Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Οι... εξόριστοι της κεντρικής λεωφόρου


Ισχύει το κλισέ ότι οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής, δεν προδικάζουν το μέλλον. Ωστόσο, όταν μαζεύονται τόσες πολλές που δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα, η κοινωνική δυναμική είναι εμφανής και οι δημοσκοπήσεις σηματωρός της πορείας.

Οπότε η θηριώδης διαφορά του 16,4% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφει η δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα, δεν θα μείνει παγιωμένη. Ωστόσο, το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζεται ενισχυμένη (+1,2% από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας) εν μέσω κυβερνητικής θητείας, αποτελεί μαύρο μαντάτο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως θα έπρεπε να τον απασχολεί η αναδιάρθρωση του μέλλοντός του, αντί τα στελέχη του να προβαίνουν σε ρωμαλέες δηλώσεις που προκαλούν σαρκασμό, ότι το

κόμμα τους είναι έτοιμο να ξανακυβερνήσει.

Το πνεύμα τους μπορεί να είναι πρόθυμον, αλλά λαϊκή βούληση ασθενής.

Στην ίδια δημοσκόπηση: Το 77.6% αξιολογεί αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι ενός 19% που τη θεωρεί θετική. Ακόμη και μεταξύ εκείνων που τον ψήφισαν το 2019 κυριαρχούν οι αρνητικές γνώμες με 54,9% ενώ μόνο 39,5% συγκεντρώνουν θετικές.

Όσο για την εμπιστοσύνη: Το 46%,1% θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και μόνο το 15,3% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα.

Ουσιώδες είναι και ότι το 67 % δηλώνει πως δεν επιθυμεί την επιστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχει βέβαια και ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό 25,9% που την επιθυμεί. Αποτελεί μαγιά για το μετεκλογικό μέλλον. Στο παρόν, απλώς αρκεί για να τους διατηρήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Όμως για τον Τσίπρα το τοπίο γίνεται θαμπό. Όχι γιατί ο Μητσοτάκης υπερτερεί στην πρωθυπουργική καταλληλότητα με 53,4% έναντι του Τσίπρα με 25,8. Αλλά γιατί από τον συγκεκριμένο που τον «είχε για πρωινό», έχει χάσει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις το 2019.

Αυτό σημαίνει ότι για την κοινωνία δεν συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του «ηγέτη της Κεντροαριστεράς». Η ήττα του 2019 και η νυν υστέρηση έναντι του Μητσοτάκη, φθίνει την προοπτική νίκης. Και όποιος δεν δίνει προοπτική νίκης, εκ των πραγμάτων δεν επιλέγεται.

Φυσικά για τα κομματικά στελέχη που μπορούν να συνθηματολογούν αλλά όχι να αναλύουν, φταίνε οι δημοσκοπήσεις και τα πετσωμένα ΜΜΕ. Οι ίδιοι ποτέ και σε τίποτα.

Η μη δικαιολογημένη αίσθηση αυτάρκειας, οι προκατασκευασμένες απόψεις και η εμφανής εχθροπάθεια που τους κάνει μισητούς, είναι εκτός των οριζόντων τους.

Και εντάξει, να συμφωνήσουμε ότι… «λογικά» δεν ακούνε τους δημοσιογράφους που τους ασκούν κριτική. Δεν ακούν όμως ούτε τους επιστήμονες.

Λέει για παράδειγμα στο «News 247» ο πολιτικός επιστήμονας Πέτρος Ιωαννίδης, που με τον συνάδελφό του Ηλία Τσαουσάκη, εξέδωσαν το βιβλίο: «2019, οι πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο»:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κέρδισε αλλά πιθανό να καταγράφει μικρές φθορές. Ο λόγος είναι γιατί λειτούργησε με το manual της προηγούμενης δεκαετίας. Με ένα καταγγελτικό λόγο που δεν είχε καμιά επαφή με τα ζητούμενα της περιόδου. Η ανάγκη για παραγωγή θετικού λόγου, η επιστροφή σε ήρεμα νερά είναι το ζητούμενο αυτή την στιγμή, όχι η κοινωνική όξυνση… ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε μια αντιπολίτευση χωρίς να συμπεριλάβει τις πραγματικές ανησυχίες των Ελλήνων».

Βέβαια, προσωπικά θεωρούμε ότι δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο που δεν θα είναι καταγγελτικός. Δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο θετικός του λόγος εστιάζεται μόνο στα πλουσιοπάροχα ψευδή «προγράμματα Θεσσαλονίκης», που αρχίζει να παρουσιάζει, όπως το σημερινό για την εργασία – αν ισχύουν τα δημοσιεύματα φιλικών του Μέσων, θα ξαναπροτείνει 35ωρο και 751 ευρώ κατώτατο μισθό. Πάρε κόσμε, και μετά το στραπάτσο του «Προγράμματος Θεσσαλονίκης», θεωρεί ότι θα γίνει πιστευτός από τη μεγάλη μάζα!

Γι΄ αυτό και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη μοίρα του. Θα παραμείνει εξόριστος στην κεντρική λεωφόρο των εκλογών

ΥΓ: «Δημοσιογραφική αδεία» παραφράσαμε τον τίτλο της εξαίρετης ταινίας του Νίκου Ζερβού «Εξόριστος στην κεντρική λεωφόρο», του 1979. Αφορά έναν σαραντάρη, εκπρόσωπο της εξεγερμένης γενιάς του Γαλλικού Μάη, και την αδυναμία του να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους γύρω του. Κάτι τι μας θύμισε…

 Γ. Σιδέρης-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά