Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Η αποθράσυνση του Ερντογάν και οι ευθύνες όλων


O ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δυο φορές τις τελευταίες ημέρες επιτέθηκε προσβλητικά κατά του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν. Δήλωσε πως ο Γάλλος Πρόεδρος «χρειάζεται ψυχοθεραπεία» για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ. Ο προσβλητικός, αλαζονικός, ισλαμοφασίστας Ερντογάν έχει προ πολλού ξεφύγει. Προσβάλει τον κ. Μακρόν, κουνάει το δάκτυλό του σε όλους τους Ευρωπαίους, προκαλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες με τους ρωσικούς πυραύλους. Περαιτέρω, προεξοφλεί πως δεν θα έχει κόστος για αυτή τη συμπεριφορά του.  

ΑΥΤΗ η συμπεριφορά δεν είναι τωρινή. Είναι διαχρονική καθώς η κατοχική Τουρκία με αυτόν τον τρόπο συμπεριφερόταν και πριν την εποχή του Ερντογάν. Προφανώς, όμως, τώρα βιώνουμε μια έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. Βιώνουμε μια ακραία στάση της Άγκυρας έναντι όλων -σχεδόν-  των χωρών.

Για αυτή τη στάση, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζεται η κατοχική δύναμη, πολύ ενδιαφέροντα αναφέρονται στο άρθρο του δρα Salem Al Ketbi, πολιτικού αναλυτή με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πρώην υποψηφίου στο Ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο των ΗΑΕ, στην Jerusalem Post.

Στο άρθρο αυτό αναδεικνύεται πρωτίστως η αποσταθεροποιητική πολιτική της Άγκυρας στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, όμως, ο δρ Salem Al Ketbi τονίζει την

ανάγκη της Ε.Ε. να αποκτήσει συνεκτική ευθυγραμμισμένη στάση απέναντί της. Σημειώνει με έμφαση πως «είναι αλήθεια ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν παραμένουν σιωπηλές για την Τουρκία, αλλά οι αντιδράσεις τους εξακολουθούν να είναι κάτω από το επίπεδο τουρκικού κινδύνου και απειλής, ειδικά επειδή οι φιλοδοξίες του “σουλτάνου” Ερντογάν δεν είναι πλέον απλώς ανάλυση ή κερδοσκοπία.

Αντ’ αυτού, τους μιλά ανοιχτά, καθώς πρόσφατα ανέφερε ότι η χώρα του επιδιώκει να επεκτείνει την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως «κληρονόμος του οθωμανικού πολιτισμού».

ΕΙΝΑΙ σαφές πως γι΄ αυτή τη συμπεριφορά υπάρχουν ευθύνες. Πρωτίστως των ισχυρών αυτού του πλανήτη. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης συλλογικά αλλά και των μεγάλων κρατών-μελών χωριστά. Ευθύνες έχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανέχονται την Τουρκία να κάνει παιχνίδι με τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και να έχει απαιτήσεις να τους παραδοθούν τα αεροσκάφη F-35!

Ευθύνες έχουν και επειδή εξήγγειλαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, πλην όμως αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Και το περίεργο είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνώριζε και γνωρίζει πως η Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα επέβαλλε κυρώσεις στην Τουρκία. Ευθύνες έχει και η Μόσχα, η οποία ακόμη και στις περιπτώσεις όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν στάθηκε απέναντι στους επεκτατικούς σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης.

Μπορεί η Ρωσία να ευνοείται από μια ενδονατοϊκή σύγκρουση, πλην όμως η μεγάλη εικόνα δεν αφορά τούτο. Η μεγάλη εικόνα αφορά στην απειλή κατά της σταθερότητας και της ειρήνης, που προκαλεί η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της.

Η ΧΑΛΑΡΗ και πολλές φορές πλαδαρή στάση έναντι της επιθετικότητας της Τουρκίας οδηγεί στην αποθράσυνσή της. Κι αυτό μπορεί σήμερα να μην το αντιλαμβάνονται όλοι, αλλά σύντομα τα κράτη αυτά που προστατεύουν την Τουρκία θα αντιμετωπίσουν την επιθετικότητά της.

Γιατί αυτό το μήνυμα στέλνει σήμερα ο Ερντογάν, για το πώς θα τους συμπεριφερθεί αύριο, πλην όμως κάποιοι το υποβαθμίζουν.

«Εάν εκείνοι που βρίσκονται απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια», είπε προχθές ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος στην Ελλάδα και την Κύπρο. Και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. 

 infognomonpolitics.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά