Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Με το ένα πόδι μέσα…

Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε και ημερολογιακά σε έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες που έχει αντιμετωπίσει η χώρα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απειλή είναι σχεδόν ασύμμετρη, δεν μπορεί καθόλου πλέον εύκολα να υπολογιστεί και να αντιμετωπιστεί, αφού ο πρώτος εχθρός είναι ο ίδιος ο τρόπος ζωής μας. Ναι, δεν γίνεται κάποιος να κλειστεί στο σπίτι του και να μην έρχεται σε επαφή με κανέναν, ακόμα κι αν έχει εξασφαλίσει άνετα τα προς το ζην. Ολα φαίνονται (ή και είναι) «κακά, στραβά κι ανάποδα» ακόμα και για όσους δεν κινδυνεύουν πραγματικά από την αρρώστια αυτή, μια που δεν μπορούν να δουλέψουν κανονικά, να σπουδάσουν φυσιολογικά, να διασκεδάσουν ή ακόμα και να ερωτευτούν σαν νέοι που είναι.

Στο πρώτο κύμα υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια χειρισμών, αναδείχτηκαν κυβερνήσεις που έδρασαν πιο γρήγορα και κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου, υπήρχαν επίσης πολύ πιο γεμάτα ταμεία και ακόμα και οι πιο φτωχές χώρες χρηματοδότησαν τις οικονομίες τους για να αντέξουν. Και άντεξαν μια ετήσια ύφεση της τάξης του 8%-12%.
Τώρα, δυστυχώς, όμως «είμαστε αλλού». Έχουμε έναν φονικό συνδυασμό έλλειψης πόρων και υπομονής παντού, σε όλο τον κόσμο, ενδεχομένως δε επειδή υπάρχει μπροστά μας ολόκληρος χειμώνας (και όχι άνοιξη όπως στο πρώτο κύμα) να μη... φτάσουν και οι νοσοκομειακές υποδομές, οπότε εκεί μιλάμε πια για δράμα.

Ο Μητσοτάκης στην κρίση αυτής της πανδημίας αποδείχτηκε ένας από τους πιο «μελετημένους» και προσεκτικούς πρωθυπουργούς, επομένως λογικά δεν πρόκειται να κάνει λάθος τώρα που όλα είναι πιο ξεκάθαρα. Ακόμα και ο αφελής Μπόρις Τζόνσον τρέμει στην ιδέα ότι θα ξανακάνει τα ίδια λάθη, γι’ αυτό και το πάει πολύ πιο προσεκτικά από άλλους ηγέτες.

Μπορεί να ξεφεύγουν αρκετά πλέον από το «μοντέλο» του επιτελικού κράτους, ίσως να ρετάρει και το επικοινωνιακό της κυβέρνησης, αλλά στα βασικά, όπως ο κορωνοϊός και η στήριξη της οικονομίας από την ύφεση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάνει τους σωστούς χειρισμούς, γι’ αυτό και η φθορά του είναι περιορισμένη, για την ώρα.

Αυτή ακριβώς η λεπτομερής ενασχόλησή του με το μείζον ζήτημα της πανδημίας μάς οδηγεί μαθηματικά στο συμπέρασμα ότι... είμαστε οριακά εκτός σπιτιού, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γλιτώσουμε το lockdown.

Η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι από την Παρασκευή έχουν αρχίσει να τρέφουν μια ελπίδα ότι τα κρούσματα άρχισαν να σταθεροποιούνται και αναμένουν να δουν το αποτέλεσμα των μέτρων που ανακοινώνουν σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα έως την ερχόμενη Πέμπτη. Αν μαζευτεί λίγο η κατάσταση έχει καλώς, διαφορετικά υπάρχει ένα ακόμα βήμα, μάσκες παντού, μέσα-έξω, και lockdown στους 65άρηδες πριν το γενικό λουκέτο, τουλάχιστον στην Αττική.

Έτσι έχουν τα πράγματα και φυσικά κάπως έτσι θα εξελιχθούν με μαθηματική ακρίβεια, αλλά χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος. Αν αντέξουμε μέχρι την άνοιξη έχει καλώς, διαφορετικά θα «ανοιγοκλείνει» η οικονομία και κάθε φορά που θα συμβαίνει αυτό θα χάνονται μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. 

Τ. Καραμήτσος-liberal.gr

9 σχόλια:

  1. Καραμήτσο, απευθύνεσαι σε ανόητους, γιατι μόνο ανόητοι θα ψήφιζαν Μητσοτάκη και την παρέα των α(χ)ρήστων, παι πως να μην ειναι άχρηστοι. Όταν με σύσσωμο τον Ελληνικό λαό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πλάι τους στο πρώτο κύμα της πανδημίας, είχε χειροκρότημα για γιατρούς και νοσηλευτές,χρήμα με ουρά και τα ΜΜΕ και κυβερνητική επιτυχία το φρενάρισμα της πανδημίας. Ατομική ευθύνη η έξαρση του δεύτερου γύρου, χρήμα φρέσκο στις ιδιωτικές κλινικές και ΜΕΘ, ΜΑΤ και καταστολή για γιατρους και νοσηλευτές. Ας μην αναφερθούμε στο φιάσκο με τις μάσκες και τη ΜΗ λειτουργία των σχολείων. κ. Καραμήτσο, ασε το λιβανιστήρι και πιάσε την πένα, αρκετά πια είπαμε ξεχνάμε ευκολα σα λαός, αλλά δε θα λέτε το φιλότιμο μας βλακεία κατάμουτρα. ΑΜΑΝ ΠΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εισαι απολυτα σωστος φιλε μου!Καλη συνεχεια !!

      Διαγραφή
    2. Καλα του τασειρες!Του αξιζαν !!

      Διαγραφή
    3. H πιο σωστη φραση /προταση σου ειναι στην αρχη: ,μπραβο σου!!Αυτή είναι η πραγματικοτητα!!

      Διαγραφή
  2. ΑΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΘΑΒΑΜΕ.....ΑΓΙΟ ΕΙΧΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Πολάκης ειναι μαχομενος γιατρος και εκτος πολιτικής εχει δουλειά να κανει, ο Κικίλιας γιατρος θα παει ή ...για μπασκετ; Εμενα δεν με ενοχλεί ο πολιτικός που καπνίζει, οργίζομαι με τον πολιτικό που κλέβει. Ο Πολακης έπιασε πολλούς απ τους δικούς σας με ...τη γιδα στην πλάτη, αυτο τους ενοχλεί Και εκει στην Ν.Δ. της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΛΕΒΟΥΝ

      Διαγραφή
    2. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ

      Διαγραφή
  3. Συριζαιοι, εχετε τελειωσει και καλλιτερα Μητσοτακη παρα το ασκερι που μας κυβερνουσε. Δεν τον ψηφισα αλλα θα το εκανα αν ητανε να φυγετε και ευτηχως εγινε χωρις την φηφο μου γιατι δεν χρειαστηκε αφου εσρις τον φερατε με τα καμωματα σας. Αυτο που κανατε στον ΓΑΠ μαζι με τους αποστατες που μαζεψατε απο το Πασοκ θα το πληρωσετε πολιτικα, η αρχη εγινε, μενει η επιστροφη σας στο 3% και η εξαφανηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαζουμαρες ενός συμπλεκτηκου μια μερα μετα τις συνηθεις εμφανησεις ολων των Μητσοτακηδων στα καναλια και τον τυπο!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά