Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Σαθρά «δοκάρια»


 

Η διαχείριση κρίσεων είναι η μεγάλη μας κατάρα. Το είδαμε παλιότερα, το ξαναείδαμε στις φωτιές το περασμένο καλοκαίρι, το παρακολουθήσαμε στο φιάσκο του χιονιά. Οταν ξεσπάει μία κρίση, οιασδήποτε μορφής, βγαίνουν όλες μας οι συσσωρευμένες παθογένειες δεκαετιών. Και μας λιώνουν, λιώνουν το ελληνικό κράτος μέσα σε λίγα λεπτά.

Αν κάποιος ψάξει, θα δει ότι μερικοί άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Κάποιος κρίκος σε μια αλυσίδα σπάει, τη χειρότερη στιγμή. Στο Μάτι ήταν όποιος έδωσε τη λάθος εκτροπή των αυτοκινήτων και όποιος έστειλε αλλού όλα τα πυροσβεστικά μέσα. Προχθές, κάποιος είδε στην οθόνη κεντρικού ελέγχου της Αττικής Οδού ότι κάτι πάει στραβά, αλλά δεν πήρε την απόφαση να κλείσει εκείνη την ώρα τον δρόμο. Και μετά το σύστημα κατέρρευσε. Η Τροχαία δεν είχε αλυσίδες για τα αυτοκίνητά της, η «Αττική Οδός» τα έχασε, ο στρατός δεν ήξερε τι να κάνει, γιατί φυσικά δεν έχει συνηθίσει σε αποστολές χωρίς σχέδιο και οργάνωση, ό,τι ήταν

να πάει στραβά πήγε. Είναι ασφαλώς σημαντικό πως δεν υπήρξαν θύματα.

Υπάρχει πολιτική ευθύνη για όλα αυτά; Ναι, προφανώς, και η κοινωνία τη ζυγίζει και την αποδίδει. Ομως, για να είμαστε σοβαροί, η πολιτική ευθύνη πρέπει να αφορά ένα κυρίως πράγμα: τη διαχρονική αδυναμία των πολιτικών μας να φτιάξουν ένα κράτος που θα μπορεί να αντέχει στις κρίσεις και δεν θα λιώνει στην πρώτη περιπέτεια. Τι σημαίνει αυτό; Οχι ρουσφέτια, απόλυτη αξιοκρατία στις υπηρεσίες που μετράνε, συνεχείς εκπαιδεύσεις και επανεκπαιδεύσεις, συνεχείς συνασκήσεις κρατικών και ιδιωτικών φορέων, καθαροί κανόνες διαχείρισης και σαφείς αρμοδιότητες. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που από τον επιτελικό του Μαξίμου και τον περιφερειάρχη έως τον αστυνόμο στο επιχειρησιακό κέντρο θα ξέρουν όλοι τι πρέπει να κάνουν, πότε, την κρίσιμη ώρα. Μέχρι τότε θα ψάχνουμε αν φταίει ο Γιάννης, ο Μάκης ή ο Χατζηπετρής. Και ο Σούπερμαν να αναλάβει, δεν θα κάνει τίποτα εάν έχει να βασισθεί σε σαθρά «δοκάρια».

Αλέξης Παπαχελάς-Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. “Θύματα του ελιτισμού τους πέφτουν ο κ. Μητσοτάκης και η επιτελική διακυβέρνηση του. Λείπουν οι παραστάσεις πραγματικής ζωης και απουσιάζουν οι εμπειρίες διαχείρισης κρίσεων.Ολα μοιάζουν θεωρητικως ανεπτυγμένα και επικοινωνιακως καμωμένα. Γι’ αυτό και «πέφτουν» στην πρώτη στροφή”.
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ (διευθυντής εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος ευθύνεται για τη χρεοκοπία της οικονομίας; Η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς που έφερε και τα Μνημόνια, οι διεκδικήσεις των συνδικάτων και οι πιέσεις που ασκούσαν οι πολίτες για ρουσφέτια. Ποιος φταίει για τις πλημμύρες; Η κλιματική κρίση. Ποιος φταίει για τις φωτιές; Η κλιματική κρίση. Ποιος φταίει για την έξαρση της πανδημίας; Το έλλειμμα ατομικής ευθύνης των πολιτών, η αντιπολίτευση που καθοδηγεί τα κινήματα των αντιεμβολιαστών. Ποιος φταίει για το Βατερλό του κράτους με τον χιονιά; Η κλιματική κρίση, οι μετεωρολόγοι, οι εταιρείες, οι οδηγοί που δεν είχαν βάλει αλυσίδες.
    Για όλα ΕΣΥ ΦΤΕΙΣ ηλίθιε που τον ψήφισες ή δεν τον ψήφισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά