Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν τον ιό οι διαδηλωτές!

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι άνθρωποι του ρίσκου. Εποχή είχε αφήσει ο Γιάννης Μπαλάφας όταν είχε πει πως στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα προβλέπεται μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Και όταν ο συνομιλητής του, τού επισήμανε πως απέναντι έχουμε την Τουρκία, απάντησε: Θα το ρισκάρουμε! 

Θα ήταν περσινά ξινά σταφύλια το συγκεκριμένο στιγμιότυπο, και μίζερη μετά από τόσα χρόνια η αναπαραγωγή του, αν δε μας το υπενθύμιζε η νέα ανάληψη ρίσκου (και επίδειξη ανευθυνότητας) του αρχηγού του! 

Σε συνέντευξή του στον Alpha και σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης που ελλοχεύει στις συγκεντρώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από τον Σρόιτερ: «Εσείς δέχεστε το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας;».

Και ο Τσίπρας απτόητος (και ανεπίγνωστος) απάντησε:

«Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι' αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδια που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία».

Και βέβαια θα γεννηθεί το καλόπιστο ερώτημα: Δε θα πρέπει ο λαός να αντιδρά όταν μια κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει τα νομοσχέδια που θέλει, επί την ευκαιρία που οι λαϊκές αντιδράσεις είναι απενεργοποιημένες με τον λαό κλεισμένο στα σπίτια του; 

Η απάντησή μας (και έχει σημασία μόνο για μας), είναι ότι σαφώς θα έπρεπε να ανασταλεί η νομοθέτηση. Υπό την προϋπόθεση όμως που μια κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την αναγκαστική αφωνία του λαού, έφερνε νομοσχέδια για τα οποία δεν είχε πάρει τη λαϊκή εντολή. Στην περίπτωση αυτή, στο ισοζύγιο μεταξύ υπεράσπισης της δημοκρατικής ευταξίας και του κινδύνου του ιού, θα υπερίσχυε το πρώτο. 

Όμως στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια ήταν στις προγραμματικές διακηρύξεις της κυβέρνησης. Ήταν θα λέγαμε ένα από τα προβεβλημένα και εμβληματικά «προϊόντα» της προεκλογικής της βιτρίνας. Και έτυχε της λαϊκής επιδοκιμασίας. 

Ως εκ τούτου οι μεγαλοστομίες δεν ταιριάζουν στην περίπτωση. Αντιθέτως, αν ήθελε κάποιος κυβερνητικός, θα μπορούσε να καταλογίσει εξίσου έλλειμμα δημοκρατικότητας στην αντιπολίτευση. 

Γιατί όταν ένα μέτρο υπάρχει στον κυβερνητικό πρόγραμμα, το «δε θα περάσει» που ακούγεται συχνά στις διαδηλώσεις της (αριστερής) αντιπολίτευσης είναι δημοκρατική προσβολή προς εκείνο το τμήμα του λαού που διά της ψήφου του ενέκρινε το μέτρο και έδωσε εντολή υλοποίησής του. 

Ως εκ τούτου, ναι μεν έχει δίκιο ο Τσίπρας στη γενικής αρχής διατύπωση ότι «οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας, αν θέλουμε η δημοκρατία να λειτουργεί και να μην μπει συνολικά σε καραντίνα». 

Ωστόσο, έχει άδικο όταν προτείνει «εκτός αν αποφασίσουμε ότι η Βουλή θα αναστείλει τις εργασίες της και θα νομοθετεί μονάχα για ζητήματα που αφορούν την πανδημία. Να μην υπάρχουν τότε ούτε συγκεντρώσεις ούτε διαμαρτυρία».

Ο ισχυρισμό του «δεν μπορεί κανείς, στο όνομα μιας πραγματικά έκτακτης κατάστασης να αναστείλει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας» ( αναφορά στις συγκεντρώσεις), είναι ευάλωτος και στην αντίθετη ερμηνεία. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν στη Βουλή. Η αναστολή της νομοθέτησης εγκεκριμένων από τον λαό μέτρων, ώσπου να τελειώσει η πανδημία, για να μπορέσουν κάποια κόμματα να επιδοθούν σε αγωνιστικές τελετουργίες, σημαίνει ακριβώς αναστολή της δημοκρατίας. 

Κατά τα άλλα απάδει της κριτικής ο βιωματικός λαϊκισμός του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στους νεκρούς της πανδημίας, υποστήριξε ότι «οι κυβερνήσεις σε αυτή την παγκόσμια έκτακτη συνθήκη, θα κριθούν στο τέλος της ημέρας, όχι από τις μακάβριες συγκρίσεις του αριθμού των νεκρών. Διότι εάν εδώ έχουμε 6.000 νεκρούς ή στην Ιταλία έχουμε 10.000 νεκρούς αυτό δε θα πει κάτι σε αυτούς που χάσανε τη ζωή τους».

Εύκολη διαφυγή δια του συναισθηματισμού. Μόνο που και αυτός ο ισχυρισμός έχει την αντίθετη ανάγνωσή του: Οι «μακάβριες συγκρίσεις νεκρών», όταν πρόκειται για όμοιες πληθυσμιακά χώρες, ή οι ποσοστιαίες συγκρίσεις θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, δείχνουν και πόσοι ήταν εν δυνάμει υποψήφιοι να προστεθούν στη μακάβρια λίστα, αλλά τελικώς γλίτωσαν.

Ως χθες, ας πούμε, το ομοειδές Βέλγιο είχε συνολικά 21.423 νεκρούς, ήτοι 1.844 ανά εκατομμύριο. Η Ελλάδα 6.017 συνολικά και 579 ανά εκατομμύριο. Η μακάβρια λίστα που κατά τον Αλέξη δεν προσφέρεται προς σύγκριση, δείχνει και πόσοι εν δυνάμει να προστεθούν σε αυτή, γλίτωσαν και βρίσκονται εν ζωή. 

Γ. Σιδέρης-liberal.gr

18 σχόλια:

  1. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΝΑ ΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ
    ΧΑΙΡΕ ΤΣΙΠΡΑ ΟΙ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πείτε μου αλήθεια η δήλωση Τσίπρα για τον κορονοιο ισχύει σας παρακαλώ κάποιος να μου πει ότι είναι πλάκα σας παρακαλώ δεν μπορεί να το είπε δεν μπορεί να τον ψηφίσατε......
    Κ.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόση πολιτική ανευθυνότητα και ανηθικότητα στην πιο κατάπτυστη δήλωση όλων των εποχών.
    Μετά, με τη γνωστή τους θρασύτητα,θα κατηγορούν τα ΜΜΕ τους δημοσιογράφους, τις εταιρείες δημοσκοπήσεων κι εμάς που τους κράζουμε. Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε Αλέξη αφού αξιολογείς με αυτό τον ακραίο τρόπο το μέγα γεγονός του μεσημεριανού κολατσιού, γιατί δεν κάνεις πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ? Να συζητήσέτε το θέμα επί τριήμερο στην Βουλή, να το πιάσέτε από δω, να το διυλίσετε από ‘κεί, να αντιληφθεί επιτέλους και ο κόσμος το μέγεθος του Μητσοτακικού ατοπήματος και τις φρικαλέες επιπτώσεις του στο μέλλον των επόμενων γενεών. Με μια μίζερη επίκαιρη ερώτηση θα τη βγάλουμε? Γιατί το υποβαθμίζεις έτσι το θέμα, Αλέξη? Τι συμβαίνει? Διότι, με την ευκαιρία αυτή, θα μπορούσες να απαντήσεις και στους κακοήθεις που σου λένε ότι έδειξες υπερβολική ευαισθησία για τους δεκαπέντε που μαζεύτηκαν στο μπαλκόνι του Στεφανάδη, αλλά φάνηκες κομματάκι αλλήθωρος για τα πενήντα κομματόσκυλα που μάζεψες στην παρακάτω ρούγα για να διαμαρτυρηθούν που ο Κυριάκος τόλμησε να επισκεφθεί τα άγια αριστερά χώματα της Ικαρίας. Υπάρχουν και γι’ αυτούς φωτογραφίες, ξέρεις. Τι διάολο, εκεί στην Ικαρία ο κορονοϊός μεταδίδεται ανάμεσα σε υπουργούς που τρώνε σε μπαλκόνια, αλλά απενεργοποιείται ανάμεσα σε Συριζο-ΚΚΕδες όταν διαδηλώνουν σε σοκάκια? Μυστήριος ιός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν αντεχω θα το πω.....τι ψηφισατε ρε γιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρίσκο στις πορείες , ρισκάρουμε την ζωή των πολιτών, ρίσκο για τον εξοπλισμό, ρισκάρουμε , την ασφάλεια της χώρας μας, τι λένε ρε οι τιτανάθρωποι, Αλεξης και Μπαλαφας, Θα το πω δεν αντέχω αυτοί οι άνθρωποι μας κυβερνούσαν 5 χρόνια, και υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που τους υποστηρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βλέπετε τώρα φίλοι Συριζαιοι τί διαφορά ήθους? Ο Μητσοτάκης έκανε ένα λάθος και το αναγνώρισε. Ο Τσίπρας συνειδητά δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών αρκεί να πετύχει τους πολιτικούς στόχους του. Αν θα κολλήσουν οι διαδηλωτές,αν θα αρρωστήσουν ή πεθάνουν ουδόλως τον ενδιαφέρει, άλλωστε αυτός είναι ασφαλής. Λοιπόν σανός ακόμη υπάρχει. Αποφασίστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και το κακκο ειναι, οτι η capricciosa αδελφουλα του, η Ντορα, που τον διαταζει και τον κουμανταρει τον κ. Κουλη απο παιδακι ακομα, του το ταπε ολα πριν το ταξειδι του!!
    --Προσεχε τους Καριωτες εκει στο «Δολίχη» και τον Άγιο Κήρυκο που πας!!
    Ιδιαιτερα προσεχε το Ικαριωτικο ραχατιλικι και το κοκκινο κρασι τους π~ειναι βαρυ, ναι μεν τα ψαρια τους κι οι γαριδες ειναι νοστιμες , αλλα τα νεα σπιτια τους ειναι ψηλονταβανα και τα μπαλκονια τους τριζουν,μη τ~ανεβαινεις,και κοιτα μη γλυστρισεις και πεσεις στη θαλασσα, τα νερα ειναι αποτομα εδω κι εκει και μη ξεχνας, οτι και ο δικος μας Ικαρος εκει περα χαθηκε!!
    Να ομως που δεν την ακουσε, ο αγορινος πουχει κι αυτος βεβαια καποια γνωμη και να τωρα τι σουσουρα γινονται!!
    Αιντε λοιπον κερακια στην Ιερα μονη του Μαυριανου φιλοι μου της ΝΔουλας σαν τον Γ.Κ, τον Κ.Γ, τον αλλο γνωστο μου σανοφαγο,και μηπως βαλλει η Παναγιτσα το χερι Της και σωσθει παλι ο πρωτοστατη σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. κουλη άλλα λογια να αγαπιόμαστε ε; για αυτα που ειπε ο καραγκιοζης σας ουτε κουβεντα ε; κυριοι αυτοί ειναι οι αριστεροι τυχαρπαστοι τυχοδιωκτες
      Κ.Γ

      Διαγραφή
    2. ε!Οχι και τυχοδιωκτες !! το παραλες !
      Το ριζικο του φιλε, το ξερει ο καθενας μας, οπως ξερει κι το < ο,τι εσπειρες θεριζεις> κι οτι , ειναι δηλ. σαν να περιμενεις απ~ το κ. Κουλη να φιαζει μια Ελλαδα για να μπορει να συμπορευεται με την Ευρωπη!!
      Κι αμα δεν το ξερεις ρωτα τον ιδιο και τον κοντουλη υπουργο οικονομιας μας,τον θεωρητικο παπαγαλακο και μαθε ποσο επενδειτικο ξενο κεφαλαιο εισαγαγαν οι δυο τους στην Ελλαδα με το που μας ηρθαν και μας φερανμε τους κουκους την Ανοιξη πριν 1/2 χρονια και ποσες νεες θεσεις εργασιας δημιουργησαν, εκτος βεβαια τις θεσεις γκαρσονιων!!
      Φιλε! Οι αποστασεις με τα κρατη της κεντρικης Ευρωπης ολο και μακραινουν και το βαρος του ελληνικου γινεται ολο και πιο ασηκωτο με δαυτους!!

      Διαγραφή

  9. Τυχοδιώκτης για πάντα
    Ο Τσίπρας παίζει με την υγεία μας όπως τότε που έπαιζε τη χώρα στα ζάρια με τον Βαρουφάκη. Το 3% τον περιμένει σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είπε ο Τσίπρας ότι "δέχεται να ρισκάρει ζωές". Βεβαίως τις ζωές των άλλων, όχι τη δική του.

    Τις ζωές τις δικές τους, ρισκάρουν οι ήρωες, τις ζωές των άλλων ρισκάρουν οι ουτιδανοι. Το κατακάθι.

    Τι άλλο πια μπορεί να πει αυτός ο άνθρωπος!
    Ανοίγει το στόμα του και σκάει η άβυσσος.
    Πρώην συντρόφου- βουλευτή του είναι το παραπάνω σχόλιο.Τι άλλο να προσθέσουμε; Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώην συντρόφου- βουλευτή του είναι το παραπάνω σχόλιο.Τι άλλο να προσθέσουμε; Γ.Κ.

      Στηλε και σε μενα κ. Γ.Κ.ψευταρα το σχολιο να το διαβασω, θα χαρω σαν δω οτι ταυτιζομαι με τοσο συμαντικα προσωπα του ελληνικου κοινοβουλιου και μαλιστα της παραταξης του σταυραετου Αλεξη!!

      Διαγραφή
  11. Πολύ μελάνι χύνεται για τον άχαστο. Αυτός έκανε το Χαικάλη υπουργό Εργασίας, υπεύθυνο για τις συντάξεις μας!!!! Φαίνεται τη παίζανε μαζί με το Χαικάλη, δεν γίνεται να μην είχε αντιληφθεί
    τη ποιότητα του γελοίου. Φίλοι Συριζαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το άτομο ενδιαφέρετε μόνο για το τομάρι του, βούλιαξε τη χώρα, έκανε διακοπές στο κότερο όταν οι άλλοι έθαβαν τους νεκρούς στο ΜΑΤΙ και θα ενδιαφερθεί αν νοσήσουν οι διαδηλωτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη βαζεις το Ματι με τις παρανομες οικοδομες και τα σουπα φερτα στις πολεοδομικες αδειες για να περναει η ωρα στο επικεντρο της κουβεντας μας φιλε~ ολες αυτες οι σαπιλες ηταν δημιουργηματα της ΝΔουλας απο τα μεταπολεμικα χρονια!! Ο Αλεξης το λιονταρι και σταυραετος τις βρηκε~, κατω απο την ηγεσια του δεν εκδοθηκε ουδεμια παρανομη αδεια, βασικη αιτια που φυγαν αδικοχαμενα τοσες ψυχουλες τις οποιες πρεπει να τις φορτωσεις στον κ. Κουλη, που πηρε τη σκυταλη της ΝΔουλας!!Ας εκανε δικο του κομμα με την αδελφουλα του, τον ανεψιο και το περιφημο σοι του απο τη Λεβεντομανα, τη πατριδα του μπαμπα και μαμας του!Αλλα θα πεις μπορει ποτε πλερια να φανερωθει η σαπιλλα τοσων περασμενων χρονων και θα ηταν και για πλεονεκτημα του αν το προσπαθουσε με τοσα χρονια πολιτικης ιστοριας και τοσες σκοτεινες πτυχες? Τι ειδος χρυσοσκονης θα μπορουσε να μαζεψει, ανακατευοντας τα παλια οικογενειακα του κιταπια, για να χρυσωσει τη δικη του πολιτικη πορεια ??

      Διαγραφή
  12. Φαίνεται 3:09:00 από τις φάπες που έχεις φάει έχεις ζαλιστεί και δεν ξέρεις τι γράφεις.
    Πάρε τα ηρεμιστικά σου και ξεκουράσω σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπαρχουν ανθρωποι σωστοι, ανθρωπακια και τουβλα για βοθρους κι αποπατους!

      Διαγραφή
  13. Γύρισε στον αποπατό σου και ξεκουράσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά