Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Ο χαλίφης ενοχλήθηκε…

Η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ δημιούργησε σοβαρή αναστάτωση στην Άγκυρα. Το βασικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι πως ουσιαστικά ακύρωσε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για το ίδιο θέμα. Διότι καλύπτει έναν θαλάσσιο χώρο που οι άλλες δύο χώρες είχαν μοιράσει μεταξύ τους εντελώς αυθαίρετα. Εξάλλου, η συμφωνία εκείνη δεν έχει έστω και κάποια τυπική μορφή νομιμότητας εφόσον δεν έχει την έγκριση του λιβυκού κοινοβουλίου. Συνακόλουθα η Τουρκία βρέθηκε ξανά εκεί που ήταν πριν από την πραξικοπηματική αυτή συμφωνία. Kαι είναι φυσικό να διακατέχεται από έκδηλη νευρικότητα. Η αναμενόμενη αντίδρασή της ήταν η έξοδος του ερευνητικού της σκάφους σε περιοχή της ελληνικής νησιωτικής υφαλοκρηπίδας (Καστελλόριζο) και της μη ανακηρυγμένης ΑΟΖ (Ρόδος, Κάρπαθος) – μια έλλειψη της συμφωνίας με την Αίγυπτο που μπορεί στο μέλλον να στοιχίσει. Η Ελλάδα κινείται πάνω σε βήματα λογικής. Παρακολουθεί με πλοία της από κοντά τις
κινήσεις των Τούρκων, προειδοποιώντας πως βρίσκονται πάνω από ελληνικό υπέδαφος. Και συνιστώντας να αποχωρήσουν. Η κρίσιμη στιγμή θα έλθει μόλις οι Τούρκοι αποφασίσουν, αν αποφασίσουν, να διερευνήσουν τον βυθό. Με κάθε μέθοδο. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις, μια ρήξη τότε θα είναι αναπόφευκτη!
Αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να εξερευνήσουν, έστω και ηχητικά, τον βυθό, η Ελλάδα θα πρέπει βίαια να τους εμποδίσει. Σε διαφορετική περίπτωση τα μηνύματα που θα υπάρξουν δεν θα χωρούν παρερμηνεία. Το δικαίωμα των νησιών για υφαλοκρηπίδα αλλά και η δυνατότητα κήρυξης ΑΟΖ στις περιοχές αυτές θα έχουν επίσημα πλέον τεθεί υπό αμφισβήτηση. Για να μην πω πως θα έχουν πλέον καταρριφθεί. Αν δεν υπάρξουν έγκαιρες διεθνείς μεσολαβήσεις για να αποφευχθεί η κορύφωση της κρίσης, με ματαίωση των όποιων τουρκικών ερευνών και της συνακόλουθης ελληνικής στρατιωτικής αντίδρασης, η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη.
Ο ενοχλημένος χαλίφης θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου τυλίγοντας όλη την περιοχή στις φλόγες. Ποιες επιλογές υπάρχουν; Για να κυριαρχήσει στον κόσμο του σουνιτικού Ισλάμ, που είναι προφανώς ο στόχος του Ερντογάν, η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Μόνο αν πετύχει να τραβήξει την Ελλάδα σε άνευ όρων γενική διαπραγμάτευση θα θεωρήσει πως πετυχαίνει τον στόχο της δίχως στρατιωτική εμπλοκή. Ούτε λοιπόν και για την Ελλάδα μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Τι μένει; Ελάχιστα μπορεί πλέον να κάνει η Δύση πάνω σ’ αυτή τη διελκυστίνδα. Δεν μένει παρά ο κόσμος του Ισλάμ. Όλοι εκείνοι δηλαδή που δεν θέλουν να δουν ένα καινούργιο τουρκικό χαλιφάτο. Και που οραματίζονται ένα σουνιτικό Ισλάμ κάτω από τη δική τους ηγεσία. Δηλαδή η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και οι χώρες του Κόλπου. Εκτός του Κατάρ, που λειτουργεί σαν τουρκικός δορυφόρος. Πολλοί απ’ αυτούς θα έβλεπαν με χαρά την ταπείνωση του Ερντογάν. Και θα ήθελαν την Τουρκία να βγαίνει λαβωμένη από μια αναμέτρηση. Στρατιωτικά δεν είναι πολλά που μπορούν να κάνουν. Οικονομικά όμως;
Το Ισραήλ επίσης θα ήθελε μια κλονισμένη Τουρκία. Και θα μπορούσε να βοηθήσει με σύγχρονα οπλικά συστήματα, που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν με πόρους που θα προσέφεραν οι άλλοι. Και η Ρωσία ίσως να έπαιζε σε μια τέτοια προοπτική. Για λόγους βέβαια εντελώς άλλους. Με βάση τα όσα έχουν συμβεί, αλώβητη έξοδος από την κρίση για μας δεν υπάρχει, εκτός των παραπάνω σεναρίων. Ελπίζω μόνο να υπάρχει χρόνος…
Ανδρέας Αδριανόπουλος-https://infognomonpolitics.gr/

12 σχόλια:

  1. Ας σκεφτούν λίγο οι φίλοι μας Συριζαιοι τι θα είχε συμβεί αν είχαμε αποχωρήσει το 2015 από την ΕΕ και είχαμε επιστρέψει στη δραχμή και εκτός συμμαχιας ΕΕ. Μια μπουκιά θα μας είχε κάνει ο Ερντογάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι όχι μονο φιλε μου οι Συριζαιοι το 2015 αλλα και ολες οι λοιπες δυναμεις το 2009-2011 που εκαναν Σουηδικη Γυμναστικη στον Παπανδρέου προτρέποντας τον να στειλει στον αγυριστο την ΕΕ και να παρει τα λεφτα σε τσουβαλια Ρωσικα από τον Πουτιν. Να τα θυμωμαστε όλα γιατι η ζωη δεν αρχησε το 2015??? Η χρεωκοπεια είναι χρεωκοπεια οποτε και αν γινει και τα αποτελέσματα εξισου καταστροφικα. Αλλα ξεχασα...τοτε ο ΓΑΠ τα εκανε γιατι ειχε "επενδυσει" στα CDS!!! Και δεν ντρεπονται ουτε και σημερα μετα από τοσα χρονια που ολοι πια ξερουν τι εγινε πραγματικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρεεε αφήστε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβερνάει ο Τσιπρας, ο Μητσοτακης τέλειωσε για φέτος τις διακοπές; Χωρα κυβερνάει και οχι μαγαζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παιδια παραπανω με τα εξυπνα σχολια ζουν εκτος παγματικοτητας φιλε μου γιαυτο καλα κανεις να τους το υπενθυμιζεις ότι ο Κουλη βρισκεται στη φαση ηλιοβασιλευματος δηλ. ροβολαει στη κατηφορια!!

      Διαγραφή
  4. Τν υποτακτικη /με το αν/ σε σχολια την χρησιμοποιουν φαντασιοπληκτοι και τερατολογοι σαν και σενα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν συγκρίνεις τις διακοπές του Τσίπρα , οταν ήταν πρωθυπουργός, με τον Μητσοτάκη νικητής βγαίνει ο Τσίπρας με μεγάλη διαφορά.
    Απλώς σκέψου μια Ελλάδα με δραχμή χωρίς καμία αξία που δεν θα μπορούσε να αγοράσει ούτε δίκανο και τη Τουρκία
    να λύνει και να δένει στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες Μαριιιι?
      Δεν σε καταλαβα και να με συγχωρεις !!
      Πεστα μου ντομπρα ελληνικα να σε καταλαβω! Παντως πανω από όλα πρεπει να ξερεις, ότι ο Αλεξης είναι η μορφη του αιωνα για την Ελλαδα και την Ευρωπη, ενω ο Κουλη παραμενει Κουλης και δεν αλλαζει!!

      Διαγραφή
    2. Ας στείλουν στον σύντροφο ένα γιατρό ...ας είναι και ο Πολάκης

      Διαγραφή
  6. Ησεί την εχς αράξ ηκεί στη Γερμανία κι όλου μαλακιες λες. Έλα σακάτ να σεί φουρουλουγείς
    με 80% ου Τσακαλώτους να δεις πως θα σφίξ ου κώλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαλλε το χερι στη καρδια σου καμαρωτη λεβεντιά μ~ και πες μ~:
      ποσα παιρνεις για την προωρη συνταξη σου, τι αλλα επιδοματα παιρνεις , τι επαγγελμα εμαθες και ποσα χρονια δουλεψες, τι ποσα για συνταξη και αλλους φορους πληρωσες στο κρατος, .... κι αμα τα αραδειασεις όλα αυτά τοτε θελω να σου αποδειξω πως εισαι βολεμένος στο Ελλαδα καλιτερα από τον αναλογο με σενα μαλουχο γερμανο εργατη η υπαλληλο!!Νασαι καλα!!

      Διαγραφή
  7. Για την πρόωρη σύνταξη μου
    εχω 40 χρόνια και 8 μήνες
    επίσημη προϋπηρεσία και παίρνω 1350 € το μήνα.
    Εχω δουλέψει συνολικά 50 χρόνια. Σε κάλυψα? Τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μια χωρα με τοσο μικρη παραγωγικοτητα (=η σχέση μεταξύ των αποτελεσμάτων (εκροών)ενός συστήματος - μιας επιχείρησης, ενός οικονομικού κλάδου, τομέα ή μιας οικονομίας γενικά – και των πόρων (εισροές), που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική διαδικασία, όπως είναι η εργασία, ο εξοπλισμός, τα υλικά κai αλλα)
      η συνταξη σου και συγκριτηκα με τη Γερμανια είναι υψηλη. Στη Γερμανια ατομα χωρις ιδιαιτερη ειδικοτητα οικονομουν 100 ευρω λιγωτερα τον μηνα από σενα!!Νασαι καλα!!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά