Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Καλά τα λεφτά, αλλά πού και πώς;

Είναι, αναμφίβολα, πολύ καλό νέο για την Ελλάδα και φυσικά για όλη την Ενωμένη Ευρώπη η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεγάλη ενίσχυση των 500 δισ. ευρώ στις χώρες-μέλη της, προκειμένου να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους και ταυτοχρόνως να τις εκσυγχρονίσουν, επενδύοντας σε καινοτόμες δράσεις. Στη νέα τεχνολογία, στην πράσινη, οικολογική, ανάπτυξη, στην ψηφιακή πολιτική.

Είναι μια γενναία κίνηση που φυσικά θα πιστωθεί στη Γερμανία και στην ίδια τη Μέρκελ μετά από μία δεκαετία σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που επέβαλε η ίδια. Βεβαίως μπορεί η κίνηση της καγκελαρίου να ενέχει και κάποια σκοπιμότητα, αφού οι μεγάλες εξαγωγικές αγορές της Γερμανίας (Αμερική, Κίνα, Τουρκία) έχουν, η καθεμία για διαφορετικούς λόγους, σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν… σηκώνει και άλλο ένα τεράστιο ζήτημα, όπως θα ήταν η διάλυση της ευρωπαϊκής αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόφαση είναι πολύ σημαντική για όλους τους πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης.
Ετσι λοιπόν και στην Ελλάδα είναι λογικό να το… ψιλοπανηγυρίσουμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε το μέγεθός μας (για το οποίο δεν φταίμε), ούτε όμως και το πόσο πίσω είμαστε, ειδικά στον δημόσιο τομέα (για τον οποίο έχουμε την πλήρη ευθύνη), εδώ και δεκαετίες.

Θα φέρω ένα απλό παράδειγμα, πραγματικό γεγονός, χαρακτηριστικό, όμως, της άθλιας γραφειοκρατίας που ζει και υφίσταται ένας απλός πολίτης. Τον Οκτώβριο του 2019, σε μια επαρχιακή πόλη, συνέβη ένα απλό τρακάρισμα δύο Ι.Χ. αυτοκινήτων χωρίς σωματική βλάβη. Τράκαραν δύο οδηγοί αυτοκινήτων, διαλύθηκε το ένα, βγήκαν έξω (επαναλαμβάνω, χωρίς τραυματισμούς) και «τα βρήκαν» πολιτισμένα, συμφώνησαν δηλαδή ότι φταίει ο ένας από τους δύο που πέρασε το STOP, μίλησαν με τις ασφαλιστικές τους και όλα καλά. Δεν ήταν όμως… όλα καλά διότι το αστυνομικό τμήμα της περιοχής έπρεπε να συντάξει μια απλή έκθεση του συμβάντος (για να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσης), κάτι σαν να λέμε μια κόλλα χαρτί στην οποία ένας αστυνομικός θα περιέγραφε το συμβάν και τις εκατέρωθεν μαρτυρίες.

Η απλή αυτή διοικητική πράξη, που λογικά δεν θα έπαιρνε πάνω από 15 λεπτά χρόνο σε έναν αστυνομικό, δεν γινόταν ποτέ έτσι, άνευ εξηγήσεων. Πήρε εντέλει έξι μήνες στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για να γράψει σε ένα κομμάτι χαρτί τι συνέβη σε ένα μικρό τροχαίο και αυτό μετά από τηλεφώνημα που έπεσε από γραφείο κορυφαίου υπουργού! Μόλις τελείωσε, λοιπόν, μετά από έξι μήνες αναμονής η διαδικασία, το πόρισμα αυτό πήγε στην τοπική εισαγγελία προκειμένου να επικυρωθεί, ή κάτι παρόμοιο τυπικό. Αυτό έγινε τον Απρίλιο. Ακόμα εκκρεμεί και ο εργαζόμενος ανθρωπάκος έμεινε χωρίς αποζημίωση και χωρίς αυτοκίνητο.

Αυτά τα ασήμαντα περιστατικά ας υποθέσουμε ότι ταλαιπωρούν μερικές χιλιάδες πολίτες κάθε μέρα, αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν και πιο σημαντικά, όπως ας πούμε επενδύσεις που πάνε πίσω εκατοντάδες υποθέσεις και κοστίζουν στη χώρα λεφτά και κυρίως θέσεις εργασίας.

Είναι η νοοτροπία, είναι η γραφειοκρατία, είναι η έλλειψη αξιολόγησης προσωπικού στον δημόσιο τομέα (που για την ώρα δεν έχει αγγίξει ούτε η νέα κυβέρνηση), είναι όλα μαζί; Πάντως, αν δεν λυθούν βασικά ζητήματα της λειτουργίας του κράτους, όσα λεφτά και να πάρουμε από τους εταίρους μας, ή θα καταλήξουν στον βρόντο, όπως πολλά εξ αυτών στο παρελθόν, ή σε τσέπες επιτήδειων. Οχι και τόσο ασυνήθιστο, πόσα πακέτα Ντελόρ, πόσα ΜΟΠ και πόσα ΕΣΠΑ πετάχτηκαν και χάθηκαν δισ. δραχμές και ευρώ σε αυτή τη χώρα; Ελπίζουμε να έρθει κάτι καλύτερο. 

Τ. Καραμήτσος-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

6 σχόλια:

  1. Της ιδιας γνωμης είμαι και `γω κ. Καραμητσο, οτι και τα 32 δις ευρω που προβλέπονται για την Ελλαδα με το νέο πακετο θα καταλήξουν στον βρόντο, όπως πολλά σαν κι αυτα στο παρελθόν, ή σε τσέπες επιτήδειων.
    Μα από ποιον καρτεράτε να αναπτυξει μακροχρονιο στρατηγικο πλανο οικονομιας με βαση τα δυναμικα της Χωρας μας,την εκμεταλλευση του πλουτου μας, αλλα και λαμβανομενων υπ~οψην των αδυναμιων μας και να επιλεξει σωστα αξιολογημενους στρατηγικους στοχους και στρατηγικες κ. Καραμητσο?? Από τον αδυναμο κ. Κουλη η τον κ.σημερινο κοντουλη υπουργο ΟΙκονομικων της Ελλαδος??
    Ο πρωτος, οπως επεδειξε ως τωρα, αναθετει σε αλλους τα δυσκολα, είναι διστακτικος και απειρος και ο δευτερος είναι χωρις οραμα κι εμπειρια , καθαρος μπακαλης με το δεφτερι στο χερι, γνωστης μεν της προπαιδειας αλλα κι αυτό είναι ολο!
    Η στιγμη ηγγικεν, μη κοροιδευομαστε! Η Ελλαδα σωζεται μονο με ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κυβερνηση και μαλιστα ταχιστα ,με συμμετοχη των εξπερτ/κεφαλων που διαθετει η χωρα μας , προπαντων των πετυχιμενων πολιτικων στη τελευταια 5ετια, κυριων Αλεξη Τσιπρα και Επαμεινωνδα ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ!!
    ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...με ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ αντι το λανθασμενο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κυβερνηση!!!Χ

      Διαγραφή
    2. Γιατί άργησες τοση ώρα να γράψεις το γνωστό σχόλιο. Μάθε την τεχνική copy paste για να βελτιώσεις το χρόνο σου.

      Διαγραφή
  2. Ενώ ο Βαρουφάκης και ο Τσακαλώτος δεν ήταν διστακτικοί και είχαν πολύ πείρα! Χτυπούσαν το χέρι στο τραπέζι και έτρεμε ο Σόϊμπλε και η μαντάμ Μέρκελ! Τρομάρα μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επιτυχια κι ο αθλος αυτων των γιγαντων , Βαρουφάκη και Τσακαλώτο , ηταν ότι επετυχαν να παραμείνουμε την Ευρωπη και καποτε η ιστορια μας θα τους καταγραφει με χρυσα γραμματα. ΅΅Ωστοσο για να εκτιμησεις σωστα το μεγεθος της επιτυχυιας τους, πρεπει να μελετησεις το εχθρικο κλιμα που επικρατουσε τοτε στους ευρωπαικους κυκλους εναντι της Ελλαδος ,δημιουργημενο από τις κυβερνησεις της
      ΝΔουλας , το κομμα του Κουλη και της εκλεκτης παρεας του, που ειχαν παραλυσει και καταστρεψει την Ελλαδα!!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμε Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020 - 6:28:00 μ.μ. EEST, εχεις δικαιο θα το μαθω κι αυτό !
    Αλλα και σε αλλους συμβαινει αυτή η επαναλειψη και για διαφορετικους λογους !!
    Ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος είχε βάλει έναν δούλο να του θυμίζει βράδυ και πρωί να μην ξεχάσει να τιμωρήσει τους Αθηναίους, που είχαν βοηθήσει τις ιωνικές πόλεις να επαναστατήσουν εναντίον του. Έχει μείνει στην ιστορία το, «δέσποτα μέμνησο των Αθηναίων» – βασιλιά μου, θυμήσου τους Αθηναίους!
    Πιτευω να καταλαβες τον παραλληλισμο και τη συμπεριφορα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά