Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Το «401» είναι το πρώτο Ελληνικό Rafale – Αυτός είναι ο νέος εφιάλτης της Τουρκίας – Πότε προσγειώνονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα


Oλοκληρώθηκε το τυπικό μέρος της παράδοσης από την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault προς την Πολεμική μας Αεροπορία με την συμπλήρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων προκειμένου η «ριπή ανέμου» να περάσει στον αεροπορικό στόλο της HAF.

Η Πολεμική Αεροπορία γίνεται ακόμα πιο ισχυρή και βάζει τα θεμέλια για πλήρη αεροπορική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο από τα 18 Ελληνικά Rafale παραδόθηκε σήμερα στα «γεράκια» της HAF με σειριακό αριθμό «401». Ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το τυπικό μέρος της παράδοσης από την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault προς την Πολεμική μας Αεροπορία με την συμπλήρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων προκειμένου η «ριπή ανέμου’» να περάσει στον αεροπορικό στόλο της HAF.

Oι πρώτες εικόνες δείχνουν το Ελληνικό Rafale μέσα σε ένα από τα υπόστεγα της Dassault το οποίο είναι ειδικά διαμορφωμένο προκειμένου να

πραγματοποιηθεί αύριο η επίσημη τελετή παραλαβής παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου ΠαναγιωτόπουλουΟ ΥΠΕΘΑ ταξίδεψε απευθείας από την Κύπρο στην Nότια Γαλλία για να παραλάβει το «game changer» μαχητικό το οποίο ήδη έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι για να συναντήσει την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί με την οποία διατηρούν άριστες σχέσεις. ‘Αλλωστε έπειτα από την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Σεπτέμβριο για την απόκτηση των Rafale το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκανε ένα αγώνα δρόμου για να προχωρήσει η συμφωνία και σε χρόνο ρεκόρ για τα εξοπλιστικά προγράμματα-μόλις σε δέκα μήνες- η Ελλάδα να παραλαμβάνει το πρώτο μαχητικό. Οι συνεχείς επαφές Παναγιωτόπουλου-Παρλί για να λυθούν γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά και η συστηματική δουλειά από την Πολεμική Αεροπορία είχε αυτό το πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα αποτέλεσμα. Το οποίο πλέον αποτελεί και πρότυπο fasttrack συμφωνίας για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια στην εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας.

Με τα κυκλικά μπλε και λευκά χαρακτηριστικά σήματα της HAF πάνω στην άτρακτο και στα φτερά και το ορθογώνιο στο κάθετο σταθερό το πρώτο Rafale ήδη έχει ‘’βαφτεί’’ στα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκκρεμεί στο κάθετο σταθερό το χαρακτηριστικό ‘’γεράκι’’ της 332 Πολεμικής Μοίρας. Όπως συνηθίζεται άλλωστε να βάφονται όλα τα μαχητικά στο κάθετο σταθερό τους ανάλογα με την Μοίρα στην οποία ανήκουν. Μπροστά από το Rafale η Ελληνική και η Γαλλική σημαία πλάι πλάι με τους Γάλλους να θέλουν να δώσουν στην ιστορική τελετή τον υψηλό συμβολισμό που επιθυμούν.

Στη Γαλλία εκτός από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο θα βρεθούν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και φυσικά το πρώτο ‘’γεράκι’’ της HAF ο Aρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης ο οποίος άλλωστε είχε την ευκαιρία να πετάξει με Rafale τον περασμένο Oκτώβριο. Εκεί όμως θα βρίσκονται και οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι οι οποίοι ήδη πετούν και εκπαιδεύονται στις «ριπές ανέμου».  Μαζί τους και οι τεχνικοί οι οποίοι επίσης εκπαιδεύονται στη Γαλλία και θα αποτελέσουν την «καρδιά» των μαχητικών.

Όσο εντατική είναι όμως η εκπαίδευση των Ελλήνων στη Γαλλία τόσο πυρετώδεις είναι και οι προετοιμασίες στη ‘’φωλιά’’ των Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Εκεί όπου στα τέλη του 2021 αναμένεται να προσγειωθούν τα πρώτα έξι Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Και σταδιακά θα γίνουν 18 αφού θα προστεθούν ακόμη έξι μεταχειρισμένα αλλά και έξι καινούργια μαχητικά.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά