Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Κατάντημα

H δήλωση έγινε στα «ΝΕΑ» και έχει ημερομηνία 5/8/2019. Ανήκει στη Νίκη Κεραμέως, που είχε αναλάβει το υπουργείο Παιδείας έναν μήνα νωρίτερα. Και την υπενθύμισε στο Twitter ο ρέκτης Στέφανος Μάνος. «Είναι παράλογο να εισάγονται φοιτητές με 3 και 4 στα ΑΕΙ» είχε τονίσει τότε η υπουργός, προαναγγέλλοντας επαναφορά της βάσης του 10 ως προαπαιτουμένου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Πέρασε ένας χρόνος. Και φέτος εισήχθη σε πανεπιστημιακή σχολή υποψήφιος με μέσο όρο βαθμολογίας 0,6. Οχι μόνο δηλαδή δεν έγιναν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν, αλλά το επίπεδο έπεσε ακόμη περισσότερο. Του χρόνου θα μπουν στα πανεπιστήμια άνθρωποι που απλώς περνούσαν έξω από τα εξεταστικά κέντρα!
Δεν ευθύνεται ασφαλώς (μόνο) η υπουργός γι' αυτό το κατάντημα. Το ξήλωμα του νόμου Διαμαντοπούλου, η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, η κατάργηση της αξιολόγησης και η διαρκής αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις ανώτατες σχολές αποτελούν «έργο» προηγούμενων κυβερνήσεων. Η σημερινή κυβέρνηση όμως
είχε δεσμευτεί να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, να σταματήσει αυτή την παρακμή και να προχωρήσει στις απαιτούμενες τομές στον χώρο της παιδείας. Δεν το έπραξε.

Κάθε μεταρρύθμιση, ιδίως όταν αφορά την ίδια την επιβίωση της κοινωνίας, έχει κόστος. Προϋποθέτει συγκρούσεις με παγιωμένες αντιλήψεις και συντεχνιακά συμφέροντα. Απαιτεί οργάνωση, μεθοδικότητα, επιμονή και σκληρή δουλειά. Πολλές φορές είναι και αντιδημοφιλής. Η ακινησία όμως δεν αποτελεί επιλογή. Ούτε η συμφιλίωση με την ήσσονα προσπάθεια.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά