Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Πολιτική Novartis: Σφίγγει ο κλοιός για Παπαγγελόπουλο και Παππά


Δύο σηµαντικές δικογραφίες, που αφορούν πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ , βρίσκονται ανοικτές στον Αρειο Πάγο και µπαίνουν στην πιο κρίσιµη φάση τους εντός του νέου έτους. Πρόκειται για τις έρευνες που διενεργούνται για την υπόθεση της σκευωρίας της Novartis και για τον διαγωνισµό των τηλεοπτικών αδειών. Κεντρικά ερευνώµενα πρόσωπα είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος και ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Η σκευωρία

Στο πιο κρίσιµο στάδιό της βρίσκεται η ανάκριση που διενεργείται στον Άρειο Πάγο µε κεντρικό ερευνώµενο πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, και αφορά τη σκευωρία στην υπόθεση της Novartis, µε την εµπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων. Ηδη η ανακρίτρια του Ειδικού ∆ικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, έχει αποστείλει τις πρώτες κλήσεις σε απολογία σε πρόσωπα που ελέγχονται στο πλαίσιο των καταγγελιών του επιχειρηµατία Σάµπυ Μιωνή, ενώ µε το νέο έτος θα αρχίσει να καλεί και τους βασικούς εµπλεκοµένους στην υπόθεση. Ο επιχειρηµατίας είναι το πρόσωπο που έχει προχωρήσει σε

σοβαρές καταγγελίες σχετικά µε το πώς δρούσε µια οµάδα ατόµων υπό τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο και µε τη συµµετοχή συγκεκριµένων εκδοτών, δηµοσιογράφων και άλλων προσώπων. Τελευταίος αναµένεται να περάσει το κατώφλι του Αρείου Πάγου ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, οι απολογίες των κατηγορουµένων στην υπόθεση δεν αναµένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα του 2022, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ζητήσουν πολυήµερες προθεσµίες, προκειµένου να ενηµερωθούν επί της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηµατιστεί και να προετοιµάσουν την υπερασπιστική τους γραµµή. Πριν από µερικές εβδοµάδες, µάλιστα, ο επιχειρηµατίας Σάµπυ Μιωνής υπέβαλε ενώπιον της κυρίας Αλεβιζοπούλου δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας, επισηµαίνοντας πως «εκ των πραγµατικών περιστατικών που αναφέρονται στις ακριβώς ανωτέρω εγκλήσεις µου αποδεικνύεται ότι, αφενός, είµαι ο αµέσως ζηµιωθείς από τα τελεσθέντα εγκλήµατα και, αφετέρου, έχω υποστεί βαρυτάτη ηθική βλάβη από την παραπάνω παράνοµη και υπαίτια συµπεριφορά των κατηγορουµένων που τελέστηκε εις βάρος µου, η οποία θεµελιώνει, φρονώ αδιστάκτως, την αξίωσή µου για χρηµατική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εναντίον τους».

Η ανακρίτρια του Ειδικού ∆ικαστηρίου, Κ. Αλεβιζοπούλου, διεξήγαγε διεξοδική έρευνα για την υπόθεση, εξετάζοντας όλους τους σηµαντικούς µάρτυρες – µεταξύ αυτών και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα το όνοµα των οποίων ενεπλάκη στην υπόθεση της Novartis, αλλά και τον επιχειρηµατία Σάµπυ Μιωνή, η κατάθεση του οποίου εκτιµάται ως κοµβικής σηµασίας για τις περαιτέρω δικαστικές εξελίξεις και την ποινική µεταχείριση των εµπλεκοµένων.

Εξέταση μαρτύρων

Σε εξέλιξη βρίσκεται στον Άρειο Πάγο η ανακριτική διαδικασία για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά. Η υπόθεση παραπέµφθηκε από το Κοινοβούλιο στις δικαστικές Αρχές µετά τις καταγγελίες του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος µέσω των καταθέσεων, των υποµνηµάτων και των µηνύσεών του έχει αποκαλύψει το παρασκήνιο που στήθηκε γύρω από τον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες, προκειµένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει το δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Ο άλλοτε «κόκκινος» εργολάβος έχει αποκαλύψει πως ο πρώην υπουργός και άλλα στελέχη του -τότε- Μεγάρου Μαξίµου τον προσέγγισαν προκειµένου να εισέλθει ως «µπροστινός» στον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ τον έφεραν, όπως υποστηρίζει, και σε επαφή µε τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC, ο οποίος και θα έβαζε τα χρήµατα στο εγχείρηµα.

Οταν τελικά η συµφωνία «στράβωσε», τα 3 εκατ. ευρώ της προκαταβολής για τον διαγωνισµό διοχετεύτηκαν στην έκδοση της εφηµερίδας «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη. Ο κ. Καλογρίτσας έχει ρητώς και κατηγορηµατικώς κατονοµάσει τον κ. Παππά ως το πρόσωπο που έδινε τις εντολές και έκανε τις µεσολαβήσεις. Αυτήν τη στιγµή, η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο της εξέτασης κρίσιµων µαρτύρων, οι οποίοι φωτίζουν όλες τις σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης, ενώ αναµένεται εντός του νέου έτους να κληθεί ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ σε απολογία. Ο Νίκος Παππάς κατηγορείται για το πληµµέληµα της παράβασης καθήκοντος, αδίκηµα που συνδέεται µε τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε στο παρασκήνιο του διαγωνισµού για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε κάθε περίπτωση, η ανακριτική διαδικασία για τον ίδιο αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί συντοµότερα από αυτήν για τον ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, καθώς είναι ο µοναδικός κατηγορούµενος στην υπόθεση και αντιµετωπίζει πληµµεληµατική κατηγορία.

«Perouka gate»

Παράλληλα, η ευρύτερη πλειοψηφία της Ολοµέλειας της Βουλής αποφάσισε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Νίκου Παππά για την υπόθεση «Ρerouka-gate» µετά από µήνυση που κατέθεσε εις βάρος του ο δηµοσιογράφος Θάνος ∆ηµάδης. Υπέρ του σχετικού δικαστικού αιτήµατος ψήφισαν 175 βουλευτές, 101 κατά και 1 «παρών».

Πηγή: Parapolitika.gr 

 

2 σχόλια:

  1. Αυτοί κρίθηκαν από τον Ελληνικό λαό η οποία κατά τη γνώμη μου είναι η μέγιστη ποινή που μπορεί να τους υποβληθεί, και βέβαια οι επόμενες εκλογες θα φέρουν τη σφραγίδα της πολιτικής τους εξαφάνισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτοί που είχαν αυταπάτες ότι θα βάλουν φυλακή τους πολιτικούς αντιπάλους τιμωρήθηκαν από τον Ελληνικό λαό εν μέρει. Πρέπει όμως να πληρώσουν και οι σκευωροί και κυρίως γιατί στη μανία τους να κυβερνούν εσαεί έφτασαν σε σημείο να κατηγορήσουν τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό της χώρας. Εδώ δε χωρούν συγχωροχάρτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά