Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Μοιραίες συγκρίσεις


Οι εκλογές στη Γερμανία και τα όσα θα επακολουθήσουν έκαναν πολλούς Έλληνες, κυρίως κεντρώους και κεντροαριστερούς, να αναρωτηθούν γιατί κι εμείς, εδώ στην Ελλάδα, να μην έχουμε ένα ανάλογο πολιτικό σύστημα. Κατ’ αρχάς, ευθύς εξαρχής να πω ότι για να γίνει αυτό και οι Ελληνες θα πρέπει να γίνουν Γερμανοί. Ελληνες με γερμανικό πολιτικό σύστημα, αυτό δεν μπορεί να υπάρξει. Και προφανώς ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να γίνουμε Γερμανοί. 

Στη Γερμανία, οι φίλοι του SPD, με την ψήφο τους, επιβράβευσαν όχι μιαν αδιάλλακτη και ακραία πολιτική και ρητορεία, αλλά τη συνεργασία στον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες πάνω σε ένα πρόγραμμα που συντάχθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Στην Ελλάδα, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζει γεμάτη ενοχές τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, τότε που τα δύο κόμματα έσωσαν την Ελλάδα. Γι’ αυτήν τη στάση ευθύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κατέβαλε απλώς σημαντικό προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο, αλλά τιμωρήθηκε από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με αποστρατεία. Στη Γερμανία, ο

αντίστοιχος Βενιζέλος, ο Ολαφ Σολτς, επιβραβεύθηκε για τη μετριοπαθή πολιτική του κερδίζοντας τις προχθεσινές εκλογές. Κινήθηκε πάνω στα βήματα του πρώην καγκελαρίου Σρέντερ, ο οποίος μεταμόρφωσε όχι απλώς το SPD, αλλά με την «ατζέντα 2010» μεταμόρφωσε την ενοποιημένη πλέον Γερμανία. Αν δεν υπήρχε η πολιτική Σρέντερ, δεν θα υπήρχε για τη Γερμανία και το οικονομικό θαύμα της Αγκελα Μέρκελ. Μέσα από τη συνέχεια και τον συνδυασμό πολιτικών, χωρίς δογματισμούς, σε μια εικοσαετία αυτή η χώρα έγινε η ηγεμονική δύναμη της Ε.Ε. 

Στη Γερμανία δεν υπήρξαν κόμματα που να κατηγορήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους για «δωσιλογισμό» και σε καμιά προεκλογική εκστρατεία δεν κυριάρχησε το σύνθημα «θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν». Οι διαφορές λύθηκαν με τον διάλογο, γιατί απλούστατα το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας έχει οικοδομηθεί πάνω στον διάλογο και στις συναινέσεις. Η κουλτούρα των συμβιβασμών είναι βαθιά ριζωμένη μέσα του. Σε αυτήν τη χώρα οι ασφαλιστικές δικλίδες που αποτρέπουν την πόλωση βρίσκονται στη συνείδηση της πλειοψηφίας των Γερμανών πολιτών που έχουν βγάλει τα διδάγματα από την Ιστορία τους. 

Αρα, πριν αναρωτηθούμε γιατί κι εμείς δεν έχουμε ένα πολιτικό σύστημα σαν το γερμανικό, πρώτα ας σταθούμε αυτοκριτικά στο πώς οικοδομήσαμε και συντηρούμε το δικό μας μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα.

 Σ. Μουμτζής -Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. Δεν τα λες καλα κρυβεις πολλες αληθειες, συναμα δε απαξιωνεις τον ελληνικο λαο με το σχολιο σου κ.γραφια μου!
    Η διαφορα στους ελληνες και γερμανους υποψηφιους ειναι, οτι οι γερμανοι ειναι μορφωμενα και αυτοδημιουργητα παιδια του λαου της μεταπολεμικης γερμανιας ,ενω εμεις στρεφομαστε στα παιδια απο τζακια κι εγγονια παλιων ξεπερασμενων κι αποτυχημενων πολιτικων, δες Μητσοτακη, Κουλη,Σαμαρα ...κ.α.
    Απο τους πρωην καγκελαριους Αντεναουερ,Σμιτ, Κολλ, Γκερχαρντ Σρεντερ , Μερκελ ...δεν θα βρεις γονο τους στο γερμανικο κοινοβουλιο, ετσι δεν υπαρχει η διαφθορα που κυριαρχει σε μας !!
    Αμα θελεις να κανεις καλο στο τοπο σου γραφια μου παρε σαν πυξιδα στη πορεια σου το < μη ρωτας τι κανουν οι αλλοι,αλλα ρωτα τι κανεις εσυ για τη Πατριδα σου> !! Αυτο που μπορεις να κανεις λοιπον ειναι να γραφεις την αληθεια και να προτεινεις παντα αμεμπτα προσωπα, οχι απο παλαιοκομματικα τζακια,αλλα αυτοδημιουργητα και ικανα προσωπα που καιγονται απο μερακι να βοηθησουν και να τρανεψουν τον τοπο μας, αλα Αλεξη Τσιπρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η ημιμαθεια ειναι πολυ χειροτερη της αμαθειας....

      Διαγραφή
    2. τι θελεις αριιιι να πεις με τα σοφα λογια σου τα εμπνευσμενα απο σοφια, δικαιοσυνη κι εμπειρια, γραμμενα νυσταγμενα και τεμπελικα λογου και παλι της πολυωρης επιστημονικης εργασιας σου στα δυσκολα κι ανιχνευτα πεδια της σκοτινης τρυπας?

      Διαγραφή
    3. κυριε 4:49:00 μ.μ.μια σοφη ρηση της γιαγιας μου θα σου πω με την ελπιδα ισως να σε συμμορφωσω σαν ελληνοπουλο, οπως υποψιαζομαι που εισαι κι αντικριζεις, πιστευω, τη ζωη σου, γεματος αισιοδοξια και θαρος!!
      Απαντησε μου λοιπον που διακρινεις σε οτι εγραψα την ημιμαθεια και λες οτι ειναι πολυ χειρωτερη της αμαθειας,πουλεγε κι η γιαγια μου αλλα το στηριζε, ενω συναμα αυτη ελεγε και το για ατομα που αρνουνται απο συνηθεια τα παντα !
      Αναμεσα σ~αυτους φαινεται να εισαι και συ!! Εχεις παρει αρνητικη ροπη κι ολας στη ζωη σου μικρε !!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά