Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης


Η δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ» επιβεβαιώνει ένα πολιτικό παράδοξο που για πρώτη φορά συναντάμε, τουλάχιστον κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Στο μέσον της θητείας της η κυβέρνηση όχι μόνο παραμένει ισχυρή, αλλά και έχει αναπτύξει μια ενδιαφέρουσα δυναμική στην κοινωνία και ενισχύει τη θέση της έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δυσκολεύεται να ανακάμψει.
Το «παράδοξο» δεν είναι και δυσεξήγητο. Τα δύσκολα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όπως η πανδημία, η κρίση στα Ελληνοτουρκικά και το Μεταναστευτικό, αποδείχθηκαν τελικά πλεονέκτημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εδειξε καλά αντανακλαστικά στην κρίση, γνώση των προβλημάτων, επιλογή των ενδεδειγμένων ανθρώπων, δεν δίστασε να διορθώσει τα λάθη της και κυρίως έμεινε κοντά στις απόψεις του μέσου πολίτη ανεξαρτήτως των ιδεολογικών θέσεων. Σε αυτό βοήθησε και η επιρροή που ασκεί ο πρωθυπουργός στον χώρο του Κέντρου, ακόμη και στην Κεντροαριστερά. Λίγο η επιλογή στελεχών από το πρώην ΠΑΣΟΚ, λίγο τα προσωπικά πολιτικά χαρακτηριστικά και περισσότερο η κόπωση της κοινωνίας από τα πειράματα και τις ακρότητες του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν αυτή την επιτυχία.
Αν τα στελέχη της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη μπουν στον κόπο να μελετήσουν τη δημοσκόπηση και δεν «οχυρωθούν» πίσω από την άρνηση παραδοχής της πραγματικότητας, θα... τρομάξουν. Σχεδόν ένας στους τρεις από εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια κρίνει θετικά τη σημερινή κυβέρνηση. Στο ΚΙΝ.ΑΛ. το ποσοστό αυτό προσεγγίζει τους οκτώ στους δέκα. Αντίθετα, το 55% εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κρίνει αρνητικά το κόμμα του και το 36,6% αμφισβητεί τον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα. Οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. είναι 11,9, ενώ την αντίθετη κατεύθυνση ακολουθεί μόλις το 2,5%. Το μήνυμα της κοινής γνώμης είναι σαφές και επαναλαμβανόμενο, αλλά στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν να το αγνοούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια κακή κυβέρνηση και, αντί να αλλάξει ρότα, επιμένει ακόμη περισσότερο στα λάθη του.

Η διαφορά των 16,4 μονάδων με την αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ότι η κυβέρνηση, κατ’ αρχάς, ξεπέρασε σχετικά εύκολα την κάμψη της περασμένης άνοιξης χωρίς σοβαρές απώλειες και, δεύτερον, ότι είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει σε εκλογικό πειρασμό από το φθινόπωρο. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν στον πρωθυπουργό να κάνει το τολμηρό βήμα, να εξουδετερώσει την παγίδα της απλής αναλογικής, τώρα που μπορεί να το πράξει και να κερδίσει μια νέα «καθαρή» τετραετία στέλνοντας τους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους του, Τσίπρα και Γεννηματά, σε πρόωρη αποστρατεία. Εχουν μάλιστα προετοιμάσει και την επιχειρηματολογία μιας τέτοιας ανατροπής, που εδράζεται κυρίως στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας και της διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης.

Ωστόσο, η αιφνιδιαστική προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία έχει τους κινδύνους της. Ο πιο σημαντικός, να μην έχουμε ξεπεράσει ακόμη το τεράστιο πρόβλημα της πανδημίας, ειδικά τώρα που εμφανίστηκε απειλητική η μετάλλαξη «Δέλτα», και ο πιο απροσδιόριστος, η αντίδραση των ψηφοφόρων όταν αντιληφθούν ότι τους ζητάνε περισσότερα απ’ όσα έχουν ήδη δώσει. Αλλωστε και στη σχετική ερώτηση η συντριπτική πλειοψηφία (71,4%) επιθυμεί εξάντληση της τετραετίας και όχι περιπέτειες.

Στη δημοσκόπηση δεν υπάρχουν μόνο θετικά στοιχεία για την κυβέρνηση. Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η δυσπιστία των νέων. Πάντα οι νέοι δεν τα πήγαιναν καλά με τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις, αλλά αυτό δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία. Η κυβέρνηση έριξε το βάρος της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, σε μια σειρά από κοινωνικά προβλήματα, στη στήριξη των αδικημένων της περιόδου Τσίπρα, αλλά λίγα έπραξε γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα που αποτελεί και το μέλλον του τόπου. Με πρώτο και κύριο πρόβλημα τις περιορισμένες δυνατότητες απασχόλησης, οι νέοι έχουν τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν τους ακούει. Είναι η ώρα η κυβέρνηση να μάθει τη γλώσσα των νέων και να πάρει στοχευμένες πρωτοβουλίες για τα προβλήματά τους.

Η θετική δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό στο Μέγαρο Μαξίμου, και ειδικά στα υπουργεία. Το πολιτικό κεφάλαιο το έχουν και η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει το 2022 τους δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Ας το έχουν υπόψη τους, τουλάχιστον, εκείνοι που είναι χαμηλά στη σχετική βαθμολογία.

 Μπ. Κούτρας-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά