Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Η Τουρκία έβγαλε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα από τη φυλακή και τον έστειλε σε “αποστολή” στο Ιντλίμπ


Abdullah Bozkurt

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε μια εγκληματική έρευνα για έναν Τούρκο κληρικό της al-Qaeda που μετακόμισε στην επαρχία Idlib της Συρίας για να συνεχίσει να κηρύττει κατά βούληση σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού. Ο Musa Abu Jafar (επίσης γνωστός ως Ebu Cafer ή Ebu Sumeyye, πραγματικό όνομα Musa Olgaç) είναι ένας σαλαφιστής κληρικός που έχει εργαστεί σε διάφορες χώρες από το Πακιστάν έως την Αίγυπτο. Ήταν στόχος ενός Τούρκου εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ερευνά τα δίκτυα της Αλ Κάιντα στην Τουρκία το 2011 στο πλαίσιο του φακέλου υπόθεσης αριθ. 2011/2221. Βρισκόταν στο Πακιστάν και ήταν ενσωματωμένος με κύτταρα της Αλ Κάιντα στην περιοχή.

Η αστυνομία, με εντολή του εισαγγελέα, εξασφάλισε ένταλμα ελέγχου για τη σύζυγό του Zeynep με σκοπό τον

εντοπισμό άλλων μελών της οργάνωσης. Ένα τηλεοπτικό δίκτυο στις 17 Μαρτίου 2012 έδειξε ότι χρησιμοποιούσε το πακιστανικό τηλέφωνό του για να επικοινωνήσει με μαχητές στην Τουρκία για να διευκολύνει το ταξίδι τους στο εξωτερικό. Προσπαθούσε να φέρει τη σύζυγό του και την κόρη του στο Πακιστάν για να λειτουργούν από κοινού. Η έρευνα αποκάλυψε ότι βοήθησε πολλούς να ενταχθούν σε ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία, από την Αλ Κάιντα έως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS). Βοήθησε ακόμη και στη δημιουργία ενός κελιού στην Αίγυπτο και έστειλε Τούρκους μαχητές με το πρόσχημα της εκμάθησης αραβικών και της πραγματοποίησης ισλαμικών σπουδών.

Secret wiretap, obtained by a court order, shows how Abu Jafar communicated from Pakistan

Το ασφαλές σπίτι του Abu Jafar που βρίσκεται στο Κάιρο δέχθηκε επίθεση από την αιγυπτιακή αστυνομία το 2007. Πέρασε τρεισήμισι μήνες στη φυλακή προτού παραδοθεί στην Τουρκία. Στις 18 Φεβρουαρίου 2011 ο Abu Jafar μετακόμισε στο Πακιστάν, δραπετεύοντας από αστυνομική επιχείρηση δύο μήνες αργότερα, όταν 42 ύποπτοι της Αλ Κάιντα συνελήφθησαν, στις 12 Απριλίου 2011. Συνέχισε να παραμένει κάτω από το ραντάρ καθώς η έρευνα επεκτάθηκε. Ήταν ένας καταζητούμενος και σύντομα θα συλληφθεί καθώς η αστυνομία πλησίαζε τον εσωτερικό του κύκλο και παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με την οικογένειά του στην Τουρκία.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας και οι αρχηγοί της αστυνομίας εμποδίστηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν να προχωρήσουν στην έρευνα τον Ιανουάριο του 2014, ενω όλες οι έρευνες και τα προγράμματα παρακολούθησης / παρακολούθησης της Αλ Κάιντα είχαν σταματήσει μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Η κυβέρνηση δεν ήθελε την εμπορία μαχητών , Τουρκικές και ξένες ροές μαχητών, διακόπηκαν από την επιβολή του νόμου. Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT, υπό τον έλεγχο του Hakan Fidan, ήθελε να βοηθήσει τους τζιχαντιστές στο να μετακινούνται ελεύθερα και να λαμβάνουν προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων όπλων, καθώς αγωνίστηκαν για την ανατροπή της κυβέρνησης Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Police intelligence note on Abu Jafar, dated April 6, 2012 shows how the al-Qaeda network has been moving aspiring jihadists out of Turkey

Το τουρκικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης απέτυχε συστηματικά και σκόπιμα να καταργήσει το ISIS και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις δεδομένης της ισλαμιστικής πολιτικής της τρέχουσας κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η Nordic Monitor έχει δημοσιεύσει πολλές αναφορές βασισμένες σε εμπιστευτικά έγγραφα και λογαριασμούς καταγγελιών που δείχνουν πώς η τουρκική κυβέρνηση συνεργάστηκε στενά με τους μαχητές της ISIS και της Αλ Κάιντα για την προώθηση της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Για παράδειγμα, τρεις μαχητές υψηλού προφίλ του ISIS που υποπτεύονται ότι είχαν αναπτυχθεί για μια μεγάλη επίθεση στη γαλλική πρεσβεία στην Άγκυρα είχαν συλληφθεί στα σύνορα από τον τουρκικό στρατό. Αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ βρίσκονται εν αναμονή δίκης από δικαστήριο. Τούρκοι μυστικών υπηρεσιών και στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν πολλές φορές μυστικές συνομιλίες με το ISIS. Εκατοντάδες μαχητές του ISIS απελευθερώθηκαν από τις τουρκικές φυλακές τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας την ανεκτική στάση των Τούρκων αξιωματούχων όσον αφορά τους τζιχαντιστές.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά