Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Οι συμπληγάδες του Αλέξη Τσίπρα


Οι δημοσκοπήσεις, που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εντεταλμένες και ψευδείς, όπως τις θεωρούσε και το 2019, καταγράφουν το πρωτοφανές μεταπολιτευτικά.

Η κοινή γνώμη αποστρέφει πρόσωπον στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ για τόσο μεγάλο διάστημα ο αρχηγός της υπολείπεται στην πρωθυπουργική καταλληλότητα, ενίοτε και από το δημοσκοπικό ποσοστό του κόμματος. Εντυπωσιακό για έναν αρχηγό που πριν δύο χρόνια ήταν Πρωθυπουργός.

Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι σε αυτά τα δύο χρόνια η καταλληλότητα του υποχώρησε περαιτέρω. Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse η καταλληλότητα Μητσοτάκη- Τσίπρα ήταν 44-26. Δεύτερος παραμένει και στην Opinion Poll, με μεγαλύτερη απόκλιση (52-18,5%).

Δεν οφείλεται στο ότι τον… επισκίασε ο Μητσοτάκης. Ο ίδιος καταβαράθρωσε εαυτόν. Σε ζοφερούς καιρούς όπου η αγωνία του θανάτου επισκίαζε την πλανητική κοινότητα, επιδόθηκε σε ασύγγνωστη προσπάθεια να αναβιώσει τον κακό αντιμνημονιακό εαυτό του και να αναστήσει το κύμα των αγανακτισμένων.

Αλλά οι καιροί δεν αντιγράφουν εαυτούς, ιδιαίτερα όταν

ο εχθρός είναι αόρατος και όχι οι ορατοί πολιτικοί αντίπαλοι, τους οποίους μπορείς να δαιμονολογήσεις ασυστόλως, και να τους υποδείξεις ως τους αποδιοπομπαίους τράγους που θα άρουν το κοινό μίασμα.

Το βασικό που αναδύεται από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη για τα δύσκολα της χώρας. Παράλληλα με την καταγγελτική εχθροπαθή ρητορική που εκπέμπουν ο ίδιος, στελέχη, ενεργοί οπαδοί και τα τρολ τους, απομάκρυναν περαιτέρω εαυτούς από την Κεντροαριστερά, και τους κεντροαριστερούς από αυτούς.

Η εγκαθίδρυση στην Κεντροαριστερά δεν πραγματώνεται με πολιτική απόφαση. Συνεπάγεται άλλη κουλτούρα, άλλες προτάσεις, καθώς και πράο - λελογισμένο πολικό λόγο. Αλλά ακόμη και αυτά ως δια μαγείας να τα αποκτούσαν, δεν υπάρχει πλέον ακροατήριο στο οποίο θα μπορούσαν να απευθυνθούν.

Το κεντρώο κοινό που ψήφισε ΝΔ λόγω Μητσοτάκη, ακόμη δεν τον εγκαταλείπει. Αλλά και να το έκανε, θέλει πολύ ισχυρή δόση φαντασιοπληξίας να υποθέσει κανείς ότι θα στρεφόταν στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη.

Επίσης, η πλειοψηφία που έμεινε στο ΚΙΝΑΛ είναι δεδομένο ότι δεν έχει απλώς πολιτική αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες πολιτικές διαφορές ίσως δεν είναι αγεφύρωτες. Είναι αγεφύρωτο το πολιτισμικό χάσμα. Οι συνειδητοί κεντροαριστεροί διέπονται από απέχθεια, θεωρώντας τον ένα λαϊκίστικο μόρφωμα.

Αυτά βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αρχίσει οι «συζητήσεις διαδρόμου» μεταξύ ανωτάτων στελεχών, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Συνήθως όμως σε τέτοιες περιπτώσεις δε βάζουν στο αμόνι τις ιδέες τους, δε διερωτώνται εάν είναι αυτές που ηττήθηκαν, εάν είναι αυτές που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κοινωνιών που απευθύνονται.

Ειδικά στην Αριστερά, που είναι προσηλωμένοι με θρησκευτική ευλάβεια και δογματικά πεπεισμένοι για την απόλυτη αλήθεια τους, οι συζητήσεις στρέφονται στα πρόσωπα και την εφηρμοσμένη πολιτική.

Συχνά φταίει η επικοινωνιακή πολιτική και οι υπεύθυνοι γι' αυτή (τρωτοί εκ των πραγμάτων όντας εκτεθειμένοι στη βιτρίνα), οι σύμβουλοι των αρχηγών, τα ανώτερα στελέχη, και στο τέλος, με κάποια αιδημοσύνη έρχονται και οι σκέψεις μήπως ο αρχηγός ολοκλήρωσε την αποστολή του.

Σε αυτή τη φάση βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ενδεχόμενη περίπτωση που τα ποσοστά των επόμενων εκλογών είναι μικρότερα από αυτά του 2019, είναι δεδομένο ότι θα τεθεί θέμα αρχηγού. Ήδη τα βλέμματα - ως κομματική υπόθεση εργασίας, εξηγούμε για να μην υπάρξει παρανόηση – στρέφονται στην επόμενη γενιά.

Ο Τσακαλώτος, όταν τον είχαν ρωτήσει ανύποπτη στιγμή, εάν ενδιαφέρεται για τη θέση του Προέδρου, είχε απαντήσει ότι δεν αρμόζει στην ηλικία του, και είχε υποδείξει νεότερα στελέχη «όπως η Έφη» (Αχτσιόγλου). Παράλληλα τα βλέμματα στρέφονται και προς τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον πρώτο κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γαβριήλ συσσώρευσε πολιτικό κεφάλαιο όταν παραιτήθηκε από αξιώματα και τη βουλευτική θέση επειδή το έφερε συνειδησιακά βαρέως να ψηφίσει μνημόνια.

Χωρίς να είμαστε κακοί μάντεις, δε βλέπουμε τρόπο ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν πρώην ο λαμπερός Αλέξης που τους πήρε από το 4% και τους έφτασε στο 36%, βρίσκεται πλέον πίσω από το κάρο (τα ποσοστά του κόμματος), ποιος άλλος θα μπορούσε, αν όχι να τους δώσει εξουσία, τουλάχιστον να τους διατηρήσει με ευπρόσωπο ποσοστό στην αξιωματική αντιπολίτευση;

Η ρότα του καραβιού άρχισε να πορεύεται μέσα από συμπληγάδες.

 Γ. Σιδέρης-liberal.gr

10 σχόλια:

  1. Αν η επιλογή ήταν μεταξύ Ευκλείδη και Έφης φυσικά θα προτιμούσα τον πρώτο. Και μια χαρά είναι η ηλικία του. Δεν τον θέλουμε για πασαρέλα ούτε για το σαρβάιβορ. Γ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΣΟ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΓΚΟΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΑ ΤΡΙΒΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα παρακαλούσα τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ να διαβάσουν τις παρακάτω αποκαλύψεις για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τα ίδια τα στελέχη της Κουμουνδούρου που
    ομολογούν χωρίς πίεση.
    Η πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., Κατερίνα
    Αντωνίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο, αποκάλυψε το εξής: «Ναι, πήγαμε μέχρι και στα
    στρατά για να δούμε αν θα φτιάξουμε φάρμακα. Στα εργοστάσια του Στρατού. Ναι.
    Εκεί πηγαίναμε τις πρώτες 100 ημέρες. Αν θέλετε, το πιστεύετε». Η κυρία Αντωνίου
    αναφέρει πως ο σχεδιασμός για παραγωγή φαρμάκων από τον Στρατό γινόταν τις πρώτες 100 ημέρες, παραδεχόμενη, ουσιαστικά, ότι η στρατηγική του Αλ. Τσίπρα και του Π.Καμμένου ήταν ξεκάθαρα η έξοδος της χώρας από το ευρώ και την Ε.Ε. Επίσης, στο επίμαχο ηχητικό ντοκουμέντο σημαντική
    είναι και η ομολογία της ότι ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας δίχως να ξέρουνπού πάνε τα τέσσερα. «Εμένα με πήραν από δασκάλα και με έκαναν πρόεδρο του ΕΟΦ»,«ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης έγιναν ξαφνικά από γιατροί υπουργοί», λέει μεταξύ άλλων, ενώ ρίχνει και μια σπόντα και για τον πρώτο υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ
    και προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλή, λέγοντας ότι «δεν ξέραμε πού πέφτει το γραφείο του». Κανονικοί κατσαπλιάδες δηλαδή , φτηνά τη γλυτώσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την αυρα που θα στελνει ο Αλεξης σε λιγο, διωχνοντας το κρυο αερα,τα γκριζα συννεφα και τα βρομικα πολυχρωμα νερα παντου, στις θαλασσες μας και τα ποταμια μας, στα βουνα και στις στεργιες μας , με το που ο ασπροφτερουγος Σταυραετος αυτος θα πιασει σε λιγο το τιμονι στα στιβαρα χεργια του και βαλλει πλωρη για νεες δοξες και τιμες,θα αλλαξει ριζικα και η ροη των πραγματων~ τοτε θα αρχισει και για σενα καρφι του ηγεμωνισκου Κουλη, μια καινουργια, ονειρεμενη ζωη και γονατιστος μπροστα στους φιλους και δικους σου θα παρακαλας το Θεο που βρισκεσαι εκει και πατας τα ιερα χωματα της γης μας και αναπνεεις τον αμολυντο αερα της Πατριδας μας!!
      Ενας Μεταναστης

      Διαγραφή
    2. καλα εσυ ψηφιζεις ; πρεπει να σε αποκλεισουν λογω....
      Κ.Γ

      Διαγραφή
    3. Γιατι ρωτας μαρι, μπας κι εισαι μετανοιωμενη Κ.Γ?

      Διαγραφή
  4. Ευτυχώς που είσαι μετανάστης. Κάποιοι μ.....
    σαν και εσένα ψήφισαν αυτούς τους κατσαπλιάδες το 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γλωσσιδι σου θελει κοψιμο καταγκιοζακι/κολητηρι σαπερα , πουναι κατσαπλιάδες σαν τη μουρη σου οι τοσοι σωστοι,ειλικρινεις, φιλοπονοι και τιμιοι ψηφοφοροι πατριωτες του Αλεξη, μηπως τον μπερδευεις με τους οπαδους των γαλαζοαιματων της ηγεμονικης οικογενειας του κ. Κουλη? ! Τι δλεια εχεις εσυ μ~αυτους και τους ψηφιζεις ωρε, τι ειδος κοινωνια θελεις να διαμορφςσεις ?Για σκεψου!!

      Διαγραφή
  5. Έχεις πλάκα, μας κάνεις και γελάμε προσωποποίση του νούμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παράκληση προς όλους...κρατείστε ένα επίπεδο μην μα αναγκάσετε να απορρίπτω σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά