Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Το κέντρο (ευτυχώς) τελειώνει την δεξιά και την αριστερά που γνωρίσαμε…


Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρητά να έχει κλείσει όλα τα σενάρια για εκλογές ακόμα και για ανασχηματισμό το Φθινόπωρο, ωστόσο η συζήτηση για κάλπες ανοίγει συχνά. Μάλιστα παρά την δημοσκοπική διαφορά που καταγράφεται διψήφια σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας πλέον έχει αρχίσει να ζητά διαρκώς, να “φύγει” αυτή η κυβέρνηση. 

Επειδή στην δημοκρατία δεν υπάρχει άλλος τρόπος, προφανώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά εκλογές εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από το Μαξίμου. Άλλωστε ο ίδιος έλεγε πριν από λίγο καιρό, ότι η πανδημία δεν επιτρέπει την εξέλιξη ενός τέτοιου σεναρίου. 

Σε κάθε περίπτωση όμως κάποια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ικανοποιήσει αυτό του το αίτημα, έτσι και αλλιώς, όταν η πανδημία θα έχει τεθεί υπό έλεγχο και θα έχουν μπει σε μια τροχιά και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όποτε όμως και αν αυτές οι εκλογές γίνουν, μετά από αυτή την κρίσιμη περίοδο, με παλινωδίες και λάθη, πρόωρα ανοίγματα και διαρκείς αναθεωρήσεις σχεδίων σε ότι αφορά την πανδημία, η κυβέρνηση δείχνει να πατά γερά στα πόδια της, με δεδομένη την ανυπαρξία εναλλακτικής λύσης, που βγαίνει ως

συμπέρασμα από τις δημοσκοπήσεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά οι πολίτες θέλουν να τελειώσει η πανδημία, να έχουν χαμηλότερους φόρους, θέσεις εργασίας, ασφάλεια (εδώ η κυβέρνηση πονά), να δουν επενδύσεις, λειτουργικό δημόσιο και ένα επιτέλους φιλικό και προσβάσιμο κρατικό μηχανισμό. Η περίπτωση του ΕΦΚΑ που μόνο με θαύμα μπορεί να καταφέρει πολίτης, να βρει άκρη σε καθημερινά του αιτήματα τα λέει όλα.

Με λίγα λόγια δεν συγκρούονται τα παλιά στρατόπεδα δεξιάς και αριστεράς, είναι σαφές ότι έχουν αλλάξει οι διαχωριστικές γραμμές και οι λόγοι που οδηγούν τους πολίτες στην στήριξη των κομμάτων. Απόδειξη ότι όσο ανεβάζει τους τόνους η αξιωματική αντιπολίτευση με αντιδεξιά ρητορική που θυμίζει την δεκαετία του 80, χωρίς επεξεργασμένες προτάσεις, δεν καταφέρνει να τσιμπά τίποτα δημοσκοπικά, αντίθετα βρίσκεται στάσιμη και βλέπει την διαφορά να μεγαλώνει, εδώ και δύο χρόνια. 

Αντίστοιχα όμως, το ίδιο ισχύει και για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, έχουν χορτάσει από αντι-ΣΥΡΙΖΑ συνθήματα, από πόλωση και ατάκες, πλέον περιμένουν συγκεκριμένες λύσεις σε βασικά ζητήματα και αυτό φαίνεται από τις επιλογές τους σε πρόσωπα. Αξιολογούν θετικά τον Πιερρακάκη για παράδειγμα και όχι ένα από τα κλασικά πρόσωπα που εξέφραζαν την κλασική αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική.

Αλλάζουν οι ανάγκες, αλλάζει η εποχή, οι νέοι άνθρωποι που προσέρχονται στις κάλπες δεν ψηφίζουν με βάση εμφυλιοπολεμικούς διαχωρισμούς και έτσι καιρός είναι να ξεβολεύονται από αυτά που γνωρίζουν και οι πολιτικοί, των δύο πλευρών. Αν άλλωστε η μάχη κερδιζόταν με βάση το συναίσθημα, το ΚΙΝΑΛ που θυμίζει διαρκώς το παρελθόν του ως ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται πολύ υψηλά δημοσκοπικά με διψήφιο ποσοστό, κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. 

Κάποτε το κέντρο ήταν ένα plus για να κερδίσει ένας από τους δύο μεγάλους διεκδικητές την μάχη για την διακυβέρνηση, πλέον το κέντρο καθορίζει τις εξελίξεις και η δεξιά με την αριστερά αποτελούν το plus. 

Σκληρό συμπέρασμα για τους πολιτικούς παλαιάς κοπής, αλλά όλα λύνονται, όσοι επιμένουν σε παλιές συνταγές, θα βγουν σταδιακά εκτός προσκηνίου, όπως οι σεφ με παλιές συνταγές.

 Γ. Πιέρρος-dailypost.gr

6 σχόλια:

  1. Ο,τι και γινει και ανεξαρτητα με το πως θα διαχωρισθουν οι πολιτικες/κομματικες δυναμεις μελλοντικα στην ΕΛΛΑΔΑ, το Ονομα Μητσοτακης δεν πρεπει να ακουγεται πια στα εδρανα και στους χωρους της Βουλης των Ελληνων ,οπως δεν ακουγονται τα ονοματα παλιων εθνικων πολιτικων σε ολες τις ευρωπαικες χωρες, ειτε λεγονταν
    Κολ,Αντεναουερ η Σμιτ στη Γερμανια,
    Αλτσίντε ντε Γκάσπερι,Αντδρεοτι,Κοντε, Μπερλουσκονη η Κραγκη στην Ιταλια και
    Σαρλ ντε Γκωλ,
    Σισκαν ντε Στεν,
    Ζωρζ Πομπιντού και
    Ζακ Σιράκ στη Γαλλια !!
    Ελεος πια με τους δικους μας γαλαζοαιματους πολιτικους/ πρωθυπουργους απο τα μεγαλα τζακια
    που το πανε σερι απο γενια σε γενια και το παιζουν μη ανικααταστατοι σαν τον δικο μας τον κ. Κουλη και αλλοιμονο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνεις δεν έχει αντιληφθεί την πολιτική ηγεμονία του Μητσοτάκη στη νέα πολιτική εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα. Όταν έχεις μια αντιπολίτευση που χασκογελαει,ασχολείται με τα παιδιά του Μητσοτάκη, υπόσχεται στους πάντες είσοδο στα πανεπιστήμια,δεν έχει τη πολιτική αντοχή να βάλει τους Πολακηδες στη θέση τους, χαϊδεύει την κάθε απαίτηση των συνδικαλιστών, τότε είναι οφθαλμοφανες ότι αυτός που έχει πιάσει το σφυγμό της σύγχρονης κοινωνίας είναι ο Μητσοτάκης. Αν μερικοί νομίζουν ότι με πολιτικές απόψεις και συνθήματα του 1920 μπορούν να πείσουν το λαό έχουν χάσει την επαφή με τη πραγματικότητα και με τις ανάγκες του λαού.
    Όποιος έχει αμφιβολίες για τις απόψεις μου ας περιμένει να δει τις επερχόμενες δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσει ότι ο Σύριζα θα μείνει καθηλωμένος στα ίδια ποσοστά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καποιοι σαν κι σενα ειναι πανω απο επικινδυνοι για τον τοπο μας !
      Το στιλ γραφης σου δειχνει οτι δεν ειναι αυθορμητα γραμμενο απο καποιον τυχαιο αναγνωστη που νοιαζεται και υποφερει με τη χαοδη πολιτικοοικομικη κατασταση στη Πατριδα μας!! To το στιλ σου δειχνε πολυ περισσοτερο οτι εισαι ενας πληρωμενος ψευτογιακας με λεπτα απο ασυληπτα κονδυλια του κυβερνοντος κομματος ! Αυτη ειναι η εντυπωση μου την οποια και σου μεταφερω με τη παρακληση να αλλαξεις γρηγορα ρουτα προς κοινο ωφελος !!

      Διαγραφή
  3. Μακάρι να είχες δίκαιο
    άγράμματε φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα εσυ δεν ντρεπεσαι με τα παιδια του μητσοτακη και την ανικανοτητα του κ. Κουλη π~αφισε τις πυρκαγιες να φθασουν ως το κυμα της θαλασσας για να σβησουν απο μονες τους ?
      Δεν σε τρομαζει αυτη η απαθεια.,αυτη η μονοκουλτουρα των Μητσοτακηδων και συντροφιας !! Βολιβια και Πορτο Ρικο στη Λατινικη Αμερικη η Μαλι,Νιγερια κι Ερυθρεα στην Αφρικη ειναι η Ελλαδα μας!!Δεν σ`ενοχλει αυτο το ειδος διαδοχης της εξουσιας στον τοπο μας?Μα τι σοι δημοκρατες σαν και σενα μεγαλωνει αυτη η Ελλαδα ?Τι συγκρατεις απο τα σχολια που διαβαζεις σαν και το πρωτο σχολιο που αναφερεται στο τροπο σκυταλης και διαδοχης της εξουσιας στη πατριδα σου? Μα καλα δεν ντρεπεσαι νασαι Ελληνας με τουτη η πολιτικη σαβουρα ?
      Φιλε μου εισαι η προσωποιημενη απελπισια...!Οταν γραφεις εδω να αναφερεις οτι εισαι εσυ για να μη διαβαζω τα απαθη κι αναισθητα σχολια σου !!

      Διαγραφή
    2. ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΖΗΚΟ ΠΗΓΑΙΝΑΤΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά