Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Μέχρι το εμβόλιο

Τις τελευταίες ημέρες η παγκόσμια κοινότητα ξανάρχισε βασίμως να ελπίζει ότι η επιστήμη βρίσκεται κοντά στο εμβόλιο ή στα εμβόλια που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτή την τόσο θανατηφόρα και καταστροφική πανδημία του νέου κορωνοϊού, που δρα παραλυτικά για όλο τον κόσμο, ανεξαιρέτως βιοτικού επιπέδου, ισχύος, πολιτισμού. 

Τα νέα είναι καλά και ίσως να γίνουν σε μερικές ημέρες ακόμα καλύτερα, καθώς οι κλινικές δοκιμές έχουν επιτρέψει σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και επιστημονικά ιδρύματα να αρχίσουν ήδη να παράγουν εμβόλια, έστω και με κάποιο ρίσκο να μην είναι απολύτως αποτελεσματικά στην αρχή, αλλά πάντως αρκετά ασφαλή για την υγεία. Ναι, φαίνεται ότι οι ελπίδες να μην ξαναπεράσουμε αυτό που ζήσαμε φέτος την άνοιξη είναι βάσιμες, αρκεί να προστατευτούμε για μερικούς μήνες ακόμα.
Η Ελλάδα βιώνει σήμερα το κόστος του ανοίγματος του τουρισμού περιορισμένα μεν για την ώρα, εμφανώς δε λόγω αυτού του γεγονότος. Η θεωρία ότι οι τουρίστες δεν έφεραν την αύξηση των κρουσμάτων είναι καταφανώς λανθασμένη, αφού όταν... ήμασταν μόνοι μας και με ανοιχτή την οικονομία στα τέλη του Ιουνίου έως και τις αρχές του Ιουλίου, τα νούμερα του ιού ήταν πολύ χαμηλά.

Αν μείνουμε εδώ, ή έστω πάμε και λίγο πιο πάνω σε κρούσματα, χωρίς δραματική άνοδο των νοσηλειών, έχει σχετικά καλώς. Γιατί, ας αναλογιστούμε «πώς θα γινόταν» να πειστεί η ελληνική κοινωνία ότι δεν έπρεπε να έρθουν οι έστω και λιγοστοί τουρίστες όταν ήταν μόλις τέσσερα τα κρούσματα καθημερινά πριν από μόλις δύο μήνες. Ας μην κρυβόμαστε, οι επιδημιολόγοι όλου του κόσμου μάλλον δεν φαντάζονταν ότι ο ιός αυτός δεν θα επηρεαζόταν καθόλου από την υψηλή θερμοκρασία, όπως όλοι οι ιοί έως σήμερα. Κάτι τέτοιο μαρτυρά και το γιατί τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη αναλογικά με την Ελλάδα, ακόμα και σε μη τουριστικές χώρες.

Στην πορεία, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και να το λάβουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού, μπορεί να ακούμε πολλά και να συμβαίνουν ακόμα περισσότερα. Οι ακραίες θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν πάντα στα μεγάλα γεγονότα που συνταράσσουν (ή και διαταράσσουν ψυχικά) τον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια η τότε κυβέρνηση της Αριστεράς έπεισε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης ότι «θα είμαστε καλύτερα με τη δραχμή» και ο Πάνος Καμμένος -που είχε φτάσει να τον ψηφίζει το 12% των Ελλήνων- έλεγε ότι μας ψεκάζουν. Τώρα μας πείραξε που μέσα στην αναταραχή πιστεύουν κάποιοι ότι δεν υπάρχει ιός ή ότι οι μάσκες περιέχουν τα μικροτσίπ του Bill Gates;

Η κυβέρνηση, με λάθη πάντοτε όπως κάνουν όλοι όσοι δρουν και ειδικά ασκούν εξουσία, το «πάει γενικά καλά», ακολουθώντας την πεπατημένη διεθνώς, δηλαδή τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν πρωτοτυπούμε όταν λέμε να ανοίξουν τα σχολεία με μάσκες, ούτε να κλείνουμε τα μπαρ και τα εστιατόρια στις 12 όσο ανεβαίνει η επιδημία.

Τα περιθώρια πια δεν είναι μεγάλα για μια κυβέρνηση ειδικά μιας χώρας που δεν έχει τους πόρους μιας υπερδύναμης, ή, έστω, μιας ισχυρής οικονομίας όπως η γερμανική ή η γαλλική, άρα πρέπει να κοιτάξει μαζί με την υγεία και την οικονομία. Ιδανική λύση δεν υπάρχει και δεν βρέθηκε πουθενά μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, τις ΗΠΑ, που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και ο ηγέτης τους ξοδεύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες.

Ούτε μαγικά ούτε θαύματα γίνονται και καλό θα είναι πρώτα απ’ όλα να προσέχει κανείς για τον εαυτό του και για τους γύρω του που νοιάζεται και μετά να ασκεί κριτική για ό,τι και όποιον θέλει. 

 Τάσος Καραμήτσος-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

5 σχόλια:

  1. Ποτε επι τελους θα εδραιωθει και στην Ελλαδα μια σοβαρη αρθρογραφια ?
    Το παρον αρθρο αρχιζει μεν με σοβαρη εισαγωγη πανω στο θεμα για το εμβολιο,κι αφου βρει την αιτια των ανεβασμενων ποσοστων του κορωνοιου στην Ελλαδα που οφείλεται στους τουρίστες και ριξει τη λαδια στην αριστερη κυβερνηση του κ. Τσιπρα, επιδιώκοντας να την γελοιοποιησει, αναφερομενος στον κ.Καμμενο τον ψεκασμενο, κλεινει στη συνεχεια το αρθρο , επαινοντας τον κ. Κουλη που τα παει μια χαρα , αν και ειμαστε φτωχοι και δεν θα μπορουσαμε να ειμαστε και καλιτεροι κι απο τους πλουσιους Γερμανους και Γαλλους!Ετσι,η κριτικη στη κυβερνηση Κουλη είναι περιτη αμα κοιτάζομαι τον ευτο μας !!
    Ένα αρθρο υποδειγμα για την αναλυση κειμενων στη μεση εκπαιδευση,οπως γινεται στα σχολεια της πλουσιας Ευρώπης, ωστε να μπορουν τα νεαρα βλαστάρια μας να διακρινουν από νωρις τις δημαγωγικες αποψεις πολλων γραφιάδων που ασκουν το επαγγελμα της δημοσιογραφιας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από μόνη της η αναφορά σας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το όνομα Κούλης, δείχνει πόσο τενεκές ξεγάνωτος είστε ...κύριε ανώνυμε. Και ακόμα, η λαδιά στην κυβέρνηση Τσίπρα, είναι σταγόνα στον Ωκεανό, αφού ολόκληρη η κυβέρνηση είναι βουτηγμένη μέσα στη λίγδα και τη βρωμιά της... ΔΕΝ χρειάζονται άλλα...

      Διαγραφή
  2. ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κουλη φιλε ΑΝΤΙΠΟΔΑ ,Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 - 4:34:00 π.μ. EEST,τον ελεγε τοσο ο περιφημος ο μπαμπας του με τη γνωστη του πολιτικη δραση απο κατοχης ακομα ,οσο και η μαμα του με το ιδιωτικο της μουσειο, καργα με αρχαιους ελληνικους θησαυρους !!
    Τι το παραξενο λοιπον στη προσφωνηση μου πειραγμενε μου οσφυοκάμπτη_??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιανουν πια τα αντιδεξια κολπα των γιελανζι αριστερων και κοφτο. Τους ψευτοαριστερους του Συριζα κλπ αριστερων δεν τους σωζει τιποτα πια γιατι η παγια τακτικη τουε ητανε και είναι κατά των Κυβερησεων Πασοκ μεχρι να ανεβασουν την Δεξια στην εξουσια και μετα να κλαίτε σαν τις επι πληρωμη μοιρολογίστρες. Κουλη θελατε κουλη θα εχετε κυριοι του Συριζα!!! Εσεις τον φερατε και εγω δεν εχω αντιρρηση, τον προτιμω.

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά