δεν μπορούν να πουν στα παιδιά τους την Άλωση σαν παραμύθι πρέπει να έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς. Κι όχι μ’ αυτούς που τη βλέπουν κάθε βράδυ στον ύπνο τους και στοιχειώνουν ή με όσους αδιαφορούν για το γεγονός.

Μ’ αυτούς που μας υψώνουν το δάχτυλο και μας φοβερίζουν με ενοχές και εφιάλτες για τις θύμησες. Τους αμνήμονες να φοβόμαστε. Όχι αυτούς που σκυλεύουν, προσπαθώντας να φέρουν την Ιστορία στα μέτρα των ιδεοληψιών τους.

Δεν συνιστούν πρόβλημα ούτε οι Ελληναράδες ούτε οι κοσμοπολίτες. Τη Συρία δεν τη βλάπτουν οι παλαιολογίτες ούτε οι λατινόφρονες. Τη χαλάνε οι τιποτόφρονες. Οι Κερκοπορτίτες της λησμονιάς είναι οι επικίνδυνοι.

Αυτοί είναι που δεν μπορούν να πουν κανένα παραμύθι στα παιδιά. Είτε με δράκους, είτε πολιτικά ορθό. Και όσοι δεν μπορούν να πουν παραμύθια στα παιδιά, τα μισούν. Μισούν τη ζωή και τους άλλους. Αυτούς δεν τους χρειαζόμαστε. Μ’ αυτούς πρέπει να τελειώνουμε. Και ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε είναι από σήμερα ν’ αρχίσει ο καθένας να λέει, όσο πιο φωναχτά μπορεί, το δικό του παραμύθι.

Ν' ακονίσει τις παιδικές του μνήμες και να τις πει δημόσια. Ας ξεχάσουμε για λίγο τον κορονοϊό και τα ελλείμματα. Ας αφήσουμε τις πληροφορίες και το παρασκήνιο για το RECOVERY FUND, το πρόγραμμα SURE, τον ESM και τον πόλεμο βορείων και νοτίων στην ΕΕ. Ας προσπεράσουμε τα επιτηρήσεις, τις δανειακές συμβάσεις και το ύψος του δημοσίου χρέους.

Ας αφήσουμε τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τα κοινωνικά αιτήματα για μια μέρα στην άκρη. Και ας θυμηθούμε τον «μαρμαρωμένο βασιλιά», την «Πύλη του Ρωμανού», την «Κόκκινη Μηλιά», το «Σώπασε, Κυρά Δέσποινα, και μην πολυδακρύζεις», «Τα ψάρια που πήδηξαν απ’ το τηγάνι».

Είναι μνήμες ενός έθνους. Λαϊκές δοξασίες. Παραμύθια. Για μένα μνήμες αθωότητας. Τώρα που το σκέφτομαι, μ’ αρέσει που τα θυμάμαι. Που μου τα ’λεγαν όταν ήμουνα μικρός. Και θέλω να τα πω και ’γω στα παιδιά μου. Με νοσταλγία. Για μένα και γι’ αυτά.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

6 σχόλια:

  1. Κατά την ταπεινη αντιληψη μου αξιοτιμε κονδυλοφορε μου η δεν κατάλαβες περι τινος προκειται η καταλαβες και ηθελημένα διαστρεφεις τα πραγματα !! Δεν υπαρχει Ελληνας φιλε μου στο ντουνια που να μην αγαπα τη Πατριδα του την Ελλαδα, να μη σεβεται την ιστορια Της και τα μεγαλουργηματα Της απο το βαθος των αιωνων ως τα σημερα, με περισσσο παθος , αγαπη και περιφανεια . Ολοι μας ειμαστε λατρεις της ιστοριας μας, των δοξασμενων προγονων μας και ολοι μας τα ιδια λεμε από καρδια , τα φωνάζουμε, τα τραγουδάμε και τα γιορτάζουμε, οπου και ναμαστε , σε καθε γωνια του κοσμου και σε κάθε γιορτη και πανηγυρι!Κι ολοι μας αυτο ποθουμε από καρδια, αν κι ενδιαμεσα πολλες φορες διχασθηκαμε , σκοτωθηκαμε, ομως και παλι μονιασαμε!
    Ετσι, φθασαμε μετα από χρονια και καιρους εδω που στεκομαστε σημερα!Κι όμως κατά τη δικη σου αντιληψη υπαρχουν Ελληνες ευλογημένοι, με αγια φωτοστεφανα που θελουν το καλο της κι αλλοι Ελληνες καταραμενοι και διαβολεμένοι που θελουν το ριμαγδιο Της , την υποβολευουν, θελουν την αφανιση Της!!
    Φιλε γραφια μου , σε παρακαλω και σε συμβουλευω με τη δυναμη της πεννας σου κοιταξε για να βρεις το σωστο τονο , τη σωστη γραφη.
    Η Ελλαδα μονο ενωμενη θα βρει τη πορεια της και θα λαμψει και παλι στο στερεωμα. ΔΕΝ υπαρχουν καλιτεροι και μεγαλύτεροι πατριωτες, ολοι μας στα δυσκολα χρονια πουρχονται θα βραζουμε στο ιδιο ζουμι κι θα ~χουμε τους ιδιους ποθους ! Κι ετσι ,αντι με τη διορατκοτητα και τις γνωσεις σου να προτείνεις μια ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ κυβερνηση για τη διαχειρηση του δυσκολου μελλοντος της Πατριδας που ηδη αρχιζει να διαγραφεται, καταφευγεις σε αγιασμους και επαινους για τη παραταξη και τον γονο της Μεγαλης κι Αγιας οικογενειας με τις γνωστες κληκες περι αυτης, ενω απαξιωνεις τα 70% των Ελληνων ψηφοφορων και λοιδορεις συναμα κατά του αμολυντου, αγνου, αχραντου και ασπιλου Αλεξη μας !
    Ένα μονο και τελευταιο ακομα: σωφρονησου αγαπητε μου, αλλως η πανεμορφη και δοξασμενη Πατριδα Μας τραβαει προς αβεβαιο μελλον,πραγμα που το καταλαβαίνεις κι ο ιδιος, αρκει να συγκρινεις κι αναλυσεις ακομα και προχειρα σε ένα περιγραμμα τις πιο γνωστές (διαδεδομένες)οικονομικους παραμετρους με `κεινους στις αλλες μικρες ευρωπαικες χωρες , ακομα κι αν παρουμε σα βοηθεια ολα, και τα 32 δις Ευρο της ΕΕ,που θα δωθουν χωρις διαπραγματευσεις στο κοντουλη υπουργος μας!!Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ Ο 11:56 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ;
    ΕΛΕΟΣ ΣΕ ΤΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΟΥΜΕ.
    Κ.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προλαβες μπαγασακο, εισαι και παλι πρωτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 11:56
    Έχω προσέξει ότι αποκαλείς κονδυλοφόρο όποιον αρθρογράφο δε συμφωνείς με το άρθρο του. Ελπίζω να ξέρεις ότι ο όρος κονδυλοφόρος χρησιμοποιείται όχι απλώς υποτιμητικά αλλά κατά κάποιο τρόπο δηλώνει τον πληρωμένο αρθρογράφο. Όσο αξιότερος και ικανότερος όλων και να είσαι δεν πρέπει να προσβάλεις κανέναν. Συνήθως αυτό το κάνουν αυτοί που είναι κατώτεροι αυτών που προσβάλουν. Και σταμάτα πια να χρησιμοποιείς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τον προθυπουργό της χώρας όποιος κι αν είναι. Μπορεί να το κάνεις σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, όχι όμως δημόσια. Προσβάλεις αυτούς που τον ψήφισαν, εκτός πάλι ανα θεωρείς αυτούς (που μάλλον έτσι είναι) κατώτερούς σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα καταλαβες φιλε και σωστα το επεξηγησες! Θεματα στον εκαστοτε τομεα, π.χ στον κοινωνικο , οικονομικο, πολιτικο κ.α. , προβαλλονται , εζεταζονται κι αναλυονται κατω απο την επιδραση και τον φακο που υιοθετουν/ απαιτουν οι εκδοτες / ιδιοκτητες στα διαφορα κεντρα τυπου κι ενημερωσης.
      Ειτε , οι δημοσιογραφοι/ κονδυλοφοροι λενε και γραφουν, ο,τι ακουγεται σαν ωραια μουσικη στα αυτια των αφεντικων τους. Λιανωτερα ακομα , αλλη μουσικη ακουνε τα αφεντικα της Καθημερινης και αλλη τα αφεντικα της Αυγης κι αν οι κονδυλοφορο/βιολιντζηδες δεν παιξουν καλα τη μουσικη και τα αφεντικα τους ακουσουν η καταλαβουν παραφωνιες, τοτε οι καυμενοι κονδυλοφοροι πρεπει να τα μαζευουν και να καταφυγουν σε αλλα τσαντηρια !
      Συναμα δε αλλιως, με αλλα κριτήρια , θα αναλυσει ένα κοινωνικο θεμα ενας κονδυλοφορος της Καθημερινης , δες Κασιματη και Θεοδωροπουλο και αλλα θα βρει να γραψει ενας δημοσιογραφος της Αυγης!
      Αυτο βεβαια δεν ειναι απολυτο διοτι υπαρχουν και σοβαροι, ανεξαρτητοι δημοσιογραφοι που στεκονται στο υψος τους!
      Για αυτό το λογο καλο ειναι να μην εισαι μονοδιαστατος , να διαβαζεις κι άλλες γνωμες στο ιδιο θεμα!Εκανα το κοπο και σου απαντησα , διοτι απεκτησα την εντυπωση, ότι εισαι νέο και ευγενεστατο παιδι!Κι οσο για τον Κουλη δεν το κουβεντιαζω,πρωτο διοτι θεωρω, ότι οι γονοι πολιτικων δεν πρεπει να μπερδευονται με την πολιτικη και τα κομματα των γονειων τους, η πολιτικη καριερα ενός λαικου γονου, δεν είναι το ιδιο με κεινη στους βασιλικους οικους, οπου οι γονοι τους είναι ολοι γαλαζοαιματοι! Για το λογο, μεταξυ αλλων, καταργησαμε τη βασιλεια, αλλα τωρα να που ερχεται ο Κουλη και επιμενει να συνεχιζει τη διακυβερνηση της πατριδας μας για μια 100εταιριδα γιατι, λεει, ειχε παππου και πατερα κυβερνήτες! περιοδο!!Μια κατασταση που δεν θα βρεις ομοια πουθενα στην Ευρωπη και ιδιαιτερα δε στη Γερμανια !!

      Αυτή λοιπον ειναι η ταπεινη θεση μου και πιστευω να με καταλαβες !!

      Διαγραφή
  5. Ανώμυμε 11:56
    Στην Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου πού ήταν ο Αλέξης; Γιατί ο εκλεκτός σου δεν συμμετείχε τότε να σωθεί η πατρίδα για τα δύσκολα που ερχόταν; Μόνο το κυβερνών κόμμα ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση τότε ΝΔ και ο ΛΑΟΣ συμμετείχαν. Βλέπεις τότε έβλεπε την εξουσία να πλησιάζει και απαξίωσε την τότε προσπάθεια. Τον δε Λουκά Παπαδήμο που προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν (παρά τρίχα τη γλύτωσε), ο κύριος πρωθυπουργός Αλέξης ούτε ένα τηλέφωνο δεν καταδέχτηκε να πάρει! Τι μικρόψυχος αλήθεια! Τώρα τη θυμήθηκες την οικουμενική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά