Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Το ωραιότερο χωριό…


Το χωριό του καθενός είναι, όχι να το περιαυτολογήσει, αλλά είναι το καλύτερο στον κόσμο. Σαν το χωριό το δικό του, δεν υπάρχει άλλο. Τέλειωσε. Μοναδικό. Ανεπανάληπτο. Σπάνιας ομορφιάς. Και ακόμη σπανιότερης όταν η φύση δίνει τα ρέστα της, την άνοιξη. Άσε πια το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει άλλο χωριό σαν το δικό του, το καλοκαίρι. Σε θάλασσες και σε ξηρές. Στα όρη και τα βουνά. Αμ το φθινόπωρο; Υπάρχει καλύτερο χωριό από το δικό του, το φθινόπωρο; Δεν υπάρχει. Και δεν συζητάμε για τον χειμώνα. Εκεί πια, ο κόσμος όλος υποκλίνεται στα χειμωνιάτικα τοπία του δικού του χωριού. Πώς, κατά την παροιμία, η κουκουβάγια βλέπει τα παιδιά της ως τα ωραιότερα του κόσμου; Ε, έτσι ακριβώς αισθάνεται ο καθένας για το δικό του το χωριό. Ως εκ τούτου, είναι δυνατόν το Πάσχα στο χωριό, το δικό του το

χωριό, να μη γιορτάζεται καλύτερα απ’ οπουδήποτε στη χώρα; Όχι, το δηλώνω και εγώ, κατηγορηματικά. Μετά βεβαιότητας. Μο-να-δι-κό! Και δεν συζητάμε καθόλου για το ψήσιμο του αρνιού, με σούβλα ή χωρίς. Οπως δεν συζητάμε και καθόλου για τα συμπαρομαρτούντα – μαγειρίτσες, κοκορέτσια, αβγά κόκκινα, σπληνάντερα, τσουρέκια, κουλουράκια. Η αποθέωση. Στο δικό του το χωριό. Μόνο!..

… και η αλήθεια για το Πάσχα

Αυτά σκέφτεται, καλύτερα αυτά έχει στο μυαλό του, ο… καραντινοπληγείς, και μετά στήνει αφτί να ακούσει τι υποστηρίζουν και τι προβλέπουν επί του τεραστίου ζητήματος οι λοιμωξιολόγοι στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα – στην καθημερινή πασαρέλα που κάνουν. (Τώρα τελευταία δε, πλην των λοιμωξιολόγων και των συνδικαλιστών γιατρών που έχουν μεταβληθεί σε κανονικές τηλεπερσόνες, άρχισαν να σκάνε μύτη στα κανάλια και γιατροί συναφών με τον κορωνοϊό ιδιοτήτων. Διευθυντές ΜΕΘ, πνευμονολόγοι και λοιποί, υπηρετούντες σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, διαθέτοντες όμως άποψη για την πορεία του κορωνοϊού – άλλο φαινόμενο και αυτό. Καμία σεμνότης, και καμία σοβαρότης). Επανέρχομαι.

Φτιάχνει ο άλλος λοιπόν εικόνες στο κεφάλι του, για το πού θα περάσει το Πάσχα, και έρχεται η τάδε τηλεπερσόνα να του χαλάσει το όνειρο. «Να θυσιάσουμε το Πάσχα για το καλοκαίρι μας», του λέει ο ένας. «Μήπως θα ήταν καλύτερα αντί του Πάσχα στο χωριό, να προσανατολιστούμε ενδεχομένως στις θερινές διακοπές;», διερωτάται (η τηλεπερσόνα). Και μπερδεύεται ο άνθρωπος, παθαίνει σύγχυση, τον πιάνουν τα νεύρα, δεν ξέρει τι να υποθέσει 13 ημέρες σήμερα, πριν από το Πάσχα.

Τον δικαιώνω απολύτως (για τα νεύρα και τα υπόλοιπα). Οχι διότι το δικό μου το χωριό, η αξεπέραστη Κράψη Ιωαννίνων, είναι το… ωραιότερο χωριό του κόσμου, αλλά επειδή δεν υπάρχει ένας (αριθμός 1) να βγει και να του πει την αλήθεια: κοιτάξτε κύριε, ξεχάστε το Πάσχα στο χωριό. Διότι όσο είστε εσείς στην Αθήνα, και οι άλλοι πολλοί σαν εσάς, ο κορωνοϊός ζει ανάμεσά μας. Αν πάτε στο χωριό, θα τον μετακομίσετε ενδεχομένως στο χωριό σας. Μετά εσείς θα επιστρέψετε Αθήνα, αλλά το κράτος θα τρέχει να μαζέψει τα συντρίμμια που θα έχετε εσείς αφήσει πίσω σας. Δεν καθόσαστε λοιπόν εδώ, να το γιορτάσουμε όλοι μαζί;

Master Doctor

Το άλλο που έχω να επισημάνω, και το οποίο είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της βαριάς κούρασης που πλέον προκαλεί η πασαρέλα των κάθε λογής λοιμωξιολόγων από τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, είναι ότι ακριβώς αυτή η ιδιαίτερη και εντεινόμενη έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι που κατά τη γνώμη μου έχει κάνει τη μεγάλη τη ζημιά. Ανθρωποι που ως χθες ασχολούνταν με την επιστήμη τους, και τους ασθενείς τους, σήμερα εμφανίζονται παράγοντες στον δημόσιο βίο της χώρας, διεκδικώντας ουσιαστικά μια δουλειά που δεν τους ταιριάζει, και δεν την ξέρουν – αυτή των πολιτικών. Το βλέπεις κάθε στιγμή πάνω τους. Προσπαθούν με υποτιθέμενες περίτεχνες διατυπώσεις να αποφύγουν να πουν ευθέως αυτό που θέλουν (ή πρέπει) να πουν, για να μη χρεωθούν κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό, από όσα υποστηρίζουν εντός της επιτροπής. Ολο αυτό έχουν στο μυαλό τους. Και επιτείνουν τη σύγχυση, δημιουργούν νεφελώματα, και το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυσκολεύουν και την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αν είναι τόσο αδήριτη η ανάγκη τους για δημοσιότητα, όπως δείχνει να είναι, γιατί δεν αναλαμβάνει ένα κανάλι να τους δώσει μια διέξοδο; Να ας πούμε, να γίνει ένα reality υπό την επωνυμία… Master Doctor! Θα σπάσει τα ταμεία αφενός, και αφετέρου θα δώσει μια διέξοδο και στους ανθρώπους αυτούς, που ανακάλυψαν τη δημοσιότητα στα 60 φεύγα, και έχουν τρελαθεί τελείως…

 Γ. Παπαχρήστος-ΤΑ ΝΕΑ

11 σχόλια:

  1. Το πρωτο και το καλλιτερο χωριο στην οικουμενη χωρις ουδεμια αμφιβολια, λογου της ποιοτητας των καλοσυνατων, φιλοξενων κι ευγενικων συνανθρωπων του, της ενδοξης ιστοριας του απο αρχαιοτατων χρονων και ακομα της μοναδικης φυσικης ομορφιας του, με τα λιοστασια του, τους ευφορους καμπους του, το ζωντανο κι ακμαιο περιβαλλον του , τα λαγκαδια, τα διασελα, τους λοφους και τα βουνα του , που ροβολαν τη κατηφορια και τα ποδια τους αφρολουζονται απο τη θαλασσα ως περα στο Γρυπονησι και της Βασιλαινας τ~ακρωτηρι, κατω χαμηλα απ~τ~Αι Λια το ξωκκλησι και που σε καθε μεργια απαντας ιστορικα τοπια του ,πατας τους δρομους και τα μονοπατια που περπατησαν θεοι και ηρωες, ..... ειναι το δικο μου χωριο.
    Μερικα απο οσα αναφερα χαθηκαν με την αδηφαγια της νεας κοινωνιας, ομως στις καρδιες μας και στις σκεψεις σ~εμας τους παλιους που ξυπολητοι πεζαμε μπαλλα, ιδρωκοπαγαμε στις κακοτραχελες ανηφορες,πηδαγαμε βουτιες στη θαλασσα απο τα ξαρτια της Παναγιας Κονιστρας και το μπαστουνι της κι ερωτευομασταν πισω απο τις πατουλιες τα κοριτσια που μας κοιταζαν απο μακρια , ξαναζωντανευουν ακομα !!
    Ελπιζω μοναχα, οταν με το καλο ο ασπροφτερουγος αετος μας ο Αλεξης βρεθει κατα το Πασχα με την ωραια κι ευγενεστατη κυρια του στα μερη μας πανω στον Εθνικο δρομο, να περασει απο το τοπο μας, εκτος πουχω να του παραδωσω το πλανο για το πως θα απαλαγουμαι απο τον κ. Κουλη, θα εχω ετοιμασει και καλο ρουμελιωτικο φαγητο με καλο κρασι για να φαμε σε οικογενειακο περιβαλλον στο φτωχικο μου,χωρις βεβαια ψηλα μπαλκονια, αλα Ικαρια που παει ο Κουλη κι αναστατωνει τον κοσμακι στην επαρχια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολο αυτο για να μας πεις τις αηδιες σου για τον Αλεξη και τον Κουλη...αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου

      Διαγραφή
    2. Και το καλύτερο πιάτο να σου σερβίρουν αν δεις τη μύγα να επιπλέει θα το πετάξεις αηδιασμένος.
      Είναι δυνατό σε ένα άσχετο θέμα που πιθανό να άρεσε σε πολλούς να το μολύνεις με οποιοδήποτε πολιτικό σούργελο; Γ.Κ.

      Διαγραφή
    3. Λυπαμαι που θα σε στεναχωρεσω με τη διαπιστωση μου, αλλα πρεπει να ~σαι ενας πολυ κουμπωμενος και στεναχωρος συντοπιτης με ταση στη μελαγχολια !
      Κι ισως αυτη ναναι μια απο τις αιτιες που στη κοινωνια μας γενικωτερα ολο και αυγατιζει η πικροχολη διαθεση και συμπεριφορα, περιοριζοντας ετσι το μερος για λιγο χιουμορ, μια σταλια γελοιο και καλη διαθεση!!

      Διαγραφή
  2. Ανάσταση η εκκλησία και ο Ελληνικός λαός θα κάνει το Μ.Σάββατο στις 21.00 πρωτομαγιά και Πάσχα την Κυριακή. Η μεγάλη ανάσταση θα γίνει στις εκλογές, όποτε και να γίνουν, με ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Το σύνθημα θα είναι ΟΧΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συντροφε με τετοιες ανοησιες ο αντιπαλος συσπειρωνεται θα φαμε στη μαπα τη δεξια για πολλά χρονια

      Διαγραφή
    2. Ξαναχτυπα το καρφι στο κεφαλι λεβενταρα πατριωτη μου και ξαναπεστα για να τ~ακουσουν κι οι τυφλοποντικες στο σκοταδι, μεσα στις τρυπες τους βαθια στην αγια γη μας !!

      Διαγραφή
  3. ΟΧΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ
    Απελπισμένοι, ψάχνουν για εκλογική πελατεία στις Πλατείες,
    ανάμεσα σε χούλιγκαν, ναρκέμπορους, αντιεξουσιαστές, ψεκασμένους, πρεζάκια, λαθρόβιους, πόρνες, γύφτους, φασιστάκια, κατρουλήδες, λαθρέμπορους, θεούσες και διάφορα κοινωνικά περιτρίματα.
    Πελατείες στις Πλατείες, ψάχνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια σου πολλά για την σημερινή σου επέτειο.

      Διαγραφή
    2. Ποιας βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ ο πατέρας έγραψε τον ύμνο της 21 Απριλίου, είπαμε;

      Διαγραφή
    3. ...κι απο μενα κι αιντε να βρεις κανενα φουμο και τραβα για ξαπλα !

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά