Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Μετά το τέλος του πολέμου


Το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» είναι οι πέντε λέξεις που συνοψίζουν καλύτερα τη θέση της κυβέρνησης σε σχέση με την πανδημία. Αυτό φαίνεται ακόμη και στις προτάσεις των ειδικών επιστημόνων. Οι μισοί επιδημιολόγοι προτείνουν εμπρός, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα εστίασης, μετακινήσεων κ.ά., και οι άλλοι λένε πίσω. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θα βγει χαμένη όποια απόφαση και να πάρει. Αν τα ανοίγματα φέρουν αύξηση των κρουσμάτων, το ερώτημα θα είναι «γιατί ανοίξατε;»· αν μείνουν στα ίδια (ή λόγω εμβολίων μειωθούν), το ερώτημα θα είναι «γιατί μας ταλαιπωρήσατε και δεν ανοίγατε νωρίτερα;».

Σε αυτές τις καταστάσεις μόνο οι «σταλεγάκηδες» και οι αντιπολιτεύσεις βγαίνουν κερδισμένες. Ενα παράδειγμα: «Τραγικά λάθη στη στρατηγική. Στα χίλια κρούσματα, [επιβάλατε] lockdown. Στις τεσσεράμισι χιλιάδες κρούσματα, άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Τι να καταλάβει ο μέσος πολίτης;», έλεγε στη Βουλή ο κ. Αλέξης Τσίπρας (2.4.2021). «Καλούμε επιτέλους τον κ. Μητσοτάκη (…) να προχωρήσει παράλληλα σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Να εφαρμοστούν κανόνες ασφάλειας που θα επιτρέψουν το αυτονόητο:

την κοινωνική ζωή με όρους σεβασμού και διασφάλισης της υγειονομικής σταθερότητας της χώρας», έγραφε προχθές (19.4.2021) η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα πούμε ότι οι σύντροφοι είναι μαρξιστές της φράξιας Γκράουτσο – «αυτές είναι οι αρχές μου, αλλά αν δεν σας αρέσουν έχω κι άλλες»· μπορεί να είναι κεϊνσιανοί του στιλ Τζον Μέιναρντ – «όταν τα δεδομένα αλλάζουν, εγώ αλλάζω γνώμη. Εσείς τι κάνετε;». 

Το πρόβλημα με την παρούσα πανδημία είναι πως τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Δεν είναι μόνο οι μεταλλάξεις του ιού, τα πολλαπλής μορφής προβλήματα με τα εμβόλια, αλλά είναι και οι αλλαγές στη στάση του κοινού απέναντι στα μέτρα. Και όταν η ανυπακοή, διακηρυγμένη ή μουλωχτή, γίνεται κανόνας, δεν υπάρχει κυβερνητικό μέτρο που μπορεί να την ανακόψει.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση βγαίνει χαμένη ό,τι κι αν κάνει. Λογικό, αν σκεφτούμε ότι ακόμη και η κραταιά Αγκελα Μέρκελ υποφέρει. «Σε ύψη-ρεκόρ βρίσκεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για τη γερμανική κυβέρνηση σε νέα δημοσκόπηση, η οποία καταγράφει μεταξύ άλλων σημαντική πτώση των ποσοστών της Χριστιανικής Ενωσης» (Καθημερινή 2.4.2021). Το μόνο παρήγορο γι’ αυτήν είναι ότι στο τέλος θα κριθεί αποκλειστικώς από την πανδημία. 

Ο πόλεμος κατά του ιού θα τελειώσει με τα εμβόλια, οι περιορισμοί θα γίνουν μια κακή ανάμνηση και οι πολίτες δεν θα κρίνουν με το αν επέτρεψε ή απέτρεψε τα κορωνοπάρτι, αλλά με βάση την πρόταση κάθε κόμματος για το μέλλον. 

Ας σκεφθούμε μόνο πώς κρίθηκε στις εκλογές του 1945 ο αρχιτέκτονας της νίκης του κατά πολύ μεγαλύτερου και οδυνηρότερου πολέμου Ουίνστον Τσώρτσιλ.

 Π. Μανδραβέλης-Καθημερινή

9 σχόλια:

  1. Σαν αύριο από το ωραίο Καστελόριζο ξεκίνησε η μέρα της μαρμότας το 2010. Εκτοτε σαν κωπηλάτες στη γαλέρα, εμείς, οι αχθοφόροι του χρέους, ζούμε ξανά και ξανά το ίδιο έργο: κρίση, χρέος, δάνεια, λιτότητα. Ασπρίσαν τα μαλλιά μας - κρίση χρέος, δάνεια, λιτότητα.

    Με μια φωτεινή εξαίρεση εκείνο το πρώτο εξάμηνο του 2015, τότε που όλα έμοιαζαν πιθανά με τον λαό πρωταγωνιστή της Ιστορίας του, η σήμερον μοιάζει με αύριον και χθες - για να παραφράσουμε τον Εμπειρίκο. Μετά την έξαρση και τη δική μας ελάχιστη έφοδο στον ουρανό, ήρθε η συντριβή μας και η σκληρή τιμωρία μας από τους γραφειοκράτες, τους τραπεζίτες και τις ελίτ, οι οποίοι έφριξαν με το θράσος αυτής της απειροελάχιστης γωνιάς της Ευρώπης που διεκδίκησε ένα διαφορετικό μέλλον.

    Κάναμε υπομονή, είπαμε αγάντα, σφίξαμε τα δόντια και κάπως -κούτσα κούτσα- προχωρούσαμε όχι θεαματικά καλύτερα, με τον ζουρλομανδύα της λιτότητας να μας έχει δεμένους πισθάγκωνα, αλλά με ένα κάποιο νοιάξιμο για τους αδύναμους, κάποιες έστω ελάχιστες ανάσες ελευθερίας. Κι ύστερα ήρθε ο νεοφιλελευθερισμός αντάμα με τη νεορθοδοξία, η σκληρή Δεξιά μαζί με όλες τις «αξίες» που βγήκαν από τη ναφθαλίνη. Ηρθε μετά η πανδημία και μας καταπλάκωσε.

    Ωστόσο, αν κανείς αφουγκραστεί τις ανάσες της πόλης, αν μετρήσει τους παλμούς της, αν μιλήσει με τους ανθρώπους που ασφυκτιούν πίσω από τις μάσκες, θα νιώσει τα πολλά ρυάκια της αμφισβήτησης που γεννιούνται. Και την ανάγκη για ένα νέο γενναίο όραμα, για μια ρωμαλέα ελπίδα, για μια ιδέα που θα μας καρπίσει ξανά. Σε πείσμα όλων και η δική μας άνοιξη έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ ΜΗΝ ΒΡΩΜΙΖΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ

      Διαγραφή
    2. Aξiotime φιλεμου 11:29:00 μ.μ. σ!ευχαριστω προσωπικα για το ωραιοτατο σχολιο σου, ενα ποιημα μια ανασα ,εκει που νομιζα οτι σαυτη τη γωνιτσα της Ελλαδος μας εχει σταματησει να μιλα η ψυχη και το πνευμα,ηρθες εσυ μεγαλε πατριωτη μου κι εγραψες ,φωτιζοντας τις ναρκωμενες καρδιες με τις αδυναμιες, το ψεμα,τη κακοδιοικηση, τη φιγουρα και τα ψηλα μπαλκονια, προμηνύοντας την Ανασταση με τον επανερχομενο σταυραετο μας!!
      Η ψυχη μου γαληνεψε, μαθαινοντας, οτι υπαρχουν κι αλλες σοβαρες ,εντιμες, εξαιρετικες και μορφωμενες φωνες απο υπεροχες προσωπικοτητες στην Ελλαδα που σκεπτονται, γραφουν και πορευονται με θεικη στηριξη, αναγγελλοντας την Ανοιξη κι ανασταση της Πατριδας μας !
      Να γραφεις, σε παρακαλω, και να σιγουνταρεις με αυτο το υπεροχο και μοναδικο πνευμα σου τις ευγενεις προσπαθιες μας να φερουμε την Πατριδα στη σωστη πορεια!!
      Και μονο να σε διαβαζουμε παιρνουμε κουραγιο και δυναμη για να συνεχιζουμε με πιστη το δρομο μας!!
      Θα λειψω για λιγο καιρο, μα οπου και ναμαι θα ψαχνω να διαβαζω τα σοφα,σωστα και και ειλικρηνη σχολια σου!!Χ

      Διαγραφή
    3. ετσι να παρηγοριεστε μεταξυ σας

      Διαγραφή
  2. Μα εσυ πουλι μ~ της Παρασκευής,της 23ης τ~Απριλη (2021 - 12:01:00)
    της καταχνιας και της σπηλιας ,
    της νυχτας των παταμυθιων,τ~ σκοταδιου ο φοβος
    για πες μας ποια~νε η μοιρα σου και πως παρηγοριεσαι!
    Ακομα δεν εχονεψες για που σε σερνει η μοιρας ,
    το τι θα ρθει χαραματα σαν σιαζει ο Κουλης τα πανια,
    κι ο Αδωνις στεκει διπλα
    μ~ αγνατι το ξαρτι που ψηλο καθεται ενας κουκος
    κι ακομα δεν εγρεκησε
    πως τριγυρναν τα ορνια με τα ραμσα τα νυχια τους
    π~αναζηταν ψωφημια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κανε αναζητηση συντροφε για τον ποιητή Φανφάρα...να μην εχεις την ιδια καταληξη....προσεξε σε εχει γινει έμμονη ιδεα ο Κουλης

      Διαγραφή
    2. ωρε Ανώνυμε 23 Απριλίου 2021 - 5:02:00 μ.μ. κι ουτε τουτο σαρεσε κι γω σκωτοθηκα να το ζυγιασω στα μετρα σου ! Την αλλη φορα θα το παραγγειλω σε ποιητη επαγγελματια/τον φανφαρα , ποιος ειναι ο φιλος σου αυτος παλι/ για ναρεσει και το φιλο μας τον Γ.Κ.!!.Που πηγε αυτος αληθεια, λες να δοκιμαζει το νεο αμερικανικο διαστημοπλοιο και παει για μεταναστης στο συμπαν με παρεα τον Ελον Μασκ?? !!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε 7:19:00 αυξάνονται βλέπω οι εμμονές σου. Μετά τον Κούλη, τον κοντό υπουργό,τον ασπροφτέρουγο Ζήκο, μερικοί γραφιάδες- κονδυλοφόροι που πληρώνονται κι όλας που αναφέρεις σε κάθε σχόλιο σου πρόσθεσες και μένα;
      Μην ανησυχείς για μένα, είμαι καλά:) Γ.Κ.

      Διαγραφή

  3. ΑνώνυμςΠαρασκευή, 23 Απριλίου 2021 - 5:02:00 μ.μ.
    Αυτο το δικο σου <.. προσεξε σε εχει γινει έμμονη ιδεα> ωρε φιλε απο που ερχεται, ετσι δεν μιλαν οι αυστριακοι στο βολο ελληνικα ,αλλα οι Κόλχοι ή Λαζοί " του Ποντου !!
    Αυτο το ιδιαιτερα, μαρτυρα την ηρωικη γενια και καταγωγη σου!!
    Επειδη καταγινομαι και με γλωσσολογικες ριζες/ερευνες θα χαρω να πιστοποιησεις το αληθες της
    διαγνωσης μου !!Και σε ανταποδοση θα σου γραψω ενα καταδικο σου ποιημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά