Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ζυγαριές

Τι έγινε στο Μάτι; Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις του για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει καταλάβει τι έγινε στη φονικότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. «Μιλάνε», είπε ο Χρυσοχοΐδης, «αυτοί που έκαψαν εκατό ανθρώπους στο Μάτι».
Ανεξαρτήτως του τι (δεν) κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μάτι που τον βαραίνει δεν ήταν η καταστροφή αυτή καθαυτή. Ηταν η εκ των υστέρων παράσταση επί πτωμάτων. Στην επιχειρησιακή αντιμετώπιση της καταστροφής θα μπορούσε να του έχει αναγνωριστεί το διαχρονικό ελαφρυντικό: αυτή είναι η Ελλάδα. Για την επιχείρηση, όμως, προπαγανδιστικής περιτύλιξης της τραγωδίας, που επιχειρήθηκε ενώ ήταν ακόμη άταφοι οι νεκροί, η πολιτική ενοχή μένει ανεξίτηλη.
Προφανώς, ο Χρυσοχοΐδης έχει καταλάβει κάτι άλλο. Eχει καταλάβει ότι το αμάρτημα του Ματιού ήταν ότι δεν μπόρεσαν τις ώρες φωτιάς να συνεννοηθούν η Πυροσβεστική με την Τροχαία και η Τροχαία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εχει καταλάβει ότι τον ευνοεί η σύγκριση εκείνης της τραγωδίας με το κλείσιμο της εθνικής οδού για λίγες ώρες· ότι οι ιστορικές αναλογίες τού επιτρέπουν να βάζει τα δύο γεγονότα στην ίδια ζυγαριά. 
 
Αυτή η αναλογία μεταξύ της πραγματικότητας και του πολιτικού λόγου που την καταγγέλλει βρίσκεται σε μόνιμη εξάρθρωση. Την εξαρθρώνει ο εμπρηστικός βερμπαλισμός που φορτίζει όλα τα θέματα, ακόμη και της πιο τετριμμένης διαχείρισης, σαν να ήταν εγκλήματα. Κόβεται το καλώδιο; Το έκοψε η ανεμελιά του νεοφιλελευθερισμού. Αργούν τα εμβόλια; Τα καθυστερεί ο επιτελικός νεποτισμός των αρίστων. Εκλεισε ο δρόμος; Τον έκλεισε το ρουσφέτι στον εργολάβο.
 
Παθαίνοντας πυρετό τηλε-εισαγγελέα, ο Χρυσοχοΐδης μιμήθηκε τους τρόπους των αντιπάλων του. Δραπέτευσε στην οξύτητα – σαν να ήθελε να κρύψει τα πεπραγμένα του. Σαν να μην μπορούσε να υπερασπιστεί αλλιώς τον εαυτό του.
 
Ο τρόπος αυτός δεν προκαλεί μόνο αχρείαστη ένταση. Ακυρώνει και κάθε παραγωγική πολιτική συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα. Οταν, αντί για κομμένα καλώδια, βλέπεις τα ξέφτια της Δεξιάς, δεν πρόκειται ποτέ να μπεις σε σοβαρή συζήτηση για το πώς θα φτιαχτούν τα πραγματικά καλώδια. Αν, αντί επιχειρησιακού απολογισμού, φωνάζεις στους άλλους ότι έκαψαν ανθρώπους, δεν θα μάθεις ποτέ από τα λάθη σου.
 
Αν απέτυχαν οι διαχειριστές του Ματιού είναι γιατί πίστεψαν ότι μπορούσαν να μπαζώσουν το έλλειμμα διακυβέρνησης με «ιδεολογία». Απέτυχαν γιατί αποπειράθηκαν να υποκαταστήσουν την υπηρεσία με «επικοινωνία». 

Οι χειμαζόμενοι πολίτες της βόρειας Αττικής, που κοίμιζαν σε σκοτεινά και παγωμένα σπίτια τα παιδιά τους, περίμεναν κράτος· όχι κήρυγμα φανατισμού. Ηθελαν κάποιον υπεύθυνο για το ρεύμα. Οχι κάποιον να τους πουλήσει φρόνημα.

Μιχ. Τσιντσίνης -Καθημερινή
 

4 σχόλια:

  1. Ο Χρησοχοιδης έχει δίκαιο, διότι ο θάνατος των 100 άτυχων συμπολιτών μας προήλθε από την απουσία πολιτικής πρόληψης, γιατι αν είχαν προνοήσει να περιορίσουν την φωτιά και την εμπόδιζαν να επεκταθεί οι άτυχοι συμπολίτες μας θα ήταν σήμερα ζωντανοί. Βέβαια ακολούθησε η αισχρή παράσταση του Τσίρκου με την αποκορύφωση στο κοττερο με το πούρο.
    Τουλάχιστον τώρα δεν πέθανε κανένας άνθρωπος, απλώς ταλαιπωρήθηκε ο Μάνος της Εκάλης. Δεν πειράζει ας νιώσει και αυτός μια φορά στη ζωή του τη καθημερινότητα του απλού Έλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έθεσε το νέο όριο της ανηθικότητας αυτής της κυβέρνησης. Έβαλε νέα βάση στον πολιτικό αμοραλισμό με τη σκύλευση των νεκρών στο όνομα της συγκάλυψης των πολιτικών (του) ευθυνών. Πήγε πολύ μακρύτερα ακόμα και από άλλες, εξίσου κατάπτυστες, περιπτώσεις, όπως της Μυρσίνης Βουνάτσου από τον ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Αυτή τη φορά οι νεκροί δεν συγκρίθηκαν, έστω και ανήθικα, με άλλους νεκρούς. Αυτή τη φορά οι νεκροί πετάχτηκαν στην πολιτική αρένα ως άλλοθι, για την εξυπηρέτηση των εργολάβων με το κλείσιμο της εθνικής οδού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανεξαρτήτως του τι (δεν) κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μάτι που τον βαραίνει δεν ήταν η καταστροφή αυτή καθαυτή. Ηταν η εκ των υστέρων παράσταση επί πτωμάτων.

    Θα διαφωνήσω με την άποψη αυτή. Η καταστροφή ήταν αυτή καθαυτή με αποκορύφωμα τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπινων ζωών. Και αυτό συνέβη γιατί οι τότε επιτελείς είτε επιχειρησιακοί, είτε πολιτικοί ήταν ανίκανοι να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση.
    Η εκ των υστέρων παράσταση επί πτωμάτων ήταν απλά ένας γεμάτος θράσος χυδαίος επίλογος. Από ανίκανους ανθρώπους βέβαια δεν περιμένεις κάτι καλύτερο.
    Καλώς λοιπόν τα θύμισε αυτά ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο.κ., ο.κ, ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει πολιτικά και επιχειρησιακά και ηθικά για το Μάτι και γιαυτό έχασε τις εκλογές. Αυτοι οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, που ειχαν την επιχειρησιακή ευθύνη που ειναι σήμερα; Αρχηγός της αστυνομίας ο ενας, αρχηγός της πυροσβεστικής ο άλλος. Άξιος ο μισθός τους. Και να τα χάλια του χιονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά