Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Το κόμμα Ιανός

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που ήρθε από την αφάνεια «του μπαίνω δεν μπαίνω στη Βουλή», ανήλθε στις κορυφές της εξουσίας και θα ξαναγυρίσει εκεί απ’ όπου ήρθε;

Μπορεί μια συναισθηματικά καθοδηγούμενη αντιΣΥΡΙΖΑ λογική να το εύχεται, αλλά μέχρις στιγμής δεν φαίνεται οι ευχές της να πραγματοποιούνται. Αν ο τρόπος που ανήλθε αυτό το κόμμα στην εξουσία και ο τρόπος που διαχειρίστηκε την κυβερνητική εξουσία δικαιολογούσε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η συνέχιση της αντιμετώπισής του με τον ίδιο τρόπο, αφοπλίζει τη δυνατότητα σοβαρής ανάλυσης των αντοχών του. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν εμπνέει, αντέχει; Γιατί κατορθώνει ακόμη, ελλείψει σοβαρού αντιπάλου, να πείθει πως είναι η μόνη δυνατότητα κεντροαριστερής εναλλακτικής πρότασης, έστω και ψευδεπίγραφης. Όσο όμως το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μετατρέπεται σε μένος κατά της Αριστεράς εν γένει, τόσο αυτός που θα ωφελείται από μια τέτοια αντιμετώπιση, δεν θα είναι η Κεντροαριστερά, αλλά πρωτίστως ο κεντροδεξιός πόλος με τις

φιλελεύθερες ανταύγειες του κ. Μητσοτάκη και δευτερευόντως ο ΣΥΡΙΖΑ ως «υπερασπιστής» των ιδανικών της πανταχόθεν βαλλόμενης Αριστεράς.

Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι πλοίο χωρίς πυξίδα. Αυτό συνδέεται και με την ιστορία του. Είναι ένα κόμμα που προήλθε από τον πιο φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό χώρο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αυτόν της Ανανεωτικής Αριστεράς, το οποίο από μια στιγμή και ύστερα διολίσθησε σε θέσεις αρνητή της παγκοσμιοποίησης και κατέληξε, εκμεταλλευόμενο την κρίση, να «εξαπατήσει» (Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης) τους πάντες και τον εαυτό του. Σήμερα όμως που η παγκοσμιοποίηση απαιτεί πολιτικές και δημοκρατικές απαντήσεις στις κινήσεις των αφορολόγητων κεφαλαίων, όποιος δεν έχει αφήγηση πάνω στην οποία να μπορούν να ακουμπήσουν τις ελπίδες τους τα δυναμικά αλλά και τα ασθενέστερα σώματα, αδυνατεί να έχει και πρόταση εξουσίας. «Οι μη προνομιούχοι» του ΠΑΣΟΚ του 1974 και το «αντιμνημόνιο» του ΣΥΡΙΖΑ του 2010, αν και «ψευδείς» αναγνώσεις της πολυπλοκότητας της ελληνικής κοινωνίας, αποτελούσαν προτάσεις εξουσίας. Το 2020 όμως μια πρόταση εξουσίας έχει μέλλον, μόνο αν γνωρίζει την κοινωνία στην οποία αναφέρεται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ταλαντεύεται ανάμεσα σε μια πολάκειο αντιπολίτευση και μια αντιπολίτευση που βάλλει κατά των διαχειριστικών ανεπαρκειών της κυβέρνησης. «Αν ήμουν εγώ θα έκανα καλύτερα, το ίδιο πράγμα». Η πολάκειος αντιπολίτευση του έδωσε την εξουσία. Τώρα όμως αυτή βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Ας ευχόμαστε να μη την ξανακάνει επίκαιρη η κρίση του κορωνοϊού. Με τη σειρά της η αντιπολίτευση για διαχειριστικά θέματα ναι μεν καλλιεργεί ελπίδες στον ΣΥΡΙΖΑ πως θα φωτογραφηθεί ξανά στα σκαλάκια του Μαξίμου, αλλά δεν πείθει τον φωτογράφο – ψηφοφόρο, πολλώ μάλλον όταν προκύπτουν και ζητήματα πιθανής διαφθοράς (Folli Follie), πως η επανάληψη της «φωτογραφίας» και της ιστορίας θα είναι ένα ωραίο ενσταντανέ.

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει όσον αφορά τη διατήρησή του στη θέση του δεύτερου πόλου και χάνει όσον αφορά τη δυνατότητα «να τους ρίξει». Παραμένει ένα κόμμα Ιανός, το οποίο ταλαιπωρείται από την ανάγκη του να παρουσιαστεί ως ο «ρεαλιστικός» πόλος που θα μειώνει τις ανισότητες και την εγκλωβισμένη στο αντιμνημονιακό ψέμα ψυχή του. Αυτός ο διχασμός οφείλεται στο γεγονός πως οι σχεδιασμοί του στηρίζονται στη λογική της επανόδου του στην κυβέρνηση και την εξουσία και όχι στην ανάγκη να αλλάξει πραγματικά.

 Γιώργος Σιακαντάρης

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ


 

3 σχόλια:

  1. κ.Σιακαντάρη, αν καταλαβαίνω καλά το πνεύμα του άρθρου σας, θα θέλατε έναν ΣΥΡΙΖΑ, αρεστό σε σας, στην κυβέρνηση, και σε ένα άλλο κομμάτι της αντιπολίτευσης, αυτό φαίνεται τουλάχιστον απ τα γραφόμενα σας, επιθυμείτε μια αντιπολίτευση που να μην κρίνει την κυβέρνηση, να μην κάνει αυτό που κάνει ο κ. Πολάκης Αυτό που ισχυρίζεστε είναι αντισυνταγματικό, γιατί αυτό ακριβώς είναι το χρέος της αντιπολίτευσης, να κρίνει την εκάστοτε κυβέρνηση, εκτός και αν αυτό το ρόλο θέλετε να τον αναλάβετε εσείς, δηλαδή τα ΜΜΕ. Αν είναι έτσι πέστε το ξεκάθαρα, να καταργήσουμε και τις εκλογές. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε αυτό που εσείς της υποδεικνύετε δεν θα ήταν αρεστή σε μας, τους φωτογράφους, όπως χαριεντιζόμενος ισχυρίζεστε,και μη μου πείτε οτι θα ψηφίζατε εσείς ΣΥΡΙΖΑ!!!
    Αλλά κ. Σιακαντάρη ο ΣΥΡΙΖΑ επι πέντε χρόνια τα έκανε οοολα οπως λέτε χάλια. Ο ''σοφός'' Ελληνικός λαός τον έστειλε στο πυρ το εξώτερο, τι θα ειναι ο Ελληνικός λαος οταν στείλει και τον κ. Μητσοτάκη στον αγύριστο; Ως τότε αυτή η κυβέρνηση θα παραμένει στο απυρόβλητο;ενάμιση χρόνο τα κάνει οοολα καλά; Γιατί τίποτα επικριτικό δεν εχω διαβάσει ή ακούσει στα ''ΑΝΕΞΑΡΤΙΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ'' ΜΜΕ και SITE. Ξέρετε κάτι κ.ΔΗΜΟΣΙΟ...ΤΕΤΟΙΕ, εσείς και ολο το σινάφι σας, μόνο τους πεπεισμένους μπορείτε να πείσετε,χαιδεύετε τα αυτιά των χρηματοδοτών σας, για αυτόν ακριβώς το λόγο σας πληρώνουν, δεν κάνετε λειτούργημα εμπόριο κάνετε. ''Ο κοσμος υποφέρει και πονά και σεις τα ιδια παραμύθια'' που έλεγε και ένα παλιό τραγούδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεστα τους χρυσοστομε Κυρικακο! Σε διαβαζω και αγαλλιάται η καρδία μου!Χ

      Διαγραφή
  2. Πολύ αστεία ανάλυση και ρηχή επιχειρήματολογια όταν κατηγορείς ότι τα ΜΜΕ εξαγοράζονται
    για να στηρίζουν τη κυβέρνηση σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που βρίθει από ιδανικά ανεξαρτησίας του τύπου και ελεύθερης δημοσιογραφίας όταν έχει κομματικά έντυπα που κρεμούσαν στα μανταλάκια πολιτικούς αντιπάλους χωρίς ίχνος ενοχής, ενοχοππιουσαν αδικως ακόμη και γυναίκες ανεπιθύμητων κρατικών λειτουργών (υπόθεση Σφουρναρα) , χρησιμοποιούσαν ότι το αποκρουστικοτερο διαθέτει η κρατική τηλεόραση ( Ακριβοπουλου-Καψώχας) για κομματική προπαγάνδα, εκλεισαν το MEGA γιατι αρνηθηκε να γινει κομματικό οργανο,και τέλος έστεισαν τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των ΜΜΕ με τα βοσκοτόπια του Καλογριτσα χρησιμοποιώντας σκοτεινές και παράνομες μεθοδεύσεις, ελπίζω να θυμάσαι τις δηλώσεις του συντρόφου Σαββίδη ότι ήταν λαγός του Παπά. Λίγο ειρωνικό να μιλάς για ανεξαρτησία των ΜΜΕ
    σήμερα κατηγορώντας δημοσιογράφους για έλλειψη αντικειμενικοτητας και προπαγάνδας ξεχνώντας τις αθλιότητες του Σύριζα. Έχω την εντύπωση ότι θέλεις να αναδειχθείς βασιλικότερος του βασιλέως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά