Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

To casus belli υπάρχει και μας απειλεί


Ο υπουργός των Εξωτερικών ο κ. Ν. Δένδιας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» δήλωσε πως «δεν είναι αποδεκτό το casus belli από την Τουρκία», καθώς δεν νοείται στον 21ο αιώνα πολιτική των κανονιοφόρων. Νομίζω πως δεν θα υπήρχε άνθρωπος στον πολιτισμένο κόσμο που να μην συμφωνούσε με τον υπουργό. Πλην όμως ο ρόλος των πολιτικών και, κυρίως των υπουργών, δεν είναι να εκθέτουν τις απόψεις τους και να περιγράφουν καταστάσεις, αλλά να διαμορφώνουν καταστάσεις. Πολιτική είναι σε τελική ανάλυση η δημιουργία γεγονότων, μετά από την ανάλυση του συσχετισμού των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.

Συνεπώς, το ουσιώδες δεν είναι αν καταγγέλλουμε το casus belli -κάτι εύκολο- αλλά πώς το ακυρώνουμε ή πώς το προσπερνάμε -αν μπορούμε να το ακυρώσουμε ή να το προσπεράσουμε. Δυστυχώς το casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης υπάρχει και λειτουργεί και είναι άγνωστη η διάρκεια του. Απόδειξη πως

εφτά ελληνικές κυβερνήσεις πέρασαν από τότε που ψηφίσθηκε ( 8/6/1995) και ουδεμία τόλμησε να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, έστω και σε θεωρητικά «ακίνδυνες» περιοχές του Αιγαίου. Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια, de facto, να θεωρούμε την περιοχή του Αιγαίου περιοχή «ειδικών συνθηκών». De jure διατηρούμε στο ακέραιο να ασκήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας, αλλά δεν το ασκούμε. Προφανώς συνεκτιμούμε και το γεγονός πως θα εμποδίσουμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, αφού η αβλαβής διέλευση είναι διέλευση με περιορισμούς. Όμως αυτό που βαρύνει στην απόφαση μας να μην επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα είναι το casus belli.

Με απλά λόγια το καταγγέλλουμε, αλλά συγχρόνως το λαμβάνουμε σημαντικά υπ΄όψη. Η απειλή πολέμου διαμορφώνει την πολιτική μας. Κανένα πολιτισμένο κράτος δεν χρησιμοποιεί την απειλή χρήσης βίας ως όπλο στην εξωτερική πολιτική του, αλλά και κανένα σοβαρό κράτος δεν ανέχεται να απειλείται με πόλεμο αν ασκήσει τα δικαιώματα του.

Η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική δύναμη με αποκλειστικά όπλα το μέγεθος της και την στρατιωτική ισχύ της. Μάλιστα, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής οι ελίτ αυτής της χώρας είναι διαπαιδαγωγημένες με το πνεύμα μιας πρώην αυτοκρατορίας. Σχεδιάζουν επεκτατικά, σε βάθος δεκαετιών, και αυτοί οι σχεδιασμοί δεν επηρεάζονται από τις κυβερνητικές εναλλαγές. Όταν οι ιστορικές συγκυρίες το επιτρέψουν υλοποιούνται επί μέρους σημεία τους.

Με έναν τέτοια αντίπαλο απέναντι, οι καταγγελίες δεν αρκούν, πολύ δε περισσότερο όταν αφορούν απειλή πολέμου. Το πώς θα ακυρώσουμε το casus belli είναι ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων και πολιτικής απόφασης. Αλλά κυρίως είναι ζήτημα σχεδιασμού όχι του επόμενου βήματος, αλλά του μεθεπόμενου. Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία έχει αυτήν την ικανότητα;

Νομίζω πως ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας έχει συμβιβασθεί με την ύπαρξη του casus belli, καθώς φαίνεται πως έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, ακόμα και σε «ακίνδυνες» περιοχές. Απλώς το να υποστηρίζουμε πως «όποτε θέλουμε θα ασκήσουμε το δικαίωμα μας», καταντά κουραστικό. Τουλάχιστον να μην το λέμε.

ΥΓ. Υπόθεση εργασίας: Αν η Τουρκία θεωρήσει αύριο και την στρατιωτικοποίηση των νησιών μας -γιατί έτσι απειλείται η ασφάλεια της- casus belli τι κάνουμε;

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

3 σχόλια:

  1. Τα προβλήματα λύνονται όταν δεν τολμά κανείς να σε απειλήσει. Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο υπουργός δε νομίζω με τη δήλωση αυτή να κοιτάζει στο εσωτερικό της χώρας, μάλλον έχει στραμμένο το βλέμμα στους ''φίλους εταίρους και συμμάχους'', αν κ. Μουμτζή και καθε κ. Μουμτζή θέλεις να ασκήσεις κριτική στην κυβέρνηση υπάρχει τοπίο δόξης λαμπρό στην εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης και είναι πολλά τα μέτωπα, αλλά εκεί κάνει ΤΖΙΖ, ποιο εύκολη η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Κάνε λοιπόν αυτό που ξέρεις καλά, αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και λογικής, λάσπη στον ανεμιστήρα και άσε την εξωτερική πολιτική στους γνώστες. Αμάν ποιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακομα και στη δημοσιογραφια υπαρχουν σταυραετοι που ζυγιαζουν τις φτερουγες τους ψηλα στο Βελουχι, στο Παρνασο και στον Ολυμπο κι υπαρχουν και τρυποφραχτες και τσιροπουλια, που
      κρυμενα μεσα στις κοντοθαμνες πατουλιες και τις σκοτεινες βατοπατλιες τσιριζουν
      μονοτονα !!χ

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά