Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Τσοβόλα, δωσ' τα όλα


Όλοι δίνουν. Όλοι υπόσχονται. Όλοι προσφέρουν. Σάμπως δικά τους είναι; Δανεικά είναι. Και ενίοτε αγύριστα. Ας πούμε, ο Κυριάκος δίνει κι αυτός. Πόσα; Κάτι σαν τρία με τέσσερα δισεκατομμύρια, θα σας γελάσω. Πάντως δίνει.

Με αποτέλεσμα κάποια εφημερίδα της «καθαρής Δεξιάς» να τον «πυροβολεί» με τίτλο «Μαζέψου, Κυριάκο» και με υπότιτλο «Εκανες τη Νέα Δημοκρατία κόμμα του Σημίτη». Κάπως έτσι.
Και από τα δήθεν σοσιαλδημοκρατικά να εξέρχεται στα κανάλια η «προσωρινή» Φώφη και ως δασκάλα της Ε’ Δημοτικού, άντε της ΣΤ’, να τον επαναφέρει στην τάξη λέγοντας ότι τα λεφτά που δίνει θα πάνε στα ταμεία της πλουτοκρατίας και ουχί στα πορτοφόλια των μικρομεσαίων και τις άδειες τσέπες των φτωχών. Θα μας τρελάνουν όλους εντελώς. Προφανώς, μας θεωρούν βοσκούς ανεγκέφαλων αμνών.
Και ουδείς εκ των συναδέλφων έκανε την απλή και αυτονόητη ερώτηση «μπας και εσείς είχατε στο παρελθόν φορολογήσει σκληρά και αδυσώπητα το μεγάλο κεφάλαιο;». Και μια δεύτερη, ακόμα πιο καταλυτική, «μπας και όποιος το επιχειρήσει αυτό θα δει τους κεφαλαιοκράτες όπου φύγει φύγει, τις μεγάλες επιχειρήσεις να κατεβάζουν ρολά και την ανεργία να βαράει κόκκινο μέχρι τον ουρανό; Ποια η γνώμη σας, κυρία Φώφη μας;».
Όπως έλεγε και ο Μπιλ Κλίντον, «είναι ο καπιταλισμός, ανόητε». Τέτοιο σύστημα θέλουμε, τέτοιο ψηφίζουμε, με τέτοιο σύστημα πορευόμαστε. Και αρχή αυτού του συστήματος είναι το γνωστό: μεγάλο ψάρι τρώει μικρό ψάρι. Το Α, το Β και το Γ.

Ακολουθεί ο Αλέξης ο ταχαριστερός. Αυτός διαρκώς πλειοδοτεί. Γιατί δέκα και όχι είκοσι; Και γιατί είκοσι και όχι χίλια; Ο Αλέξης και η παρέα του, λοιπόν, πλειοδοτούν διαρκώς. Οπως τότε το καλοκαίρι του 2015, που παραλίγο το σάπιο καράβι με την ονομασία «Hellas» να βυθιστεί στη δραχμή με καπετάνιο τον Γιάνη Βαρουφάκη και το άυλο χρήμα, το λεγόμενο IOU, τουτέστιν I Owe You (σου χρωστάω).

Ο Τσίπρας, λοιπόν, που επί της εποχής του το μεγάλο κεφάλαιο είχε στήσει τρικούβερτο γλέντι και οι κύκλοι των εφοπλιστών περίπου έλεγαν «αγόρι μου εσύ», τώρα παριστάνει τον Ρομπέν των Δασών με τη γνωστή επωδό «για τον φτωχό, ρε, μόνο γι’ αυτόν».

Χαζός είναι; Οσο περισσότερα υπόσχεται τόσο περισσότερους πελάτες μαντρώνει. Προς το παρόν δεν το βλέπει, αλλά εκείνος επιμένει. Πού θα πάει, σου λέει, θα τσιμπήσουν, δεν θα τσιμπήσουν; Και δεν τον αδικώ. Με παροχές, επιδόματα, φοροαπαλλαγές δίνεις και παίρνεις. Αυτή η πεμπτουσία του συστήματος. Ολα τα υπόλοιπα της Β’ και της Γ’ Εθνικής.

Γιατί αυτό; Εδώ η ουσία της ελληνικής πολιτικής και οικονομίας. Επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί και «εξαερωμένοι». Επειδή η «εξαέρωση» είναι αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αντιπαραγωγικού και εντελώς αναχρονιστικού οικονομικού μοντέλου. Επειδή ελλειμματικά τα ταμεία. Επειδή οι υποδομές έχουν παραμείνει όπως περίπου την εποχή του Τρικούπη. Επειδή η βιομηχανία συρρικνωμένη. Επειδή το κράτος ρακένδυτο και ανυπόληπτο. Επειδή ο μισός πληθυσμός μισθοδοτείται με συντάξεις. Επειδή η αφρόκρεμα της φωτισμένης νεολαίας την έχει κοπανήσει προς άλλους ανώτερους και απείρως καλύτερους προορισμούς. Επειδή η φοροδιαφυγή, κυρίως από μικρομεσαίους, είναι της τάξεως τριτοκοσμικών περιοχών. Επειδή, επειδή, επειδή.

Τι θα κάνουμε, παιδιά; Θα φτιάξουμε το κράτος; Θα αναπτυχθεί αληθινή και όχι πέτσινη παραγωγική διαδικασία; Θα πριμοδοτήσουμε τεχνολογία, φαρμακευτική και ιατρική ερευνητική διαδικασία; Θα συγκρατήσουμε τα καλύτερα μυαλά; Θα εκσυγχρονίσουμε εκ θεμελίων την αγροτική οικονομία; Θα αφομοιώσουμε τα παραδείγματα του Ισραήλ, μεγέθους ούτε Πελοποννήσου;

Θα τα κάνουμε, σου λένε όλοι. Και πάντα το έλεγαν. Αλλά προς το παρόν πρέπει να δώσουμε. Οσο δίνεις τόσο η «πελατεία» καλομαθαίνει. Και όσο δεν δίνεις τόσο οι φτωχοί, οι αληθινοί και αυθεντικοί φτωχοί αργοπεθαίνουν. Φαύλος κύκλος.


Ο αείμνηστος ψυχαναλυτής των μαζών Ανδρέας Παπανδρέου, πρωταθλητής υποσχέσεων και παροχών, το είχε εκφράσει και διατυπώσει με τέσσερις ανεπανάληπτες λέξεις: «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα!».

Τα δίνεις, λέω εγώ, και η Ελλάδα αργοπεθαίνει!

 Δημ. Δανίκας-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

10 σχόλια:

  1. Δυστυχώς κ. Δανίκα εχεις δίκιο σε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΖΗΚΟΣ ΤΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΗΤΤΑ ΣΕ ΗΤΤΑ ΠΑΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να του δωσει τουτο το ωραιοπαθη αγορι βρε φιλε, που ωσπου να αδειασει το παγκο θα μας χαντακωσει κυριολεκτικα !Αιντε και βρες καποιον αλλον σωστο απο το ξεχαρβαλωμενο κομμα σου να στηριξεις! Ο Κουλη ταζει απο μπαλκονια κι οπου σταθει και παει πολλα και απληρωτα πραγματα!Συναμα του λειπουν και τα ικανα προσωπα ςστε να υλοποιησουν κατι !!
      Αλλα που να βρεις τους σωστους συνεργατες θα μου πεις , αφου αυτοι αφανιστηκαν με τον ερχομο κ. Κουλη, πηραν τα πονταλλα η και δεν αποδεχονται τα καλεσματα του για υπουργικα καθηκοντα , δες οχι μονο τον κ. Αποστολακη !!! Μεγαλη καταρα τα μεγαλα τζακια για το Εθνος μας φιλε μου !! Γιαυτο περιμενε τον σταυραετο μας κι οπου ναναι θα φανει !Πεστο και στον κ. Γ.Κ. αυτο το νεο μου σανοφαγε !!

      Διαγραφή
    2. κ. Κουλη αν πονατε τοσο πολυ μετα τον χαντακομο σας απο τον σοφο ελληνικο λαο να δοκιμασετε βαζελινη ..κανει καλο

      Διαγραφή
    3. κυριε ανωνυμε- 6:07:00 μ.μ. EEST για να μου προτεινεται μια τετοια θεραπεια μου επιτρεπεις να πιστεψω οτι εχεις ιδιαν εμπειρια , ητοι την δοκιμαζεις τακτικα τη συγκεκριμενη θεραπεια και ξερεις τι λες με σοβαροτητα και τι γραφεις ετσι στα πεταχτα, αερατα και φορτσατα !!

      Διαγραφή
  3. Οι Έλληνες πηγαίνουν στο εξωτερικό γιατί υπάρχουν εργοστάσια, επιχειρήσεις που απασχολούν εργατικό δυναμικό και αυξάνουν το πλούτο της χώρας και των κατοίκων. Εδώ τι γίνεται?
    Κατάρα στη πλουτοκρατια, στους πλούσιους, στους έχοντες και ζητώ η φτώχεια αλλά εμείς να κάνουμε διακοπές στο κοττερο κρυφά με τη Μπετυ και τα παιδιά.
    Ας πάρουμε ένα τοπικό παράδειγμα. Η λειτουργία των εργοστασίων ΠΑΚΟ και AGROINVEST ζημίωσε η ωφέλησε τη τοπική κοινωνία?
    Αυτή η μικρογραφία της επένδυσης των δύο εργοστασίων στο δεδομένο γεωγραφικό χώρο αντικατροπτιζει την αντίληψη των επενδύσεων στη χώρα και το όφελος που διοχετεύεται στη κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κυριε ανωνυμε- 20 Σεπτεμβρίου 2021 - 5:04:00 μ.μ. το προβλημα που θετεις ειναι πολυ σοβαρο και δειχνει ποσο τσαπατσουλικα εργαζονται και παιρνουν αποφασεις οι υπηρεσιες στην Ελλαδα μας.
      Αν ξεκινησεις απο το γεγονος, οτι ο Μαλιακος δυτικα απο τη Στυλιδα ως την εκβολη του Γοργοποταμου στη Λαμια ειναι ακαταλληλος για θαλασσινα μπανια λογου της βρωμιας, απο τα βιομηχανικα και οικιακα απονερα/αποβλυτα οπως και του ελλειπους βιολογικου καθαρισμου, τοτε θα καταλειξεις οτι και τα εργοστασια ΠΑΚΟ και AGROINVEST ηταν και ειναι μεγαλη ζημια για τα τοπια απο το Αχλαδι ως το Καραβομυλο διοτι βαλλονται συνεχως απο δυτικα οσο και ανατολικα απο πηγες διανομης μολυνσεων /βρωμιων στη θαλασσα και στον αερα !
      Η περιοχη αυτη με τη παροδο του χρονου, αν δεν λειφθουν προσκαιρες αποφασεις καταστολης των πηγων μολυνσεως της θαλασσας και του αερα, θα απαξιωθουν και θα χασουν την αιγλη τους ως καθαρα φερετρα για μπανια και διακοπες !!
      Φιλε μου εθεσες ενα πολυ σοβαρο θεμα υπο συζηση γιαυτο και εισαι αξιος συγχαρητηριων !! Αν δε λαβεις και υπ`οψην τις κλιματικες αλλλαγες και τις συνεπειες απ`αυτες για τη γεωργια στα παραλιακα μερη η υπαρξη του γεωργικου κοσμου μπορει να περασει δυσκολα χρονια! Ηδη τα λιοδενρα για τρεια χρονια δεν καρπισαν ! Ετσι τα λιοπεριβολα ερημωνουν συνεχως και παραχωρουνται σχεδον τζαμπα στους Αλβανους, ο δε πληθυσμος στα μερη μας συρικνωνεται.
      Ετσι, η αυξηση του τουρισμου λογου του καθαρου περιβαλλοντος στη ξηρα και θαλασσα μπορει να αποβει το σημειο πλουτου για τα τοπια σ~αυτη τη περιοχη!

      Διαγραφή
  4. με αλλα λογια τι θελεις να πεις φιλαρακι για ναχω πληρη ανιληψη της καταστασης στο χωριο σου !
    Το χωριο σου εχει πολλες ελιες , αλλα τα αφεντικα γερασαν και σε λιγο θα ταχουν οι Αλβανοι, γιατι ειναι οι μονοι που δουλευουν. Κι οσο για τα δυο εργοστασια καλο θα ηταν να κλειναν γιατι βρωμησαν τον τοπο και κανενας δεν ερχεται να χτισει αγοραζοντας καπου εκει ενα οικοπεδο. Ετσι απο τη μια προεκυψε ενα ωφελος για τα παιδια που δουλευουν εκει, απο την αλλη βρωμησαν τη θαλασσα και τον αερα και τα τοπια σας λογου της βρωμιας μαραζωνουν διοτι , οπωςςω ειπα υποβιβαζεται η ποιοτητα ζωης με τον ακαθαρτο βρωμερο αερα !!!!!Συκεκριμενα δεν μπορω να σου πω
    τα ποσα της ζημιας και του ωφελους! Ομωσ η κα δημαρχος που εχει ευρυχωρη πολυθρονα και μοντερνο γραφειο με ολα τα πι πα πο μπορει να διακυρηξη διαγωνισμο για μια τετοια επιστημωνικη μελετη ωστε να παρουν ολοι σωστη και πιο ακριβης απαντηση! Τις μελετες αυτες τις λενε λενε κοστος /ωςφελος αμαλυση! και τις κανουν ειδικοι επιστημονες !υΠερασε λοιπον απο το γραφειο της και πεστα της . Θα τη βρεις να κοιμαται, ξαπλωμενη νοχελικα στη πολυθρονα της !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε δεν με ενδιαφέρει η Δήμαρχος, και ούτε τη γνωρίζω. Και βέβαια μπορεί να έχεις πολύ καθαρό αέρα και θάλασσα, αλλά ρώτησε και την τοπική κοινωνία αν θέλουν να κλείσουν τα εργοστάσια. Άλλωστε και το αυτοκίνητο που οδηγείς ρυπαίνει ανάλογα το περιβάλλον αλλά δεν βλέπω να έχεις συνειδησιακό πρόβλημα. Οι μελέτες όφελος - κόστους δεν έχουν εφαρμογή στη προκειμένη περίπτωση γιατί δεν συγκρίνεις οικονομικά στοιχεία μια και η υγεία δεν είναι συγκρίσιμο στοιχείο. Τα εργοστάσια πρέπει να πληρούν περιβαλλοντικους κανόνες για να λειτουργήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε μια κοστος οφελος αναλυση φιλε μου αξιολογουνται μελλοντικα βιομηχανικα εργοστασια με ποιοτικα και ποσοτικα κριτηρια/μεγεθη! Οι επιπτωσεις για την υγεια και την ποιοτητα ζωης π.χ. συγκρινεται με ποιοτικα κριτηρια αλλα και ποσοτικα, οπως ο αριθμος αρρωστων και θανατων η με το μεγεθος επιβλαβων μικρομοριων στον αερα κλπ.! Δεν μπορει λοιπον παντου στην Ελλαδα να υψωνονται καμιναδες εργοστασιων και να εκπεμπουν αποβλυτα!!Γιαυτο και δημιοργουνται μελετημενα βιομηχανικες ζωνες ωστε να περιοριζονται οι βλαβερες περιβαλλοντικες συνεπειες και να μπορει να αναπτυσσεται ο τουρισμος κατα τοπους ! Ο τουρισμος ειναι και παραμενει ο πρωτος οικονομικος κλαδος μακροχρονια για το κρατος μας, ομως ενα μοναδικο εργοστασιο που μπερδευει ζωοτροφες σ~ενα απο τα ωραιωτερα τοπια του Μαλιακου οπωσδηποτε οχι!!Κυταξε εδω και ποσα χρονια προσπαθουμε να τραβηξουμε επενδυτες βιομηχανικων μοναδων στα τοπια μας και παντου και δεν τα καταφερνουμε , πουναι π.χ.το εργοστασιο κεραμικης/πλακακια στη Στυλιδα!Μονο εδω κι εκει ξεπεταγεται καποια βιομηχανικη μοναδουλα για να κλεισει μετα απο λιγα χρονια αφου ομως κατεστρεψε ανεπανορθωτα το περιβαλλον !!
      Νασαι καλα !

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά