Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Η Νέα Δημοκρατία κυβερνά και ο ΣΥΡΙΖΑ φθείρεται


Αυτό είναι ένα ιστορικό παράδοξο. Μια κυβέρνηση, ενώ βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν δεκαεννιά μήνες, να αντέχει σε όλες τις αντιξοότητες -και δεν ήταν λίγες- και την φθορά να την υφίσταται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση είναι λογικό να υποστεί φθορά. Το θετικό γι' αυτήν είναι πως δεν την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ούτε φαίνεται να υπάρχει παρόμοια προοπτική στο εγγύς μέλλον.

Το αίτιο αυτής της παραδοξότητας βρίσκεται στην ίδια την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και στην διαδρομή του προς την εξουσία. Εκεί θα πρέπει να πάμε για να ερμηνεύσουμε τα όσα γίνονται σήμερα και τα όσα θα γίνουν λίαν συντόμως.

Όταν το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς κατόρθωσε να εκφράσει την αγανάκτηση των πολιτών για την απώλεια των εισοδημάτων τους, ήταν επόμενο να καταστεί ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό. Αυτοί που συνέκλιναν στον ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνούσαν κατά πολύ την ιστορική βάση του κόμματος. Έτσι ήταν διάχυτη στον σκληρό, αριστερό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ η ανησυχία μήπως με την απότομη αύξηση της δύναμης του αλλοιωθεί η αριστερή-μαρξιστική φυσιογνωμία του. Τα καθοδηγητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρα τους στην εφημερίδα «Αυγή» τους

καθησύχαζαν υποστηρίζοντας πως οι ψηφοφόροι θα προσχωρήσουν στις θέσεις του κόμματος, το οποίο δεν θα κάνει καμιά έκπτωση στις αρχές του. Από τότε υπάρχει αυτή η διάσταση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Άνθρωποι με σκληρή αριστερή συνείδηση ξαφνικά βρέθηκαν στο ίδιο κόμμα και στα ίδια όργανα με αυτούς που θεωρούσαν υπεύθυνους της οικονομικής κρίσης. Με αυτούς που αποκαλούσαν εκφραστές του παλιού.

Από την άλλη πλευρά υπήρχε και υπάρχει στον ιστορικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ μια τάση γύρω από τον Τσίπρα, που έχει συνειδητοποιήσει πως χωρίς αυτούς τους «τυχάρπαστους» Πασόκους κυβέρνηση δεν θα έβλεπαν ούτε με τα κιάλια. Και αν δεν μετακινηθούν σήμερα προς θέσεις που προσεγγίζουν αυτές του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, η Νέα Δημοκρατία θα κυβερνά για πολλά χρόνια ακόμα. Εννοείται πως για τους λεγόμενους Μπανιάδες και μόνον η λέξη «σοσιαλδημοκρατία» προκαλεί τάση προς έμετο. Αυτοί βιώνουν ακόμα την σύγκρουση του Λένιν με τον Κάουτσκι.

Αυτή η εντελώς διαφορετική προσέγγιση της τρέχουσας πραγματικότητας από τις δύο τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε έντονη όταν έπαψε να υφίσταται η συγκολλητική δύναμη της εξουσίας. Σήμερα, σχεδόν με κάθε ευκαιρία γίνονται ορατές αυτές οι διαφορετικές οπτικές. Οι 68 υπογραφές δεν ήταν μόνον πράξη στήριξης στον Κουφοντίνα, ήταν κυρίως 68 πιστολιές στην πλάτη του Τσίπρα. Αυτό το «φυσικά και δεν θα βγάλουμε τον σκασμό για τον Κουφοντίνα» που είπε χθες ο κ. Λάμπρου είχε αποδέκτες πρωτίστως τα στελέχη του δικού του κόμματος που έκανα κριτική στο κείμενο των 15. Τους υπενθύμισε πως ιδεολογικές εκπτώσεις δεν γίνονται στο όνομα της επανόδου στην εξουσία.

Αυτήν την εικόνα διχογνωμίας-- και μάλιστα για θέματα που αφορούν τον μικρόκοσμο της Αριστεράς-- την εισπράττουν και οι πολίτες. Παρατηρούν πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της ομοιογένειας, κάτι που επηρεάζει άμεσα την αποτελεσματικότητα του αντιπολιτευτικού λόγου, καθώς αυτός δεν είναι σαφής και καθαρός.

Νομίζω πως πολύ σύντομα ο Α. Τσίπρας θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του. Θα πρέπει να έχει αντιληφθεί πως κινδυνεύει η φθορά, οσονούπω να μετατραπεί σε κατάρρευση.

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

10 σχόλια:

  1. Η Νέα Δημοκρατία κυβερνά και ο ΣΥΡΙΖΑ φθείρεται κι ο,τι αλλα ονειρα θερινης νυχτος κονδυλοφόρε μου!!
    Ωστοσο κατι πρεπει να γραψεις ειδαλλως σαν μείνεις άνεργος σε τουτα τα χρονια με τις πολλες θεσεις εργασιας που δημιουργησε ο κ. Κουλη στο μεσοδιάστημα από της αναλαβης καθηκοντων του ως τα σημερα με την αύρα που εκπέμπει, τη δυναμικοτητα που τον διακατεχει, και το αγιο φως που τον συνοδευει και τον φωτίζει, δυσκολα θα ξαναβρείς μετα δουλειά!!!
    Γραψε λοιπον ό,τι λαχει , αρκει να αρέσκεσαι στα αφεντικα σου κι ωσπου να συμπληρώσεις τα ένσημα σου για καλιτερες μερες ηρεμιας!!
    Το τι λεει και σκεπτεται ο αναγνωστης σου αστο, μη σε μελλει δραμι και περα βρεχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παλι συντροφε οι κονδυλοφοροι σου φταινε δεν βλεπεις τα χαλια μας..στις 5 διαφορετικες δημοσκοπησεις ο ΚΑΝΕΝΑΣ περναει τον καυμενο τον Αλεξη σε δημοφιλια
      εχουμε φουνταρει συντροφε

      Διαγραφή
  2. Που ησουν και εξαφανιστηκες ωρε σε χασα !
    Σε πηρε ο Κουλη μηπως στο επιτελειο του για τη διανομη σανου, Οχι βεβαια !!
    Για τετοια διανομη εχει τους παρακατιανους, εσυ ξερεις βεβαια ποιους, αυτους τους παρακατω απο τον μεγαλο μαχαλα στις υπωρειες του Χαλκοδωνιου λοφου,τη σημερινη Μαλουκα, που φθανουν ως τα πηγαδια, σ~αποσταση απο την Υπερεια Κρηνη και το σπιτι του βενιστενλη Ρηγα, `κει που βγαζαν νερο απο τα πηγαδια τους με τα κουβαδια τους και δεν παιρναν το αφθονο νερο της Πηγης, γιατι, λεει, τους λεγαν παρακατιανους οι παναμαχαλιωτες και τους προσβαλλαν τις γυναικες τους αμα πηγαιναν τσιμπερωμενες με τις σταμνες στο κεφαλι σαν τις Τρικεριωτησσες να παρουν νερο στην ανηφορια!! Αμα αντιριεσαι σ~αυτα , πουλεγε ο παππους μου , ρωτα το ξεσπαθωτο φιλαρακι σου, εκπεμπει στα ιδια κυματα με σενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕ ΣΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΟΤΑΝ ΠΙΝΕΙΣ ΜΗ ΓΡΑΦΕΙΣ ...ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ
      Κ.Γ

      Διαγραφή
    2. Ωχ μανα μ~! Ο κυριος Κ.Γ πηρε το λογο και πρεπει να σοβαρευθω μην τον μπερδεψω με τον
      αλλο κυριο,τον Γ.Κ., απο τον παρακατιανο μαχαλα γιατι κεινος δεν νογαει/λογαριαζει ουτε μυγα στο σπαθι του, ιδιαιτερα αμα ακουει τη λεξη του μαχαλα π~ανεφερα γιαυτο και τρομαζω να ξαναγραψω εδω ξανα αυτη τη λεξη μη παραξηγηθω και παλι!!!!
      Λοιπον φιλε Κ.Γ.δεν ειναι θεμα καταχρησης ποτου, μη σκανιαζεις, πινω μονο το δικο μου οικοφτιαχτο κρασι γιατι ξερω τα σταφυλια/οξεα του,τη ζυμη του και τη παλαιωση του στα δρυινα βαρελια απ~ εναν βαρελα στη Κωκουτου/Μαγνησιας, χαμηλωτερα της Παναγιας Ξενιας!!
      Με το σανοφαγο εχουμε,με την ανοχη ως τα τωρα του κ. Βασιλη, ανταλλαγη αποψεων απο καιρο εδω και η προσφωνηση συντροφε ειναι το σημα αναγνωρισης, δεν παραξηγιεται δε αν γραψω και τη λεξη παρακατιανος, ενοοντας τη γειτονεια του!
      Παντως Κ.Γ πρεπει νασαι συμπονετικη ψυχουλα και συ σαν τον σθντροφο σανοφαγο και σ~ευχαριστω για τη φροντιδα σου!!

      Διαγραφή
  3. Όταν έχεις στελέχη σαν τον Λάμπρου, Καρανίκα, Πολακη,Καββαδία έχεις ελπίδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ.(efsyn
    Τέσσερα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «άδειασε» μεγαλοπρεπώς ο πρωθυπουργός στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Τον Βασ. Κικίλια, τον Γ. Κουμουτσάκο, τον Αγγ. Συρίγο, την Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν υπάρχει δήλωση δική μου γιατί καταλάβαινα ότι το θέμα είναι πολύπλοκο» είπε στη Βουλή. Προφανώς την πολυπλοκότητά του δεν είχαν συλλάβει ο έμπειρος Κουμουτσάκος, ο διεθνολόγος Συρίγος και η αδερφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώην υπουργός Εξωτερικών. Θύμωσαν οι 4; Φαντάζομαι πως ναι. Ζήτησαν εξηγήσεις από τον προϊστάμενό τους; Δεν το νομίζω. Μάλλον κατάπιαν την προσβολή αμάσητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΒΗΜΑ 23-11-2021
    Η αξιολόγηση της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα Τρίτη 11 Νοεμβρίου το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του ερευνητικού προγράμματος Mediadem, καθώς και οι προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ελληνικών ΜΜΕ.

    Όπως προκύπτει από την έρευνα η ελληνική πολιτική για τα μέσα ενημέρωσης έχει έντονα πολιτικοποιημένο χαρακτήρα. Οι σχέσεις συνδιαλλαγής που αναπτύχθηκαν μεταξύ της πολιτικής τάξης και τα ενημερωτικά μέσα έχουν υπονομεύσει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία των μέσων ως ανεξάρτητων φορέων πληροφόρησης. Την ίδια στιγμή η συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων σε έναν περιορισμένο αριθμό επιχειρηματιών μαζί με την περιθωριοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ενίσχυσαν την τάση αυτή.
    Κορωνοϊός : Ανησυχία για τα μεταλλαγμένα κρούσματα – Φόβοι για επιτάχυνση 3ου κύματος

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η κεντρική εξουσία στην Ελλάδα διατηρεί τον κύριο και σχεδόν αποκλειστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για τη διαμόρφωση της πολιτικής. Η διαβούλευση με τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη και άλλους φορείς είναι η εξαίρεση παρά ο κανόνας. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και τις αφανείς σχέσεις των ιδιοκτητών των ΜΜΕ με την εξουσία αντιλαμβάνεται ότι συνέπεια όλων αυτών είναι το ιδιότυπο και πολύπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν εξασφαλίζει την αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ερευνητές επισημαίνουν τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που έχει σαν αποτέλεσμα μια ουσιαστικά αρρύθμιστη αγορά που δεν λειτουργεί για το δημόσιο συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω πως πολύ σύντομα ο Α. Τσίπρας θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του.
    Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να ήταν αρχηγός του κόμματος με την αξία του και όχι με την επίκτητη αξία που του πρόσφεραν αυτοί που τον κάθισαν στην καρέκλα του αρχηγού. Αυτό όμως δεν επηρεάζει όλη τη χώρα, όλους τους πολίτες. Το πρόβλημα όμως φάνηκε όταν τον κάθισαν στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Και τότε δεν έγινε με την αξία του, οπότε και οι αποφάσεις δεν ήταν δικές του. Απλά πλήρωνε τα γραμμάτια που είχε υπογράψει για να τον κάνουν πρωθυπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η περιθωριοποίηση της δημόσιας τηλεόρασης είναι φαινόμενο της κομματικής αντίληψης που διέπουν τα ελληνικά κόμματα όταν καταλάβουν την εξουσία θεωρώντας ότι πρέπει να εξυπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα του κυβερνώντος κόμματος. Επί ΣΥΡΙΖΑ η κατάχρηση και η χρησιμοποίηση της δημόσιας τηλεόρασης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ενθυμουμενοι πιστεύω το αμίμητο δίδυμο Ακριβοπουλου- Καψώχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά