Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Αφιέρωση

Το τραγούδι ανήκει στην κατηγορία του «ρεμπέτικου», το έχει ερμηνεύσει ανεπανάληπτα ένας γνήσιος αρχοντορεμπέτης της δημοκρατικής παρατάξεως παρακαλώ, ο Τάκης Μπίνης και το έχει γράψει, στίχους και μουσική ο Τόλης Χάρμας. Το παραθέτω ως έχει, και το αφιερώνω εξαιρετικά στον φίλο Νίκο Παππά, πρωταγωνιστή των εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες:
«Ηρθαν τα μαντάτα σου, πάτησες τη γάτα σου
Επήγες κι έπεσες μες στις ατσίδες
και σου τα φάγανε οι παπατζήδες
Οπου κι αν πας, όπου κι αν πας
εδώ παπάς, εκεί παπάς
Πού είν’ ο παπάς, πού είν’ ο παπάς
Σαν κορόιδο πιάστηκες, να τα χάσεις βιάστηκες
Φυλάγαν στη γωνιά οι τσιλιαδόροι
και σε δουλεύανε οι αβανταδόροι
 
Οπου κι αν πας, όπου κι αν πας…

 
Κι έτσι αυτό το πάθημα, να σου γίνει μάθημα
Αυτό που έπαθες μην το ξεχάσεις
κι απ’ την οδό Αθηνάς να μην περάσεις
 
Οπου κι αν πας, όπου κι αν πας…»
 

Αφιέρωση II

Καλό; Εχω και καλύτερο. Σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Θόδωρου Δερβενιώτη, ο μεγάλος Γρηγόρης Μπιθικώτσης ερμηνεύει το 1960, τέσσερα χρόνια πριν τον καλέσει κοντά του ο μεγάλος Μίκης για να του αναθέσει την ερμηνεία του «Αξιον Εστί», τους «Παπατζήδες». Το ανασύρω από τη λήθη του χρόνου, το ξεσκονίζω από τη σκόνη και τις αράχνες, και το παραθέτω εδώ προκειμένου να το αφιερώσω στους συντρόφους του Νίκου του Παππά, οι οποίοι έκαναν «πολλά λεφτά» ακολουθώντας την «ατζέντα του μαγαζιού».
«Γέμισ’ ο κόσμος παπατζήδες,
απάτες και αεριτζήδες.
Οπου σταθείς κι όπου θα πας
«Εδώ παπάς, εκεί παπάς.»
Σήμερα στην κοινωνία
όλοι παίζουν τον παπά.
Κάνουν κάθε αδικία,
φτάνει να περνούν καλά.
Και όλοι παίζουν τον παπά.
Οι συγγενείς κι αυτοί είναι σκάρτοι,
κοιτούν πώς θα σου βγει το μάτι.
Κι ο φίλος σου που αγάπας
«Εδώ παπάς, εκεί παπάς.»
Και η κοπέλα της καρδιάς σου
κοιτάζει μόνο τα λεφτά σου.
Αφού μαζί της θα τα φας
«Πού ‘ναι ο παπάς, παλιοπαπάς;».
Τα λέει όλα το τραγούδι, δεν έχω να προσθέσω κάτι…
 

Απολογία

Αμήχανος ο Αλέξης Τσίπρας, οχυρώθηκε πίσω από μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, της κατηγορίας «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» ή «και σεις ρε γιατί βασανίζετε τους μαύρους», και δεν είπε ούτε χθες λέξη για όσα δυσώδη αναδίδονται τις τελευταίες ώρες. Το πρώτο που καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν έμαθε και τίποτε καινούργιο – τα γνώριζε όλα αυτά. Και για την «ατζέντα» που είχε το μαγαζί, και για τον Παπαγγελόπουλο που είχε «δική του ατζέντα» και για τα πολλά λεφτά που έκαναν μερικοί υπουργοί του, και για τις παρακρατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον.
Το δεύτερο που πιστεύουμε είναι ότι δεν λέει κάτι γιατί δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει – η πολυπλόκαμη συμμορία έχει πολλούς σκελετούς στα ντουλάπια της.
Το τρίτο, το οποίο μας έχει βάλει σε υποψίες, είναι ότι δεν μετέχει στη συζήτηση γιατί προσπαθεί να την κάνει να ξεχαστεί – πώς να ξεχαστεί όμως με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί;
Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τοποθετηθεί στην προσεχή – το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται – συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του υπό ανασυγκρότηση κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ με ρετάλια του ΠΑΣΟΚ. Για να δούμε τι θα πει, διότι οι αναφορές του Παππά είναι βαριές και χρήζουν απαντήσεων. Δεν μπορεί την ώρα που με τις φορομπηχτικές πολιτικές αφαίμασσες κανονικά τον λαό, την ίδια εκείνη ώρα γύρω σου να γινόταν το πάρτι με τα 500ευρα, με τα τούβλα. Ποιος θα πάρει τα περισσότερα. Και εσύ να μην κάνεις απολύτως τίποτε. Να κάνεις τον αμέτοχο τροχονόμο στις μίζες.
Περιμένω λοιπόν να ακούσω την απολογία του για όλα αυτά… 
Γ. Παπαχρήστος-ΤΑ ΝΕΑ

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς το συνονθύλευμα του Τσίπρα ήταν ένα μείγμα από τα "ρετάλια" του καφενειακού αριστερισμού της μεταπολίτευσης και του λούμπεν παρασιτικού βαθέως συνδικαλιστικού και κομματικού παρακράτους της ίδιας περιόδου. Το κομματικό παρακράτος τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. βρήκε στέγη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθησε εκτός από το να τα "ξαναοικονομήσει" να ξεκαθαρίσει και τους λογαριασμούς με τους εσωκομματικούς αντιπάλους στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες Μαριιι; Μα κουρκουτευσε κι αυτό το λιγο πουχες στο κεφαλι σ~ και μας ξαναλες τα ιδια και τα ιδια αρι; Πες μας καλιτερα τι θα το κανει το παρα η Μαλεβρα μετα το ξεπούλημα της εταιρειας της , θα τα επενδυσει λες στην Ελλαδα , θα τα βαλλει σε κλειστο λογαριασμο στην Ελβετια η λες ν~ανοιξει καμια εταιρεια στο χωριο μας για να μπει και κανενας φουκαράς καψούρης και απο μας ~κει μεσα;
      Μη το γελας! Αρι, απ~αυτό το σοι είναι τοσοι στενοι και μακρινοι συγγενεις π~σιτιζουντε από παλια ακομα απ~το κρατος , γιατι να μη φτιαξουν κι εδώ μια εταιρεια ναχει ο κοσμάκης ψωμακι να τρωει;

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά