Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Ο Τατάρ παραμονές Πενταμερούς ξεσάλωσε υπέρ της Τουρκίας


ΔΕΝ εκπλήττει, όντως, η τουρκική πλευρά με τη στάση και τις θέσεις που διατυπώνει ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη. Επαναλαμβάνονται οι θέσεις αυτές και προτάσσεται εν πολλοίς το γνωστό αφήγημα για λύση δύο κρατών. Προ ημερών ο «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε αποκλειστικές δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ για το Κυπριακό. Οι δηλώσεις έγιναν ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης, γι’ αυτό και έχουν σημασία τα όσα είπε ο κατοχικός ηγέτης. Τα όσα ανέφερε έχουν περισσότερη σημασία και για ένα ακόμη λόγο.  Οι δηλώσεις έγιναν σε μια ελληνοκυπριακή εφημερίδα και ως εκ τούτου απευθυνόταν στους Ελληνοκύπριους και όχι στο δικό του ακροατήριο.

Ο ΕΡΣΙΝ Τατάρ είπε πως είναι έτοιμος να συζητήσει λύση του Κυπριακού προβλήματος, πλην όμως «αυτή στη φορά θα πρέπει να είναι διαφορετική». Και συνέχισε λέγοντας πως «επιθυμούμε οι γείτονές μας να μας κατανοήσουν». Γιατί, όπως εξήγησε, επιδίωξη της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι «να υπάρξει ευημερία για όλους τους Κύπριους». Είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Δεν είναι η αποκατάσταση της ενότητας της χώρας, που την ενδιαφέρει αλλά η συνεργασία «δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα». Έσπευσε δε να αναφέρει ότι μέσω αυτής της οδού «τα δύο κράτη θα μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά θέματα όπως το νερό, το φυσικό αέριο, ο ηλεκτρισμός, το έγκλημα και πολλά άλλα».

ΔΥΟ κράτη, λοιπόν, είναι η επιδίωξη. Και αφού

διασφαλίσει αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά, την αναγνώριση, τότε θα είναι ανοικτή για «συνεργασία» με την ελληνική πλευρά. Αυτό προφανώς και δεν αναμένει η τουρκική πλευρά να το αποδεχθούμε καθώς θα είναι αυτοχειρία. Τόσο στις δηλώσεις του στον «Φ» αλλά και γενικότερα, οι αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος, δεν προβάλλουν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά εκείνα της κατοχικής Τουρκίας. Η Άγκυρα, όπως είναι γνωστό, δεν επιχειρεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά τα δικά της. Δεν την ενδιαφέρει η τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η προώθηση των τουρκικών συμφερόντων. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τους Τουρκοκύπριους ως όχημα για να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό γίνεται πάντα και το έχει διατυπώσει ευθέως και ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη θεωρία του, στην οποία περιέγραψε το μεγαλεπήβολο -ιμπεριαλιστικό- σχεδιασμό. Η ανάλυση του Δόγματος του Στρατηγικού Βάθους το επιβεβαιώνει και ανεξάρτητα εάν ο Νταβούτογλου έχει τεθεί εκτός των συνεργατών του Ερντογάν, η θεωρία του παραμένει επίκαιρη και εφαρμόζεται.

Ο ΤΑΤΑΡ και ο εκάστοτε εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων αν δεν συνειδητοποιήσουν πως τα συμφέροντα της Κύπρου δεν συνάδουν με εκείνα της Τουρκίας, λειτουργούν καταστροφικά. Ειδικά ο Τατάρ, ο κατ’ εξοχήν εγκάθετος της κατοχικής Τουρκίας στην κατεχόμενη περιοχή, θα βρεθεί κάποια στιγμή απέναντι στους ίδιους τους Τουρκοκύπριους. Εκείνους τους Τουρκοκύπριους, που προτάσσουν τα κυπριακά συμφέροντα και όχι τα τουρκικά.

ΜΕ τέτοιες προσεγγίσεις, όπως αυτές που παρουσιάζει ο Ερσίν Τατάρ, συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί στο Κυπριακό. Εμάς, η  ελληνική πλευρά, είναι συμφωνία, που επιδιώκουμε και μόνο. Συμφωνία βιώσιμη, δημιουργική και δημοκρατική. 

Φιλελεύθερος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά