Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Πόλεμοι


Οσοι αναρωτιούνται πώς τόσα εκατομμύρια Αμερικανοί μπόρεσαν να ψηφίσουν τον Τραμπ, θα πρέπει να αναλογιστούν ότι τον Μάιο του 2012 το 24% των Ελλήνων (ένας στους τέσσερις…) ψήφισε Καμμένο, Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ ή Τζήμερο.

Το ευχάριστο είναι ότι ο Τραμπ μάλλον το πήρε απόφαση να αδειάσει τη γωνιά και τον Λευκό Οίκο.

Το δυσάρεστο είναι ότι έχασε παίρνοντας 73,9 εκατομμύρια ψήφους – σχεδόν έντεκα εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τα 62,98 εκατομμύρια που είχε πάρει το 2016.

Πώς είπατε; Ετσι ακριβώς.

Κάτι που σημαίνει δυο απλά πράγματα.

Οτι ο Τραμπ έχασε κυρίως λόγω κορωνοϊού, εννοώ λόγω της χαοτικής διαχείρισης της πανδημίας – χωρίς τον κορωνοϊό μάλλον θα έκανε περίπατο…

Οτι ο Μπάιντεν νίκησε λόγω της εντυπωσιακής εκλογικής συμμετοχής. Ψήφισαν τελικά περίπου 156,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, αν δεν κάνω λάθος είναι ρεκόρ στην αμερικανική πολιτική.

Σημαίνουν αυτά κάτι για τα δικά μας πολιτικά πράγματα; Ασφαλώς.

Πρώτον, ότι η γνώμη των καλών δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τη γνώμη των πολλών.

Οσοι αναρωτιούνται πώς τόσα εκατομμύρια Αμερικανοί μπόρεσαν να ψηφίσουν τον Τραμπ, θα πρέπει να αναλογιστούν ότι τον Μάιο του 2012 το 24% των Ελλήνων (ένας στους τέσσερις…) ψήφισε Καμμένο, Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ ή Τζήμερο.

Αν προσθέσεις και διάφορες αριστερές «αντιμνημονιακές» δυνάμεις, πάμε πάνω από 50%, άρα πάνω και από τον Τραμπ.

Δεύτερον, ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι πάντα υπέρ της δημοκρατίας.

Και γι’ αυτό θα πρέπει οι εγχώριες δημοκρατικές δυνάμεις να προχωρήσουν άμεσα στη θεσμοθέτηση της επιστολικής και της ηλεκτρονικής ψήφου.

Οταν το κάνουν κοτζάμ Αμερική και τα 2/3 της Ευρώπης, δεν βλέπω γιατί να μην το κάνει η Ελλάδα.

Και λέω «άμεσα» επειδή υποψιάζομαι ότι η Αριστερά δεν θα το ψηφίσει, άρα θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Μη χάνουμε χρόνο.

Τρίτον, ότι οι εκλογές πλέον στον δυτικό κόσμο δεν είναι πολιτικές αναμετρήσεις αλλά πολιτισμικοί πόλεμοι. Δεν συγκρούονται κόμματα, συγκρούονται κόσμοι.

Το είδαμε σαφέστατα στην Αμερική. Το είδαμε λίγο παλαιότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο με το Brexit, στη Γαλλία της εκλογής Μακρόν ή στη χώρα μας με το δημοψήφισμα του 2015 και τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

Οι «πολιτισμοί» που αντιπαρατίθενται διαπερνούν τις παλιές διαχωριστικές γραμμές, τέμνουν όλες τις παρατάξεις και όλες τις κοινωνικές ή μορφωτικές ομάδες.

Με άλλα λόγια, τίποτα δεν προστατεύει τη δημοκρατία από το παραλήρημα και τους τσαρλατάνους.

Την προστατεύει μόνο η υψηλή συμμετοχή στις πολιτικές διαδικασίες της και κυρίως η ανάδειξη της «σύγκρουσης πολιτισμών» που υφέρπει.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν ο Τραμπ έφυγε για τα καλά, αν θα μείνει ή αν θα επιστρέψει. Δεν είμαι μάντης.

Είμαι βέβαιος όμως πως ακόμη κι ο Τραμπ είναι ένα δίδαγμα. Οποιος θέλει να καταλάβει, κατάλαβε.

 Γ. Πρετεντέρης- ΤΑ ΝΕΑ

6 σχόλια:

  1. Αν ειχες το θαρρος χαρτογιακα μου κι ανελυες τους ψηφους του Τραμ, τον οποιον φαινεται να στηριζεις , θα πρεπε απο ντροπη και τυψεις συνειδησης ναχεις πεσει απο τον οροφο οπου καθεσαι και γραφεις, αγναντευοντας την ομιχλη, π~αγαπας, μακρια στο βαθος προς τον Πιρεα και το Φαληρο!!Ουστ ωρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεχ ξεχναμε οτι και αν γραψεις οτι και αν πεις. Σε θυμωμαστε και σενα και την υπολοιπη παρεα απο το MEGA τοτε που συστηματικα σκυλλευες τον ΓΑΠ για τους λογους που ολοι ξεταμε και βεβαια τωρα ξερει πλεον ολος ο κοσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μπερδεψες φιλαρακι!! Δεν σκυλλευω πουθενα, δεν παρακαλω κανεναν , ειμαι ελευθερος!! Δεν παυω ομως να ειμαι βερος Ελληνας Ρουμελιωτης, απογονος του Διακου,γνησιος πατριωτης χωριατης με πιστη μονο στον θεοσταλτο Αλεξη, τον ασπροφτερουγο αετο! Κι οπως αλλοτε οι σκλαβωμενοι ραγιαδες περιμεναν το ξανθο γενος απο τον Βορα , τους Ρωσσους, να τους φερουν τη λευτερια, αλλο τοσο περιμενω και γω τον Αλεξη να ξαναρθει για να μας απαλλαξει απο την οικογενειοκρατια,τη στασιμοτητα και την ανοργανωσια οπου σταθεις κι οπου πας στο ωραιο τοπο μας, που ο Θεος μας τον παρεδωσε για να τον αγαπαμε και να τον φυλαμε σαν τα ματια μας! Καληνυχτα!

      Διαγραφή
    2. Εισαι αδιορθωτος ! Μενε λοιπον εκει πουσαι και διαβαζε τουτον τον κονδυλοφοροο ο οποιος γραφει μοναδικες σοφιες σαν και τουτη :
      ---Ειλικρινά δεν ξέρω αν ο Τραμπ έφυγε για τα καλά, αν θα μείνει ή αν θα επιστρέψει. Δεν είμαι μάντης.----
      Προσεχε μη τρελλαθεις μονο απο τις εξυπναδες τουτου του φαφλατα που ακομα εκφραζει γνωμες στην ελληνικη δημοσιογρφια!!

      Διαγραφή
  3. Δεν ηξερα κ.Σχολιαστη οτι εσυ εγραψες το αρθρο και οτι εσυ σκυλλευες καθημερινα τον ΓΑΠ τοτε. Μαλλον μπερδευτηκες επειδη εσεις οι Συριζαιοι κανατε πολυ χειροτερα πραγματα τοτε στον ΓΑΠ τον "Πινοσετ" γιατι το σχολιο μου πηγαινε εκει που δεν καταλαβες παω στο παθος σου για το θεοσταλτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλος μανταρινος μετα τον Κουλη κι ετουτος απο πιο μεγαλητερη χαρισματικη οικογενεια, που ξερει να γεννοβολα κι αυτη μ αλλες κλικες μονο κυβερνητες για το καλοτης πατριδας !! Πουναι σημερα οι συγγενεις του Αντεναουερ στη γερμανικη πολιτικη, του Κολ τα παιδια, του Χελμουτ Σμιτ η κορη...._?? Τι ειδος βασιλευομενης δημοκρατιας ειναι ακομα τουτη στην ακρη της Ευρωπης ...

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά