Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

«Πράγματι, δεν σωζόμαστε με τίποτα» Α. Τσίπρας


Την περασμένη Τετάρτη έγινε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της συνδιάσκεψης που θα διεξαχθεί στην Νίκαια στις 2-4 Ιουλίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας iefimerida.gr το κλίμα στην συνεδρίαση έγινε εκρηκτικό όταν ο Α. Τσίπρας πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει στη Βουλή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport.

Η πρόταση αυτή του Α. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του κόμματος συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις σχεδόν από όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να διαδραματιστούν σκηνές έντασης, με ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου να λέει «Αυτοί εδώ δεν σώνονται με τίποτα». Επειδή το μικρόφωνο του ήταν ανοικτό και το σχόλιο ακούστηκε σε όλη την αίθουσα ο Α. Τσίπρας είπε: «πράγματι, δεν σωζόμαστε με τίποτα».

Ας σημειωθεί πως τελικά ο Α. Τσίπρας υποχώρησε και από

το «Ναι» στο νομοσχέδιο μετακινήθηκε στο να δηλώσουν «παρών» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και όταν ήρθε η σύμβαση για την επένδυση του Ελληνικού στη Βουλή. Και θα εμφανίζονται συνεχώς μικρές ή μεγάλες διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στον βαθμό που δεν έγινε μια ανοικτή εσωκομματική συζήτηση, κεντρικά οργανωμένη, όχι μόνον για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τα αίτια της νίκης του στις εκλογές του 2015. Έτσι, δεν υπήρξε μια συλλογική αντίληψη για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4% εκτινάχθηκε στο 37% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει κοινή αντίληψη μεταξύ όλων των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον αν οι πολιτικές που εφάρμοσε επί 54 μήνες επιβλήθηκαν από τα μνημόνια ή ένα μέρος τους αποτελούσε ιδιοκτησία του κόμματος.

Σοβαρά ζητήματα που κρύφτηκαν συνειδητά κάτω από το χαλί. Έτσι, με κάθε ευκαιρία αναφύονται προβλήματα λόγω της επιλογής της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να μην θέσει τα δάκτυλα επί τον τύπον των ήλων. Αλλά και η εσωκομματική αντιπολίτευση -σε όλες τις αποχρώσεις της- δεν τόλμησε και δεν τολμά να ζητήσει διάλογο για αυτά τα ουσιαστικά ζητήματα. Φοβάται να μην χρεωθεί την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε αυτούς τους 54 μήνες, μια πολιτική η οποία σύμφωνα με τον Ε. Τσακαλώτο ήταν ταξική επιλογή της κυβέρνησης.

Όπως έχω γράψει πρόσφατα το στρατηγικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως χωρίς τον Τσίπρα θα διαλυθεί, αλλά με τον Τσίπρα δεν πρόκειται να γίνει κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά δικαιωνόμαστε όσοι γράφουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί βαρίδι για τον Τσίπρα και όχι το αντίθετο.

Αν μου έπεφτε λόγος θα έλεγα στον Τσίπρα «Αλέξη, παράτησε τους, πάρε για ένα χρονικό διάστημα τις αναπνοές σου και μετά φτιάξε ένα κόμμα όπως το θέλεις, με όποιους το θέλεις.

Δεν γίνεσαι Α. Παπανδρέου μιμούμενος απλώς την φωνή του. Αυτό είναι εύκολο. Αλέξη, αν θέλεις να του μοιάσεις έστω λίγο, σκέψου τι θα έκανε αυτός αν ήταν σήμερα στην θέση σου. Δεν έχεις παρά να διαβάσεις τι έγινε στο Πεντελικό τον Οκτώβριο του 1990».

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά