Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Ε, όχι να μιλά και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ!


Ένα από τα λάθη τακτικής που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν πως δεν διερεύνησε διεξοδικά, σε επίπεδο εξεταστικής επιτροπής, δύο υποθέσεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

1.Το πώς διαχειρίσθηκε στην πρώτη φάση του προσφυγικού προβλήματος το υπουργείο Εθνικής Αμύνης τα κονδύλια περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη σίτιση και την περίθαλψη τους και

2.Το πώς η ΔΕΗ έφτασε το 2019 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αν για την πρώτη υπόθεση μπορεί να υπάρχουν και εθνικοί λόγοι που ενδεχομένως να δικαιολογούν την κυβερνητική σιωπή, για την περίπτωση της ΔΕΗ ουδείς λόγος συντρέχει. Απεναντίας, υπάρχει πληθώρα στοιχείων που δείχνουν τους υπεύθυνους αυτής της παρ' ολίγον εθνικής τραγωδίας. Επί πλέον καλόν είναι σε παρόμοιες κρίσιμες καταστάσεις για λόγους διαφάνειας, αλλά και για λόγους απόδοσης ευθυνών, να υπάρχει μια απογραφής παραλαβής και μια

απογραφή παράδοσης, με διαδικασίες που δεν θα αμφισβητηθούν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μια ΔΕΗ με χρηματιστηριακή αξία περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, με συσσωρευμένες ζημίες 2018-2019 περί τα 2.9 δισεκατομμύρια και με επιτόκιο δανεισμού 6-7%. Με βάση αυτή την κατάσταση, που ήταν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής, η εταιρεία συμβούλων McKinsey σε μελέτη που έκανε για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ το 2018, υπέδειξε την έξοδο 2.000 υπαλλήλων και μια σημαντική αύξηση των τιμολογίων.

Από το 2020 η ΔΕΗ έχει περάσει στην κερδοφορία με κέρδη περί τα 35 εκατομμύρια, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 κατέγραψε κέρδη 27 εκατομμύρια. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή της αξία εκτοξεύτηκε σε δύο χρόνια στα δύο δισεκατομμύρια, ενώ το επιτόκιο δανεισμού έχει πέσει στο 3%.

Ένα από τα «κατορθώματα» της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ότι παραχώρησε το 17% της ΔΕΗ στο υπερταμείο. Αυτό σημαίνει πως αν επωλείτο αυτό το ποσοστό, το τίμημα της πώλησης δεν θα έμπαινε στα ταμεία της ΔΕΗ, αλλά θα πήγαινε στην αποπληρωμή του χρέους.

Είναι δε γνωστό πως η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αρνήθηκε τη σύσταση του υπερταμείου και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αντιμετωπίστηκε με άδικη σκληρότητα από το ιερατείο των «ενάρετων» κρατών της ευρωζώνης. Περίμεναν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει τα πάντα και να υποθηκεύσει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία.

Σήμερα η ΔΕΗ με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη διασπορά του 17% που θα μετοχοποιηθεί, θα βάλει ένα ποσό που υπολογίζεται περί τα 750 εκατομμύρια στα ταμεία της και όχι στο υπερταμείο. Συγχρόνως, το Δημόσιο, κατέχοντας το 34% (καταστατική μειοψηφία), θα μπορεί να διορίζει το διευθύνοντα σύμβολο της εταιρείας και να ελέγχει τις αποφάσεις της διοίκησης καθώς θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Συνεπώς, είναι πρόκληση οι άνθρωποι που οδήγησαν τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας, κάτι που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην Εθνική Οικονομία, να μιλούν για ξεπούλημα το τίμημα των 750 εκατομμυρίων ευρώ. Γλίτωσαν, λόγω μεγαθυμίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την εξεταστική και τώρα ζητάνε και τα ρέστα.

ΥΓ. Καλό θα ήταν ο πρωθυπουργός να προκαλούσε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη ΔΕΗ, για μάθουν οι πολίτες όλη την αλήθεια.

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

3 σχόλια:

  1. η συμμορια συριζα εχει πολλους σκελετους στα ντουλαπια της γιαυτο οτι και να κανουν ειναι καθηλωμενοι και τους συντριβει ακομη ο Κυριακος οι μισοι απο δαυτους επρεπε να τους στειλουν στο ειδικο δικαστηριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός σας συμβούλεψε εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ να τα πείτε αυτά, μήπως ο κύριος Γκότσης, ο Συριζαίος αγωνιστής- καθηγητής, που τον βλέπαμε στα κανάλια και τον ορίσατε προϊστάμενο της Επιτροπής για τον έλεγχο της κεφαλαιαγοράς; Ναι τον Γκότση λέω, επί της βάρδιας του οποίου έσκασε το σκάνδαλο της Folli Follie και δεν πήρε πρέφα... Τον ήλεγξαν και τον ελέγχουν και πάλι μάλλον τον κύριο Γκότση.. Πόσοι έχασαν λεφτά με τη folli-follie Αλέξη, μήπως ξέρεις; Εσύ κυβερνούσες.... Πάμε τώρα στη μετοχή της ΔΕΗ. Από 10,5 έπεσε στο 9,02 και έχασαν λεφτά οι επενδυτές είπες, κάποιοι αισχροκέρδισαν εν πάση περιπτώσει.. Να σου θυμίσω την τιμή της μετοχής στις 20- 11- 18; 1,19 ευρώ και μέχρι τις ευρωεκλογές του 19 η διακύμανση ήταν 1,3 μέχρι 1,4...ευρώ, εσύ κυβερνούσες μέχρι τότε, ούτε τυρόπιτα δεν έπαιρνες με μία μετοχή της ΔΕΗ.. Η κεφαλαιακή της αξία ήταν στα 300 εκατομμύρια επί ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι πάνω από 2 δις. Η ζημιά το 2018 ήταν 904 εκατομμύρια και για το 19 1.686 δις....Για Μεγάλη ζημιά μιλάμε Αλέξη... Το 2020 είχε κέρδη 35,2 εκατομμύρια και στο Α εξάμηνο του 21, κέρδη 26,9 εκατομμύρια. Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ δανειζόταν με 6- 7% και σήμερα δανείζεται με 3%. Το δημόσιο κατείχε το 51% της ΔΕΗ, το 2011-12 το 17% παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την αποπληρωμή χρέους. Μετά το 2016, όταν εσύ κυβερνούσες, το δημόσιο μεταβίβασε το υπόλοιπο 34% στο υπερταμείο!!!! Με την πώληση του 17% θα εισπράτταμε 51 εκατομμύρια που θα δίναμε για το χρέος, ενώ με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τώρα, η ΔΕΗ θα εισπράξει 750 εκατομμύρια και θα τα χρησιμοποιήσει για επενδύσεις!!! Αναφέρατε εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία νύξη για ΔΕΗ στο λόγο του στη ΔΕΘ.... Μα η ΔΕΗ είναι εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, είναι δυνατόν να συζητάς για κάτι που δεν έγινε ή που πρόκειται να γίνει; Ο πρωθυπουργός ανέφερε αυτό που τελεσφόρησε, το υπόλοιπο γίνεται τώρα και κάθε αναφορά στο λόγο του, δεν καταλαβαίνετε ότι επηρεάζει την τιμή της μετοχής; Τι έπρεπε να πεί στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.... Αλλά πού να σας κόψει το μυαλό....Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί δεν ήρθαν ακόμη, όταν έρθουν θα τους ανοίξουμε και θα δούμε, όπως επίσης θα δούμε στο μέλλον, εάν αυτές οι κινήσεις είναι σωστές ή λάθος και θα κρίνουμε....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κερδη της ΔΕΗ με τις επενδυσεις της ξεχασετες φιλε μου ~ Αυτοι δεν ειναι εις θεσην ουτε ενα στυλο να ματακινησουν εντος των οικισμων στα χωρια μας! Διακυνδινευουμε να σκοτωθουμε απο τ~απλωμενα κι οπου λαχει ηλεκτροφορα καλωδια πανω απο τα οικοπεδα μας και τα σπιτια μας π~ ακουμπουν πανω στα κλαρια των δενδρων στους κηπους μας ! Σημασια σαυτους τους εργολαβους ηταν και ειναι να γινει φθηνη η εγκατασταση και οπως λαχει!! Αντι οι στυλοι ναναι κατα μηκος των δρομων αυτοι στενονται απο τους εργολαβους που επιτελουν το εργο χωρις μελετη και ελενγχο, με στοχο παντα μη ξοδεψουν δεκα μετρα συρμα παραπανω!!Κι αμα ζητας και καποιον υπευθυνο για τη μετακινηση ενος στυλου λογου κυνδινων αιντε να τον βρεις! Βασανιστικη και επικινδυνη η ζωη με τη ΔΕΗ στα χωρια μας φιλοι μου !! Ο Θεος να μας φυλαει απο τα κακα και τους κινδυνους που ελοχευουν παντου, ιδιαιτερα δε στα χωρια της περιφερειας μας !!
    Τα γραφω με την ελπιδα οτι ισως καποιος υπευθηνος συνετησθει, καταγραψει και
    μεταφερει συντομα τους στυλους που χασκουν μεσα στα οικοπεδα και πεμπουν συνεχως σηματα κινδυνων !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά