Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, φίλος από τα ανεπανάληπτα χρόνια της Νομικής Θεσσαλονίκης της δεκαετίας του ’70, πριν από λίγες ημέρες έκανε την εκτίμηση πως «δεν μετακινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης προς το Κέντρο. Ο ιδεολογικός άξονας της κοινωνίας μετακινήθηκε δεξιότερα». Χωρίς καμιά αμφιβολία είναι μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη συζήτηση.
Θα διαφωνήσω με τον φίλο μου τον Χάρη σε δύο σημεία.
1. Η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της έγινε το χωνευτήρι των δύο μεγάλων ιδεολογικών ρευμάτων της ελληνικής κοινωνίας: του συντηρητικού και του φιλελεύθερου. Στους κόλπους της συμπεριέλαβε το σύνολο σχεδόν της Δεξιάς και ένα σημαντικό τμήμα του Κέντρου, γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε παράταξη της Κεντροδεξιάς. Στη μεγάλη διαδρομή της –είναι το μεγαλύτερο κόμμα της νεότερης Ελλάδας– άλλοτε υπερίσχυε το ένα ρεύμα, άλλες φορές το άλλο. Σήμερα, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι εμφανής η
μετακίνηση της Νέας Δημοκρατίας προς τις θέσεις του μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Αυτό δεν το πιστοποιεί μόνον η συμμετοχή στην κυβέρνηση προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως ο προγραμματικός, μεταρρυθμιστικός λόγος της και η μετριοπαθής συμπεριφορά της. Συνεπώς, με μεγάλη δυσκολία θα μπορούσε να τεκμηριωθεί η άποψη πως «δεν μετακινήθηκε προς το Κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης».2. Ο ιδεολογικός άξονας της κοινωνίας δεν μετακινήθηκε δεξιότερα. Απλώς, μετά τη λαίλαπα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανανοηματοδοτήθηκαν οι όροι «προοδευτικός», «συντηρητικός». Αυτό ήταν ίσως το μοναδικό θετικό από τη διακυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα. Με τις πολιτικές της και τη συμπεριφορά των στελεχών της οδήγησε στην κατάρρευση των μεταπολιτευτικών ιδεολογημάτων. Ετσι, αυτό που επί σαράντα χρόνια εθεωρείτο προοδευτικό αποδείχθηκε πως τελικά ήταν στην εφαρμογή του βαθύτατα συντηρητικό. Αυτή η ανατροπή του «παραδείγματος» ανέδειξε τη Νέα Δημοκρατία ως τη δύναμη της ανανέωσης που θα έβγαζε την πατρίδα μας από τον βάλτο στον οποίον την είχε καθηλώσει η απελθούσα κυβέρνηση. Το πρόταγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν και παραμένει προοδευτικό και γι’ αυτό στρατεύθηκαν σε αυτό τα γνωστά στελέχη της Κεντροαριστεράς και γι’ αυτό η πολιτική της κυβέρνησης τυγχάνει τόσο μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ.
Συνεπώς, το ζητούμενο, φίλε Χάρη, είναι τι θεωρούμε στον 21ο αιώνα προοδευτικό και τι συντηρητικό.
Σ. Μουμτζής-Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.