Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Aγιο συμφέρον ναι, Aγία Σοφία ποτέ

Μπα  το θέμα καθόλου πολιτικό, είναι εντελώς πολιτιστικό. Εμείς τι  να κάνουμε γι αυτό; Τίποτα. Οι σχέσεις μας με Τουρκία και Ταγίπ Ερντογάν παραμένουν ακλόνητες. Για το θέμα αρμόδιος φορέας που πρέπει να τοποθετηθεί είναι η  UNESCO.

Το Βερολίνο λοιπόν κάπως έτσι έβγαλε την ουρά του. Και ως Πόντιος Πιλάτος την έκανε με μικρά πηδηματάκια. Σιγά τώρα που λόγω Αγίας Σοφίας θα διαταράξουμε τις σχέσεις μας με Τουρκία. Σιγά που θα διαταράξουμε τις σχέσεις με εκατομμύρια πελατών της (φερ ειπείν) Volkswagen. Σιγά που θα διαταράξουμε τις σχέσεις με τον φίλο μας τον Ερντογάν που για λογαριασμό όλων των Ευρωπαίων έχει μαντρώσει μερικά εκατομμύρια ρακένδυτων και απελπισμένων προσφυγο-μεταναστών. Πανέτοιμους να εφορμήσουν κατά Γερμανία μεριά. Σιγά τώρα που θα διαταράξω τη σχέση μου με το εκλογικό μου σώμα, επειδή κάποτε υπήρξε Βυζάντιο. Υπήρξε Ανατολικό κράτος της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Και υπήρξε Αγία Σοφία. Πριτς!
Καλά το Βερολίνο και η Μέρκελ. Οι άλλοι; Είπαν κάτι; Εκαναν τίποτα; Ιδρωσε τ αυτί τους; Από λόγια άλλο τίποτα. Από ανακοινώσεις άλλο τίποτα. Από κροκοδείλια δάκρυα άλλο τίποτα. Από ανησυχία άλλο τίποτα. Και από ουσία, μέτρα, μποικοτάζ και άλλα τέτοια απολύτως τίποτα

Πως λέμε «Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου»; Ετσι ακριβώς και «κατεχόμενη Αγία Σοφία». Ο τύπος, ο γνωστός, αυταρχικός, ο αρχι-τσέλιγκας ο δεσποτικός, έβαλε την ποδάρα του, πάτησε τα άγια «χώματα», μπορεί και να πόρδισε, μπορεί και να ρεύτηκε και στη συνέχεια «αφόδευσε»

Και «αφόδευσε» επειδή με δικό του φιρμάνι ως άλλος εντελώς ξεπεσμένος, παρακμιακός, νοσηρός και σαν ρεπλίκα του Μεχμέτ του έκτου του ξεπουπουλιασμένου, παριστάνει το σουλτάνο μιας ανύπαρκτης Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Με δικό του φιρμάνι μετατρέπεται ένα από τα πιο εμβληματικά αρχιτεκτονήματα της Δυτικής κληρονομιάς σε τζαμί Μουσουλμάνων

Προφανώς ως επίδειξη πυγμής. Προφανώς προς ικανοποίηση των πιο άγριων ενστίκτων εκατομμυρίων αναλφάβητων οπαδών του από το βαθύ κράτος της Ανατολίας. Προφανώς ως διαπραγματευτικό ατού. Προφανώς προς τεκμηρίωση ενός αρχηγικού προφίλ σε ολόκληρη την «επικράτεια» μουσουλμανικών περιοχών. Προφανώς ως ταπείνωση των «γκιαούρηδων». Και προφανώς προς απόδειξη ισχύος του φονταμενταλισμού των Μουσουλμάνων «αδερφών» έναντι των παρακμιακών Χριστιανών

Αν λοιπόν υπολογίσουμε τις χλιαρές αντιδράσεις των μεγάλων Δυτικών «αφεντικών». Αν υπολογίσουμε τον διαχωρισμό του Βερολίνου, ανάμεσα στο «πολιτικό» και το «πολιτιστικό». Αν υπολογίσουμε την «αδιαφορία» του Βατικανού. Που στα παρασκήνια μπορεί να χοροπηδάνε από ευχαρίστηση και ανεξάντλητη ηδονή για το τουρκικό ανελέητο χτύπημα στην «άπιστη» Ορθοδοξία. Αν υπολογίσουμε δηλαδή την γενική εικόνα που μοιάζει με την γνωστή φράση «μωρέ δε πα να γκρεμίσει την Αγία Σοφία, εμάς τι μας κόφτει; Δική μας είναι;»

Αν δηλαδή υπολογίσουμε όλα αυτά και πολλά άλλα εντελώς σιωπηρά, τότε ο Ερντογάν έχει δίκιο. Τότε ο Ερντογάν σωστά κατάλαβε πως η Δύση βρίσκεται σε κατάσταση παρακμής και ασυγκράτητης πτώσης. Τότε ο Ερντογάν πολύ σωστά από την μεριά του έχει αποφασίσει να κάνει ό, τι γουστάρει και σε κανέναν λόγο να μη δίνει

Γιατί αυτός ο ημι-σουλτάνος μιας ημι-δημοκρατικής και ημι-δικτατορικής περιοχής σου λέει «αμ για λογαριασμό σας παριστάνω τον χωροφύλακα της περιοχής. Αμ μαντρώνω εκατομμύρια προσφυγο-μετανάστες. Αμ είμαι ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός πελάτης των προιόντων σας. Αμ αγοράζω όπλα από τις βιομηχανίες σας. Εμ κι εγώ κάτι να κάνω»

Και έκανε. Και έκανε γιατί γνωρίζει πως η Σοφία στη Δύση έχει εξαερωθεί. Αγιο Συμφέρον ναι. Αγία Σοφία ποτέ! 
Δημ. Δανίκας-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά