Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Οι πολλές τύχες του Μητσοτάκη


Είναι, λένε, άτυχος. Του έπεσε η κρίση πάνω στην κρίση. Εβρος, ιός, ελληνοτουρκικά· ιός ξανά και ξανά. Πώς όμως μετριέται στην πολιτική η τύχη;

Ο Μητσοτάκης κρίνεται ως πολιτικά άτυχος για τις κρίσεις. Όμως, με αυτές φτιάχνει την τύχη του. Έχοντας αποφύγει τα μεγάλα ατυχήματα –έχοντας αποτρέψει, ας πούμε, έναν συνωστισμό φορείων που περιμένουν κρεβάτι να αδειάσει– η κυβέρνηση έχει, ως έναν βαθμό, επιστρατεύσει υπέρ της τις αντιξοότητες. Το περιέγραψε έτσι –σαν ευκαιρία ριζικής ανακαίνισης του brand– και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το ωστικό κύμα της πανδημίας σπρώχνει τη διακυβέρνηση σε πιο γρήγορα βήματα – στη δημόσια υγεία ή στην ψηφιοποίηση. Ο πανευρωπαϊκός συναγερμός εξασφαλίζει πόρους, που δεν θα είχαμε υπό κανονικές συνθήκες. Και, πολιτικά, το φαινόμενο της στοίχισης πίσω από τη σημαία, φαίνεται να λειτουργεί τουλάχιστον σταθεροποιητικά για την πλειοψηφία.

Άτυχος; Πόσο άτυχος είναι ένας πρωθυπουργός του οποίου ο βασικός αντίπαλος διάγει μια

αξημέρωτη νύχτα στο μουσείο της μικρής Αριστεράς, ανακαλώντας παλιές φοβίες και κυνηγώντας ακόμη παλαιότερες φαντασιώσεις;

Πόσο άτυχος είναι ο πρωθυπουργός όταν ακόμη και το πιο αλγεινό προσωπικό του ολίσθημα, στην Ικαρία, έρχεται να το ρεφάρει επικοινωνιακά με τρεις λέξεις –«δέχομαι το ρίσκο»– ο αρχηγός της αντιπολίτευσης;

Η βάρδια που έτυχε στον Μητσοτάκη δεν έχει μόνο απρόβλεπτα. Το μενού της ορίζεται από την παθολογία που έχει υπεραναλυθεί στο ντιβάνι της οικονομικής κρίσης. Ακόμη συζητάμε αν μπορεί ο νόμος να ισχύει στα πανεπιστήμια, όπως στην υπόλοιπη επικράτεια. Ακόμη αναρωτιόμαστε για πόσο θα αντέξουμε να δίνουμε 18,7% του ΑΕΠ για τις συντάξεις. Ακόμη ενδίδουμε στη ερειπιοφιλία της διερώτησης για το αν χρειάζεται διοίκηση διακομματικής ποσόστωσης στην ΕΡΤ.

Η τύχη της κυβέρνησης είναι ότι για καμία από τις παλιές προκλήσεις δεν χρειάζεται να πειραματιστεί. Υπάρχουν στο συρτάρι έτοιμες, χιλιοσυζητημένες λύσεις. Λύσεις που η Ν.Δ. τις έχει επεξεργαστεί και η κοινωνία τις έχει αποδεχθεί – ακόμη κι όταν δεν συναισθάνεται πλήρως το κόστος τους, όπως στην ανάγκη να κλείσουν πανεπιστημιακά τμήματα.

Η σπάνια τύχη του Μητσοτάκη είναι ότι η ατζέντα των ζυμωμένων λύσεων, για την οποία έχει μεγάλη νομιμοποίηση, βρίσκει απέναντί της μόνο τον απόηχο μιας ξεθυμασμένης δημαγωγίας. Ο λαϊκισμός, που τον συγκροτούσαν τα ταμπού της μεταπολί-
τευσης, είναι πια παράταιρος.

Αυτή είναι και η προσφορότερη απάντηση σε όσους επιμένουν να διακινούν το κακό αστείο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες: Δεν θα δώσουν οι εκλογές πιο ισχυρή κυβέρνηση.

Η εντολή της προηγούμενης κάλπης δεν έχει εκπληρωθεί. Οι πρόωρες δεν θα δώσουν ούτε «καλύτερη» αντιπολίτευση. «Καλύτερη», όπως λέμε καταλληλότερη για να εκπληρωθεί η εντολή.

 Μιχ. Τσιντσίνης-Καθημερινή

16 σχόλια:

  1. Οταν το έτος 1510 νομίζω, ο Μακιαβέλι έγραφε τον ΗΓΕΜΟΝΑ,ήξερε πως θα γεννηθεί ο Μητσοτάκης και τον περιέργαψε ακριβώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτον τον ΗΓΕΜΟΝΑ μας τον φορτωσε στις πλατες μας η ταχα αριστερα του τσιπρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποιος και ναταν, ο,τι και να γινε, ο Κουλη δεν σωζεται με τιποτα !
      Λιγα τα ψωμια του!!
      Βρητε καποιον αλλον!!

      Διαγραφή
    2. ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΜΑΥΡΑ ΜΑΛΛΙΑ ΕΩΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΡΑ

      Διαγραφή
    3. ανωνυμε 5:04:00 μ.μ. EET
      ...δεν εχω μαλλια κι ουτε χωριστρα στα δεξια κι ουτε συντροφος σου ειμαι!
      Κι αλλοι λεγαν με τη χωριστρα δεξια και τα χερια απλωμενα τετοια που κελαιδας, μα να που η μαγκουφα η μαργκανα δεν τους αφισε ...

      Διαγραφή
  3. Η διαχείριση του Μητσοτάκη στη Εθνική οδό ήταν αποτρεπτική γιατί δεν επιτρέπετε να αφήσεις τους πολίτες να αντιμετωπίσουν ανεξέλεγκτα καιρικά φαινόμενα. Η διαχείριση του Τσίπρα στο ΜΑΤΙ ακριβώς αντίθετη. Άφησε τους πολίτες αβοήθητους. Ο ενσς προστατεύσε τους πολίτες, ο άλλος τους έστειλε στο θάνατο. Αυτή είναι η διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόμος 4663\2020 η εταιρία διαχείρισης της Εθ.Οδού ειναι υπόχρεη για την καλή λειτουργία της. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλετε πρόστιμο εως 1.οοο.οοο ευρω.Για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού η ευθύνη είναι της Δούρου και του Τσίπρα.

      Διαγραφή
    2. Αινιγματικη ειναι και η διαχειριση του κορωνοιου απο τον Κουλη Μητσοτακη, διοτι δεν εισηγαγε και καθυστερει πολυ ακομα τα τεστ σε ευρεια κλημακα οπως π.χ γινεται επι του παροντος ολο και περισσοτερο σε πολλα μερη της Δ. Ευρωπης !!
      Τεστ, τεστ και παλι τεστ στα σχολεια,νοσοκομεια , στις οικογενειες και παντου και μαλιστα τωρα που εμφανιζονται ολο και συχνωτερα με διαφορετικες μορφες !!
      Ειναι η επιταγη της στιγμης και μαλιστα χωρις επιβαρυνση των πολιτων, δηλ. τζαμπα !!!!

      Διαγραφή
  4. «Από όταν ήμουν παιδί κατοικώ στην Εκάλη. Παλιά είχαμε συχνά χιόνια το χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια, όχι. Φέτος ήταν η εξαίρεση. Γενική διάλυση! Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό άρα χωρίς θέρμανση και 12 ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Έτσι φαντάζονται την κανονικότητα;» ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ Τα σχόλια δικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει δει πολλές φορές ο κ. ΜΑΝΟΣ της Εκάλης κακοκαιρία εντάσεως σαν τη χθεσινή? Δηλαδή όταν 800 δένδρα έχουν καταστρέψει γραμμές της ΔΕΗ είναι αυτόματη η αποκατάσταση? Έχει δει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι τεχνικοί? Έχει αντιληφθεί ότι μόνο ΕΝΑ δένδρο τι διακοπές μπορεί να προκαλέσει? Λίγο ντροπή.

      Διαγραφή
    2. Για όσα συνέβησαν στην Αττική την ευθύνη τη φέρει η Δασκαλάκη. Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων θα πρέπει να ζήσουμε "δια ζώσης" το ίδιο το '21. Χωρίς ρεύμα δηλαδή και νερό γάργαρο από τις πέτρινες βρύσες με τη στάμνα.

      Διαγραφή
  5. Ευτυχώς, βρε παιδιά, που δεν μας κυβερνά το κόμμα με τις ελαττωματικές ιδέες. Ευτυχώς γιατί αν ήταν σήμερα στα πράγματα οι κατσαπλιάδες, θα είχαμε λιγότερα εμβόλια, θα είχαμε γεμίσει τζαμπατζήδες που θα παραβίαζαν τις ουρές για τα αδιάθετα εμβόλια, θα είχαν μείνει χωρίς ρεύμα πολλά νησιά και θα είχαν κλείσει οι εθνικοί δρόμοι λόγω της κακοκαιρίας. Ευτυχώς που μας κυβερνούν οι άριστοι και όλα τα παραπάνω τα αποφύγαμε. Ευτυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχώς δεν λέει τίποτα. Ευτυχώς που δεν μπούκαραν καμία 200.000 παράνομοι ισλαμιστές στον Έβρο, δυστυχώς που κάηκαν 100 άτομα στο ΜΑΤΙ, δυστυχώς που έκλεισαν οι Τράπεζες, δυστυχώς που πλήρωσε η μισή Ελλάδα τους αργόσχολους του Σύριζα,δυστυχώς που άνοιξαν οι φυλακές για κάθε εγκληματία, δυστυχώς που επιβράβευσαμε το δολοφόνο 11 αθώων με έκτιση της ποινής του στις παιδικές χαρές της Κασσαβετίας, ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτοί που σήμερα κάνουν σημαία τη δήλωση του Μάνου θυμίζω πως τον απαξίωναν και τον αποκαλούσαν φαντασιόπληκτο όταν τους έκραζε για το Μάτι. Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα σχόλια σας κύριοι ειναι ακριβώς η προέκταση της νοοτροπίας σας, από την ίδια νοοτροπία την οποία διακατεχεται και η σημερινή κυβέρνηση της χώρας μας.. Ντροπή δεν αξίζει στην Ελλάδα μας σαν χώρα τέτοια κυβέρνηση, για το σύνολο όμως του λαού μας δεν είμαι όμως σίγουρος, όπως και ειχε πει κάποτε ένας μεγάλος επιστήμονας παρομοιαζοντας το σύμπαν με την ανθρώπινη βλακεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά