Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Όταν ο λαγός κερδίζει τη χελώνα


Η πανδημία είναι μια μορφή βιολογικού πολέμου και ο πόλεμος για να κερδηθεί χρειάζεται συμμάχους και συντονισμένη δράση για την αξιοποίηση των κοινών πόρων προς τον κοινό σκοπό. Αυτή η αλήθεια, όμως, δεν μπορεί να εμποδίσει τη δυσάρεστη παραδοχή ότι όσοι πιστέψαμε στη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τα καταφέρει καλύτερα από τα μεμονωμένα κράτη στην προμήθεια των εμβολίων, χάρη στο μέγεθος της ενιαίας εσωτερικής αγοράς της, διαψευστήκαμε πλήρως. Και ο λόγος είναι ότι το μέγεθος από μόνο του ποτέ δεν αρκεί, χρειάζεται και η ανάλογη διοίκηση για να το κινητοποιήσει. Τελικά, η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία αποδεικνύεται ισχυρότερη από τον κορωνοϊό.

Η τηλεδιάσκεψη κορυφής της περασμένης Πέμπτης απλώς προσέθεσε ένα νέο χρώμα στον υγειονομικό χάρτη της πανδημίας, το σκούρο κόκκικο/βυσσινί, για τις περιοχές όπου η πανδημία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη έξαρση. Κατά τα λοιπά, όμως, έφερε στην επιφάνεια την απογοήτευση και την γκρίνια για την αργοπορία της Ευρώπης. Είχε προηγηθεί, θυμίζω, η κοινή επιστολή των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αυστρίας και Δανίας, με αντικείμενο την ταχύτερη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) του εμβολίου της AstraZeneca. Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε και στη διάρκεια της Συνόδου, κυρίως από τη Δανή πρωθυπουργό, η οποία ζήτησε να

προεξοφληθεί η έγκριση του συγκεκριμένου εμβολίου από την Ευρώπη και να ξεκινήσει η παραλαβή του, ώστε όταν έλθει η πολυπόθητη έγκριση να αρχίσει αμέσως ο εμβολιασμός. Τη θέση τής Δανίας υποστήριξε εμμέσως και η Γαλλία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα: η Ευρώπη μένει σταθερή στον (αργό) ρυθμό της.

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η κοινή ευρωπαϊκή δράση στον εμβολιασμό ήταν κάτι που δεν προβλεπόταν από τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ (η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εμπίπτει στις αποκλειστικές αρμοδιότητες των χωρών – μελών). Μήπως όμως προβλεπόταν και η πανδημία; Η ανάγκη επέβαλε την κοινή δράση και, από εκεί και πέρα, το ζήτημα είναι αν η Ενωση ανταποκρίνεται επαρκώς στην πρόκληση.

Η αλήθεια είναι ότι τα ανακλαστικά της ήταν από την αρχή καθυστερημένα. Θυμίζω μόνον ότι, όταν πέρυσι η Ελλάδα προχωρούσε μόνη της σε λοκντάουν, οι Βρυξέλλες είχαν μόλις σχηματίσει την ειδική επιτροπή για το θέμα, η οποία όμως συνεδρίαζε μία φορά την εβδομάδα.

Μέχρι πέρυσι την άνοιξη, ούτε κουβέντα δεν γινόταν για κοινή πολιτική στο ζήτημα. Η Ευρώπη άρχισε να ξυπνάει μόλις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία αποφάσισαν να δράσουν από κοινού και παρήγγειλαν έναν αριθμό εμβολίων από την AstraZeneca. Επρεπε να φθάσουμε στον Ιούνιο για να παρουσιάσει η Επιτροπή τη στρατηγική της και τον Οκτώβριο για να συμφωνήσει τις πρώτες παραγγελίες, μοιράζοντάς τες σε πέντε εταιρείες (Sanofi, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson,  BioNTech).

Στο μεταξύ, όμως, άλλοι πελάτες είχαν προλάβει: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Καναδάς, Ισραήλ είχαν ήδη αγοράσει ό,τι μπορούσαν από τον Ιούλιο, ενώ η Ευρώπη βρισκόταν ακόμη στο στάδιο της προπαραγγελίας για την κράτηση (όχι την οριστική αγορά) ποσότητας εμβολίων. Σε πρόσφατη συνέντευξή τους, οι ιδρυτές της γερμανικής BioNTech (που συνεργάζεται με την αμερικανική Pfizer για την παραγωγή του προϊόντος της) αποκάλυψαν ότι η προσφορά τους, τότε, για μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων είχε απορριφθεί από την Επιτροπή. Ετσι, η πρώτη ευρωπαϊκή παραγγελία έγινε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Προσφάτως, προέκυψαν και οι καθυστερήσεις στην παραγωγή του εμβολίου (που θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενες λόγω έλλειψης πρώτων υλών, ανάγκης εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων κ.ά.) και η Ευρώπη έμεινε ακόμη πιο πίσω στην κούρσα του εμβολιασμού. Υπάρχουν φορές, ξέρετε, που τον αγώνα τον κερδίζει ο λαγός, όχι η χελώνα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Ευρώπη αφέθηκε στην αυταρέσκειά της και βασίστηκε στη γραφειοκρατία της, με συνέπεια να την πληρώσουν τα υψηλά ιδανικά της. Αν η αλληλεγγύη δεν μπορεί να παραγάγει ικανοποιητικά αποτελέσματα, ο μόνος ωφελημένος θα είναι ο ευρωσκεπτικισμός.

 Στ. Κασιμάτης- ΤΑ ΝΕΑ

2 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι ότι ειμαστε μια μικρη εξαρτημενη Χωρα με καθυστερημενα ανακλαστικά σε πολλους τομεις, με αετονυχηδες εμπορους ομως, αφου βγησκεις τα παντα στην αγορα κι ο,τι ζητα η ψυχουλα σου, ενω ο παραγωγικος τομεας μας παραπερα ειναι υποβιβασμενος σε γενικες γραμμες κι ο αυτοχθονας τομεας μεσαιας/υψηλης τεχνολογιας ειναι σχεδον ανυπαρκτος!!!
    Καλυπτουμε μεν εν μερει στο φαρμακευτικο τομεα σαν πραδειγμα τη ζητηση απο καποια φαρμακα που παρασκευαζονται στο τοπο μας μετα τη 30χρονη ελευθερη αδεια παραγωγης τους απο τις ευρωπαικες βιομηχανιες φαρμακων, ομως μια ισχυρη/μεσαια διεθνη παρουσια στο τομεα παραγωγης των δεν υπαρχει/ ειναι περιορισμενη, οπως ειναι και στον ερευνητικο και πειραματικο τομεα !!
    Καλο θα ηταν λοιπον να γινει μια σωστη γενικη αξιολογηση απο βαση και με σοβαρα επιλεγμενα κριτηρια να ξεκινησει μια επικαιρη ολοκληρωμενη ερευνα για το ποιοι ειμαστε, τι μπορουμε και τι ειναι στα κοτσια μας να κανουμε σαν μικρο, 10 εκατ. λαου ευρωπαικο κρατος,εκμεταλλευομενοι τα πλουσια δυναμικα που διαθετουμε με τα μορφωμενα παιδια μας, τους αναγνωρισμενους επιστημωνες μας,τον πλουτο μας, το ωραιο κλιμα μας , ...κλπ, κλπ!
    Η οικονομική κρίση που φουντωσε με τη πανδημία και θα φουντωσει ακομα, θα εχει σημαντικές συνέπειες σε πολλους τομεις!Και οι απαντησεις στα ερωτηματα ποια κατάσταση θα εχει δημιουργηθει και κατα που θα μας ριξει ο ιος, συναμα και με τις απειλες του Πασα απο την Ανατολια πρεπει να ετοιμαζονται??
    Με τα επιστημονικα βοηθηματα κι τους διαθεσημοθς εγκεφαλους μας πρεπει να αναλυθει το περιβαλλον/οι αναμενωμενες επιπτωσεις ωςτε να εχουμε ετοιμασμενα στα συρταρια τα σεναρια που θα βρουμε μπροστα μας και θα πρεπει να επιλεξουμε/ακολουθησουμε!!
    Οι πληγές που θα ~χουν προκληθεί θα ειναι πολλες,βαθιές, δυσεπούλωτες και καθετες σε πολλους τομεις καισυσχετησμους, ..
    Αλλα σε ποιον τα λεω ολα αυτα !
    Τα τζινια του κ. Κουλη πιστευω να ~χουν αρχισει να τα καταγραφον ηδη και στα συρταρια τους θα ειναι σιγουρα ως το κλοκαιρι ολες οι λυσεις και επιλυσεις με βαση τα επιλεγμενα σεναρια !
    Τρεμω κι ανησυχω αν ποτε ο κ. Αδωνις με τον κ. Βοριδη εχουν καταλαβει που πορευομαστε και θα καταφερουν να παρουσιασουν λυσεις και επεξηγησεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευτυχως που σταματησες να λες οτι θα μας σωσει ο Αλεξης...το καταλαβες ακομη και εσυ

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά