Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021

Εμβόλιο και... στον καφέ!


Ο Αύγουστος ξεκινάει και μαζί οι μαζικές διακοπές και μετακινήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τα στοιχεία του Ιουλίου φαίνεται ότι φέτος η τουριστική κίνηση θα είναι τουλάχιστον κατά 50% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, χρονιά πανδημίας, και περίπου στο 50%-60% της καλύτερης τουριστικής χρονιάς για την Ελλάδα, του 2019.
Να συμφωνήσουμε όλοι (οι φυσιολογικοί άνθρωποι...) ότι θέλουμε τουρίστες στα νησιά για να κινηθεί επιτέλους η οικονομία με θετικούς ρυθμούς, να αυξηθεί δηλαδή το ΑΕΠ, να δουλέψουν οι επιχειρήσεις, να τονωθεί η κατανάλωση και εντέλει να εργαστεί ο κόσμος που τόση ανάγκη έχει μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο πέρυσι το καλοκαίρι.
Κανείς όμως δεν θέλει να γυρίσουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και να συμβεί αυτό που έγινε πέρυσι, όπου με τη διασπορά ήρθε ένα δεύτερο, πολύ ισχυρό κύμα και γέμισε ασφυκτικά τις Εντατικές, τα νοσοκομεία, το ΕΣΥ. Από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι το τρέχον, από το 2020 έως το 2021, υπάρχει μια τεράστια διαφορά... όπως είναι γνωστό, και αυτή είναι τα εμβόλια. Αρκεί να έχουν γίνει τα εμβόλια απ’ όσους κυκλοφορούν και θέλουν να είναι (ή βρίσκονται) εκτός κατοικίας τους, είτε σε διακοπές, είτε στην εργασία τους, είτε ακόμα και σε μαζικούς χώρους συνάθροισης που υποχρεωτικά συχνάζουν όλοι, όπως τα σούπερ μάρκετ.
Προσφάτως ο πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών των δημοσίων υπαλλήλων στις ΗΠΑ (ομοσπονδιακοί υπάλληλοι). Σήμερα το «Πρώτο Θέμα» αποκαλύπτει ότι μετά τους υγειονομικούς και ευρύτερες κατηγορίες πολιτών θα πρέπει από τον Σεπτέμβριο να εμβολιαστούν ή να κάνουν PCR ή rapid test για να κυκλοφορούν. Ακόμα και στα εστιατόρια ή στα καφέ.

Ηδη στις περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες της χώρας οι εργοδότες ζητούν εμβολιασμό ή πολύ συχνό τεστ (πάντως όχι το ατυχές self test ως αποδεικτικό ότι δεν νοσείς). Τόσο συχνό που ουσιαστικά καθίσταται αδύνατο να πηγαίνεις στη δουλειά σου ή για καφέ και φαγητό έξω και να χρειάζεσαι ένα κανονικό τεστ με κόστος και κόπο.

Το ίδιο θα συμβαίνει και με τα σχολεία, όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνει τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Αυτός ο σχεδιασμός, κατά την άποψή μου, είναι ο σωστός, αρκεί να εφαρμοστεί και στο σωστό timing. Και ο σωστός χρόνος είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να μη χαθεί καθόλου χρόνος.

Ιδανικά, θα έπρεπε να ισχύει από την ημέρα που η Πολιτεία απέκτησε τη δυνατότητα να παρέχει ένα εμβόλιο στον καθένα, και σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και γεωγραφικής θέσης. Αυτό κατέστη εφικτό πριν από περίπου 20 ημέρες, θα ήταν λοιπόν ορθό ακόμα και αυτό, να ζητούν από τους πολίτες που μετακινούνται από την 1η Αυγούστου και μετά να το κάνουν είτε εμβολιασμένοι, είτε με ένα τεστ (πράγμα σχεδόν αδύνατον, εφόσον επαναλαμβάνεται συνεχώς).

Σε κάθε περίπτωση, αν αυτό θεωρήθηκε αυστηρό ως μέτρο ή ανέφικτο μέσα στον Αύγουστο, ας το κάνουν από την 1η Σεπτεμβρίου για να αποτρέψουν τη μαζική διασπορά μέσα στο φθινόπωρο. Για να προστατέψουν έτσι τους πολλούς και τους ασθενέστερους.

 Τάσος Καραμήτσος-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά