Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Νίκος Φωτόπουλος: Σφυριά

Πού βαρούσαν; Τα σφυριά της συνδικαλιστικής φαντασίας του Νίκου Φωτόπουλου βαρούσαν «όλα μαζί» στα αμόνια, για να λιώσουν τα ατσάλια. Βαρούσαν όμως και στη βιτρίνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζουν σαν να είναι σχεδιασμένες από τους αντιπάλους της. Η Ν.Δ. δεν θα είχε βρει προσφορότερο «καδράρισμα» για να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον παρωχημένο συνδικαλισμό, από αυτό που επέβαλε ο ίδιος στον εαυτό του, καλώντας τον Φωτόπουλο στην εκδήλωσή του για τα εργασιακά. Η γλώσσα του Τσίπρα –«έχουμε πόλεμο»– έφθανε μέσα από την ντουντούκα του παρελθόντος. Αλλά ο συμβολισμός της συμμετοχής του βετεράνου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ έσπασε τις ντουντούκες.

Δηλαδή; Τι συμβολίζει η ανάσυρση του Φωτόπουλου από το πηγάδι της προηγούμενης κρίσης; Συμβολίζει την παλινόρθωση του κρατισμού που επιχείρησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θυμίζει τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις ΔΕΚΟ, ιδίως τη ΔΕΗ. Προτίμησε να

εγκλωβίσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας σε ένα σπιράλ χρεοκοπίας, από το να την ιδιωτικοποιήσει μερικώς και να της επιτρέψει να δοκιμαστεί στον ανταγωνισμό.

Ο αθεράπευτα οργίλος συνδικαλιστής με τον αρχαιοπασοκικό στόμφο συμβολίζει τις παλιές, αγέρωχες γραφειοκρατίες. Θυμίζει τον πρώιμο εαυτό του, που βιντεοσκοπούσε την εισβολή του στο γραφείο του προέδρου της ΔΕΗ. Θυμίζει εκείνο το μπούλινγκ που μπορούσαν να ασκούν οι οργανωμένες μειοψηφίες σε όλες τις κυβερνήσεις του παλαιού καθεστώτος.

Ο Φωτόπουλος συμβολίζει τον πλουσιοπάροχα επιδοτούμενο συνδικαλισμό –πολυτελή επικουρικά ταμεία, αλλά και προσωπικά μπόνους, τύπου ΔΕΗ tours–, που υπήρχε για να διαιωνίζει τα προνόμιά του.

Σε αυτήν τη συγκυρία, η ανάνηψή του είναι διαφωτιστική. Ανακαλεί εκείνη την προχρεοκοπική οικονομία που αναπτυσσόταν, χωρίς να δημιουργεί αντιστοίχως πολλές θέσεις εργασίας. Θυμίζει την ανάπτυξη, την οποία νέμονταν οι λίγοι – εκείνοι που είχαν εξασφαλίσει πολιτική προστασία, αυξάνοντας διαρκώς την απόσταση που τους χώριζε από τους νέους και τους πολιτικά ορφανούς. Απόσταση, που μεγάλωσε μετά τη χρεοκοπία, όταν πολλοί από τους προστατευμένους πρόλαβαν να φύγουν από την αγορά εργασίας και, σε καιρούς άγριας ανεργίας, να περάσουν στην ασφάλεια της επιδοτούμενης σύνταξης.

Ολες αυτές οι παλιές μάστιγες ρίχνουν τη σκιά τους στην αντιπαράθεση του παρόντος για τα εργασιακά. Φωτοπουλιζόμενος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ποιο στρατόπεδο επιλέγει. Εδειξε να συντάσσεται με τις οπισθοφυλακές μιας αγοράς στεγανής – προστατευτικής για τους μέσα και απροσπέλαστης για τους έξω. 

Ο Τσίπρας του Φωτόπουλου μοιάζει να λέει στους ανέργους και στους ευχερώς εκβιάσιμους εργαζομένους της μαύρης και της γκρίζας εργασίας ότι δεν ενδιαφέρεται να τους εκπροσωπήσει. Δεν είναι εδώ. Είναι στον χρόνο της ΓΕΝΟΠ.


 Μιχάλης Τσιντσίνης-Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Η βασική πολιτική κατεύθυνση του Σύριζα ευνοεί ένα κλίμα καταστροφικής παρακμής και πρέπει να βρεί ένα τείχος απέναντι τους. Αυτών που αγαπούν την Ελλάδα, τον καθημερινό και εργαζόμενο άνθρωπο, τον επαγγελματία που δυσκολεύεται και τον καταστηματάρχη που αγωνιά, τον επιχειρηματία που κινδυνεύει και τον ντελιβερα που βγάζει το ψωμί του σε θανατηφόρες (κυριολεκτικά) συνθήκες. Είναι η Ελλάδα της Παραγωγής και της Δημιουργίας που ορθώνει τείχος απέναντι στην επελαύνουσα παρακμή και διάλυση, στη Λούμπεν «Αριστερά» ή στο χρεωκοπημένο και συριζοποιημένο ΚΚΕ της γελοιότητας, στους μηδενιστές παντός είδους και στα παράσιτα που κάνουν τη ζωούλα τους ή «κάνουν επανάσταση» με τα λεφτά του μπαμπά ! Απέναντι στο Δούρειο Ίππο της Παρακμής που τρώει τα σωθικά της Κοινωνίας, να αντιτάσσουμε τους νικηφόρους Αχαιούς, τους ελευθέρους δημοκρατικούς Αθηναίους του Μιλτιάδη και το πνεύμα του Κολοκοτρώνη απέναντι στους προσκυνημένους Νενέκους! Τότε εχθρός ήταν ο Ιμπραήμ και οι Νενέκοι, σήμερα η παρακμή και ο διαλυτικός συβαριτισμός του ναρκισσισμού που διαλύει και υπονομεύει τα πάντα ! Τότε ήταν ο Οθωμανισμός και το Ισλάμ, σήμερα το Μηδενιστικό Εγώ του Νάρκισσου Δικαιωματιστή της Πολιτικής Ορθότητας !
    Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του πριν είναι πολύ αργά ! Δραματικά αργά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά