Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Καρχαρίες και Σαρδέλες


Ούτε ποδήλατα, ούτε πούρα, ούτε Λεγραινά. Η μπάλα στην εξέδρα. Αυτό είναι. Εκτροχιασμός, φτηνή προπαγάνδα και κουσκούς να περνάει η ώρα. Η ουσία είναι ο αλληθωρισμός. Όποτε βολεύει προς Ανατολάς και όποτε δεν βολεύει η Ανατολή κοιτάμε και ζητιανεύουμε προς τη Δύση. 

Σαν τον Καραγκιόζη. Με φέσι στο κεφάλι και με τσαρούχια Made by Prada. Κάπως έτσι, τις τελευταίες δεκαετίες, πορεύεται η μικρή, πτωχή Ελλάς: έξω κούκλα μέσα πανούκλα.
Ποιες οι παθογένειες; Γνωστές σε όλους. Όπως ο ξεχαρβαλωμένος δημόσιος μηχανισμός. Πάντοτε ευνοούμενος προς άγραν πελατών. Οπως η ασύστολη και ανεξέλεγκτη φοροκλοπή. Άλλος γλεντάει, άλλος πληρώνει. Οπως ο θρίαμβος του μη παραγωγικού κεφαλαίου. Δηλαδή του διαμεσολαβητικού, μεσιτικού. Όπως η συρρίκνωση του παραγωγικού, βιομηχανικού μοντέλου. Οπως η γραφειοκρατία. Τόσο πρωτοφανής που ακόμα και ο Φραντς Κάφκα, αν ζούσε, θα πέταγε στα σκουπίδια και τη «Δίκη» και τον «Πύργο».
Αλλά και όπως οι απελπιστικές καθυστερήσεις στην τελική ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Όποιος αποφασίζει να επενδύσει στην Ελλάδα πρέπει να πάσχει από αθεράπευτη παραφροσύνη. Εκτός και αν τρατάρεις με μίζες. Εκτός κι αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη. Εκτός κι αν θέλεις να ξεπλύνεις.
Γύρω απ’ αυτές τις παθογένειες συγκροτήθηκαν και θριάμβευσαν πλήθος μηχανισμών. Τι είναι η παραπαιδεία και τα φροντιστήρια; Το By pass μιας ευτελούς δημόσιας Παιδείας. Τι είναι ο φροντιστής; Η πλάγια δημόσια ομολογία κάθε κυβέρνησης ότι εμείς δεν μπορούμε, όμως εκείνος μπορεί.

Γιατί τόσοι πολλοί δικηγόροι; Λόγω απροσμέτρητης γραφειοκρατίας. Γιατί τόσα πολλά ταξί; Λόγω καθυστερημένου συστήματος μαζικών μεταφορών. Ολα έχουν την εξήγησή τους. Γι’ αυτό ο λαϊκισμός. Γι’ αυτό μοιράζανε άφθονο χρήμα δανεικό. Γι’ αυτό και κάθε Ελληνας κυβερνητικός που χτύπαγε την πόρτα Βρυξελλών και Βερολίνου το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ανοίγει την παλάμη. Ελεήστε τον αόμματο!

Και γι’ αυτό τώρα πληρώνουμε τα σπασμένα όλων αυτών των τάχα φιλολαϊκών πολιτικών. Από τη μία, κορόνες υπέρ των φτωχών. Και από την άλλη, διαφθορά, μίζες και ουδεμία διάθεση εκσυγχρονισμού και αλλαγής παραγωγικού μοντέλου.

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποια η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα; Από πού προέκυψε το «μαξιλαράκι»; Μα φυσικά από το γδάρσιμο των μικρομεσαίων. Μπας και άλλαξε τους συσχετισμούς; Μπας και ψηφιοποίησε τους δημόσιους οργανισμούς; Μπας και περιόρισε την άδικη έμμεση φορομπηχτική λογική; Μπας και εκσυγχρόνισε, ανασυγκρότησε τη Δημόσια Παιδεία; Μπας και ακολούθησε μια κάπως αριστερή πολιτική;

Να σας πω εγώ τι έκανε. Πρώτα τζάμπα μάγκας και στη συνέχεια συμβιβασμός, συμφιλίωση και αντάμα με τους καρχαρίες. Αυτό έκανε. Γι’ αυτό αναδείχτηκε στο καλό παιδί From Greece. Γι’ αυτό υπέγραψε τα πάντα. Γι’ αυτό σκορπούσε επιδόματα και αποφάγια στις σαρδέλες. Γι’ αυτό, προς αντιπερισπασμό, κατέφυγε στα σκάνδαλα. Γι’ αυτό απογοήτευσε. Γι’ αυτό παρέδωσε. Και γι’ αυτό ο Κυριάκος πρέπει να τον ευγνωμονεί. Ο Σαμαράς άνοιξε τον δρόμο και έφερε τον Τσίπρα. Προς εκτόνωση, αλλά και προς διασυρμό της Αριστεράς. Και με τη σειρά του, ο Τσίπρας έφερε τον Κυριάκο.

Το αδιέξοδο αυτού του τύπου της τάχα Αριστεράς προέρχεται από τον διχασμό της ανάμεσα στη ρητορεία και την πρακτική της. Επιτέλους, πρέπει τα συντρόφια να αντιληφθούν δύο απλά πραγματάκια. Είτε θα ομολογήσουν, δημοσίως, τον συγχρονισμό τους με τη σοσιαλδημοκρατία. Είτε θα επιστρέψουν στο τρία, τέσσερα, πέντε τοις εκατό. Αλλαγή με ξένα κόλλυβα δεν γίνεται. Αλλαγή με αερολογίες, υποσχέσεις και μαρξιστικές κορόνες είναι μόνο για τα καφενεία της Βουλής.

Και για να τελειώνω. Το σύστημα έχει ανάγκη να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο πόλους. Από εδώ οι Φιλελεύθεροι από εκεί οι Σοσιαλδημοκράτες. Η άλλη επιλογή είναι η αυθεντική κομμουνιστική του Περισσού. Αλλά μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, χίλιες φορές με τους καρχαρίες του καπιταλισμού παρά με τις ταλαίπωρες, αποστεωμένες σαρδέλες του Ενβέρ Χότζα και του αλβανικού αυταρχισμού!

 Δημ. Δανίκας-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

5 σχόλια:

  1. Πονηρουλης και της τσεπης/εαυτουλης εισαι και συ κ. Δανικα. Μεχρι τη μεση του αρθρου καλα τα λες, μετα μπαταρεις και συ προς τον Κουλη, αφου προηγουμενως μαυρησες τον Αλεξη τον αετο κι αμεπμτο σωτηρα μας , αφου κι ουτε το μαξηλαρακι, τα 665 μιο ευρω δεν σου αρεσαν, ενω σειρες πιο πανω μιλας για δωρα και επιδοματα περιτα που επρεπε να κοπουν! Μπερδεμρνος εισαι και συ, περισσοτερο με τον εαυτουλη σου και τη μαγκια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΑΣΧΗΜΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΣΗΜΕΡΑ
      Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΤΟΝΟΜΣΑΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΩΣ ΥΠΑΙΤΙΟ ΤΗΣ ΣΚΕΥΩΡΙΑΣ ΝΟΒΑΡΤΙΣ
      Ο ΚΟΥΤΣΟΛΙΤΣΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 80 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
      ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΙΑ ΣΠΗΛΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ

      Διαγραφή
    2. Ποιος ο Σαμαρας? το εγγονι της κατω στο βαλτο-- Πηνελωπης, τουτος κανει ντορο μονο για να ακουστει και παλι !!Συμφωνεις, οτι τους εχουμε στη καμπουρα μας και ταιζουμε μια αλλυσιδα απο δαυτους, η του Κουλη ειναι η του Αντωνη, που ξεκινησε πριν 200 χρονια, λες και ειναι μελη βασιλικων οικων!!! Απ~αυτες τις αλλυσσιδες κρεμονται κι πολλες χιλιαδες πολλων ειδων αλλυσιδουλες με κηφηναρια φιλε μου,καπως ετσι το φανταζομαι εγω, γιαυτο παμε και κατα διαολου, διαβασε τον Γιανναρα, κατι τετοιο λεει με ωραιωτερα λογια!!!Νεο αιμα αλα Αλεξη αναμεσα σ~υτους πολεμιεται λυσσασμενα απο δαυτους!!!
      Ομως οι γονοι απο τετοια σογια πρεπει να φυγουν φιλε μου για να παμε μπροστα!! Οι κρικοι των διακοσιων χρονων του Αντωνη η του Κουλη η...πρεπει να σπασουν/να διαλυθουν, αλλιως θα μενουμε στο σημιωτον ,δεν παμε μπροστα!Πουναι τα παιδια κι εγγονια στη πολιτικη του Μπραντ, του Σμιτ, η του Κολ? μη ψαχνεις δε θα βρεις, δεν μπερδευται κανενα απ`αυτ με τη πολιτικη!!Γιαυτο και η Νεα Γερμανια προκοβει!!Νεο αιμα φιλε μου!!Ειναι η μονη σωτηρια για μας!
      Νασαι καλα και και καλεσεις στις γιορτες και τον θυμωμενο μαζι μου Γ.Κ. για ενα ποτηρι καλοπιοτο κοκκινο κρασι,κι αμα δεν εχεις, πες μου να σου στειλω ενα καλο μπουκαλι παλιο bourgruder/μπουργκρουντερ!!

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς υπήρξαν και έντιμοι Έλληνες που πίστεψαν στο παραμύθι του Σύριζα αναμένοντας τη πολυπόθητη Αριστερά, αλλά πως μπορείς να εκφράσεις την Αριστερά, τη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, τον Ασπρόπυργο, τη Ζώνη όταν μεγάλωσες στα αριστερά σαλόνια του Κολωνακίου και Εκάλης, οταν ποτέ δεν είχες πατήσει το πόδι σου στις φτωχογειτονιές έως ότου έγινες υποψήφιος πολιτικός προς άργα ψήφων, οταν ποτέ δεν έβαλες ούτε ένα ένσημο στο βιβλιάριο εργασίας,οταν τα πτυχία σου τα έστειλα με το κούριερ στο σπίτι σου και το μόνο που έκανες ήταν καταλήψεις, διαδηλώσεις και ούζα στη Καισαριανή, αριστερός γαρ τρομάρα σου με παρέα το Καρανίκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σκάνδαλο FolliFollie με εμπλοκή μελών του συριζα αποδεικνυει οτι αυτό το κομμα δεν είχε σχέση μόνο με ποινικούς κρατούμενους & τρομοκρατια αλλά και με την μισή επιχειρηματική διαπλοκή της χώρας.
    Και σας πούλησαν ηθικό πλεονέκτημα όσο κανένας άλλος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά