Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

The party is over


Όποιος είδε το θλιβερό βίντεο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να απολογείται, ξανά και ξανά, στη Βουλή των Κοινοτήτων ζητώντας συγγνώμη για το πάρτι που έγινε στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας στις 20 Μαΐου του 2020, την ίδια ημέρα που όλοι οι πολίτες της χώρας απαγορευόταν να πάρουν μέρος σε σύναξη μεγαλύτερη των δύο ατόμων, αντιλαμβάνεται ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη αρχίσει.

Το κλαψιάρικο ύφος του, οι απίθανες αρχικές δικαιολογίες ότι δήθεν νόμιζε πως μετείχε σε μια «εκδήλωση εργασίας» όχι σε πάρτι, αλλά και η τελική συγγνώμη του επειδή κορόιδεψε τους πολίτες, είναι εικόνες που παραπέμπουν περισσότερο σε έναν κακομαθημένο έφηβο παρά στον πρωθυπουργό της Βρετανίας. Γι’ αυτό και ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάμερ, με ένα συνεχές σφυροκόπημα δεν έπαψε να επαναλαμβάνει ότι όσα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός προσβάλλουν βάναυσα τη νοημοσύνη όλων. Είναι φανερό ότι

σε μία μόλις ημέρα ο Μπόρις Τζόνσον δαπάνησε άσκοπα μεγάλο μέρος του ήδη εξανεμισμένου, εν πολλοίς, πολιτικού του κεφαλαίου λόγω της χαμένης υπόθεσης του Brexit και της αδυναμίας του να ξεχωρίσει αμέσως τη σοβαρότητα μιας πανδημίας, που τη θεώρησε μια βαριά γρίπη. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι ότι η Βρετανία –παρά την ιδιαίτερα επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία της– βρίσκεται σήμερα στις χώρες με αναλογικά τα περισσότερα θύματα κορωνοϊού στον δυτικό κόσμο – πίσω μόνον από την Πολωνία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, με 226 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους. Ηδη οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με έξι ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τα ιστορικά στελέχη των Συντηρητικών ζητούν ένας ένας από τον Μπόρις Τζόνσον να τους αδειάσει τη γωνιά – πολλές φορές στο παρελθόν οι Τόρις δεν δίστασαν να αλλάξουν με συνοπτικές διαδικασίες τον αρχηγό του κόμματος, ακόμη και αν λεγόταν Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μία ημέρα χρειάστηκε και ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο, Νόβακ Τζόκοβιτς, να δείξει ότι το μπόι του είναι πολύ μικρότερο από τη σκιά του. Μέσα σε λίγες ώρες ο τενίστας έμεινε… γυμνός χωρίς άλλοθι, αναγκασμένος να διαλέξει ανάμεσα σε δύο καταστροφικές γι’ αυτόν πραγματικότητες: Είτε να παραδεχτεί ότι είναι ανεύθυνος και επικίνδυνος, διότι, αν και διαγνώστηκε θετικός στον ιό, συνέχισε να συναντά και να φωτογραφίζεται με μικρά παιδιά και να δίνει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους σαν να ήταν υγιής, είτε να συμφωνήσει ότι είπε ψέματα πως κόλλησε κορωνοϊό για να κοροϊδέψει τις Αρχές της Αυστραλίας και να παίξει, αν και ανεμβολίαστος, στη Μελβούρνη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τζόκοβιτς που θα γυρίσει από την Αυστραλία είναι διαφορετικός από αυτόν που πήγε. Με αυτά τα καραγκιοζιλίκια του η λάμψη του θάμπωσε ανεπανόρθωτα. Ακόμη κι αν τελικά έπαιζε και κέρδιζε το Οπεν της Αυστραλίας, ξεπερνώντας τα 20 Γκραν Σλαμ του Ρότζερ Φέντερερ και του Ραφαέλ Ναδάλ, το στίγμα του Νόλε-γκέιτ είχε ήδη τραυματίσει βαθιά την υστεροφημία του. Μάλιστα, κινδυνεύει με σοβαρές κυρώσεις επειδή έσπασε την καραντίνα του στη Σερβία, ενώ και οι ισπανικές αρχές ερευνούν κατά πόσον εισήλθε παράνομα στη χώρα πριν κατευθυνθεί στην Αυστραλία.

the-party-is-over0

Τόσο ο Τζόνσον όσο και ο Τζόκοβιτς, πάντως, συνεπαρμένοι και οι δύο με τον εαυτό τους και τη φαινομενική παντοδυναμία τους, αγνόησαν επιδεικτικά τον νόμο και ισοπέδωσαν με μία τους κίνηση την εικόνα που προσπαθούσαν συστηματικά να οικοδομήσουν χρόνια τώρα. Το ατόπημα του πολιτικού είναι ασφαλώς πολύ σοβαρότερο από του τενίστα διότι, αν και παραδέχτηκε δημοσίως το λάθος του, είχε μεγαλύτερη υποχρέωση να μην παραβιάσει τον νόμο που ο ίδιος επέβαλε με την ψήφο του στους πολίτες της χώρας του. Αλλά και η συμπεριφορά του Τζόκοβιτς παραμένει ανεπίτρεπτη, αφού επέμεινε έως το τέλος στην κουτοπονηριά του επιστρατεύοντας ακόμη και το βολικό αφήγημα της αντισερβικής προκατάληψης στη διεθνή κοινή γνώμη, μπας και θολώσει τα νερά. Και για τους δύο, ωστόσο, the party is over.

 Nότης Παπαδόπουλος-Καθημερινή

11 σχόλια:

  1. ..ki οποιος ειδε το θλιβερο παιχνιδι του Κουλι στα μπαλκονια της Ικαριας και τις φωτιες στην Ευβοια , πιο επικαιρα δε και τη κακοδιαχειριση του ιου στη Χωρα μας και θαπρεπε να αναμενει, οτι μετα τον Βορις και τον Νοβακ Τζόκοβιτς, θαχε ν~ ακολουθησει κι ο Κουλη την ιδια τυχη , θα πρεπει μαλλον να αναθεωρησει τη γνωμη του!! Σε μας στο Ελλαδα οι νερομυλοι γυριζουν κι αλεθουν αργα κι αναποδα και ο.τι ισχυει σε προροδευμενες δημοκρατιες σε μας χανεται, σκεπασσμενο μεσα στις ανταρες και στις καταχνιες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσυ συντροφε βλεπεις ή ακους Μητσοτακης και τιναζεσαι ακομη και στον υπνο σου ..σε πειραξε η ηττα αλλα τοσο λιγοι εισασταν τι να κανουμε σας τιμωρησε ο λαος

      Διαγραφή
  2. Νομίζω ότι τον ενοχλεί η υγρασία της Γερμανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρα Θεου ειναι και η Γερμανια σαν την Ελλαδα τσιφτη!

      Διαγραφή
  3. Αυτά συμβαίνουν στην Αγγλία, στις πολιτισμένες χώρες και στις Δημοκρατίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α μπα, εκεί στη λίμνη που μένεις η υγρασία είναι αυξημένη. Καλλίτερα στη Σπαρτιά, έχει ξηρό κλίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια Σπαρτη και τι λιμνες και ποταμια ανακατευεις ... !

      Διαγραφή
    2. .. τι Σπαρτια και τι Σπαρτη,αν αυτα τα τοπια ειχαν οι Ελβετοι, Ολλανδοι, Σκανδιναυοι ..., θα ταχαν κανει αγνωριστα θερετρα αναψυχης και διακοπων, επισκεψεων/περιπατων, με κηπους κι ιδιαιτερα φυτα και δενδρα, παρκα με ποικιλη μεσογειακη χλωριδα και ζωολογικα κηπαρια με μεσογειακη πανιδα, φραγματα κλπ.κλπ !!
      Αντ` αυτων εχουμε στα εδρανα της βουλης μας 300+ επιλεγμενους βουλευτες αλα Θεμη και τους ομοιους του...,τους οποιους αν μειωσουμε κατα 10% και μειωσουμε και τα επιδωματα τους για αυτοκινητα, γραφεια και σουπα μου θαχουμε 30 + δις ευρω ετησιως, διαθεσημα ποσα με τα οποια θα μπορουσαμε πραγματι να αξιοποιησουμε τα τοπια μας !!
      Οι αλλοι εξω δεν ειναι πιο εξυπνοι, ειναι μονο θετικοι πραγματιστες και εχουν τη δημιουργια και καλιτερευση σαν βασικες αρχες στη ζωη τους !!ν

      Διαγραφή
    3. ....κι υστερα να καθεσαι ψηλα στο Τσαταλι και ν~αγναντευεις απο κει χαμλα το καμπο και την ομωρφια π~απλωνεται απ~ ακρη σ~ακρη, ναφουγκραζεσαι τα πλια και τις περδικες που λαλουν και τα κρισταλινα νερα που γοργοκυλαν σακατω και με γαληνεμενη καρδια να δοξαζεις τον Υψιστο που σουδωσε χρονια να απολαυσεις τουτο το μεγαλειο !!! Καλημερα !
      Με το Κουλη ομως δεν προκειται μητε να δουμε κι μητε νακουσουμε κατι απο δαυτα !!

      Διαγραφή
  5. Φίλε για Σπαρτιά μίλησα, όχι για τη Σπάρτη. Η λίμνη λέγεται Lake Constance (Bodensee) και εσυ την έχεις αναφέρει ως μέρος διαμονής σου. Πριν λίγα χρόνια γύρισα την λίμνη με αμάξι σε 2 μέρες. Το τοπίο είναι εκπληκτικό με πολλές δραστηριότητες μέσα στην λιμνη. Το νησάκι Lindau έχει πάρκο με λουλούδια. Γενικά πολύ όμορφο τοπίο, αλλά νομίζω ότι η Σπαρτια έχει καλύτερο κλίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν φιλοξενος ελληνας θα χαιρωμουν πολυ να σε γνωριζα και φιλοξενουσα !!
      Η Σπαρτια με το βουνο των Τιτανων, την Ορθρη στα νοτα της, ειναι πραγματι ωμορφο μερος κι εχει ωραιο λεβεντοκοσμο,μονο ειναι λιγο απομονωμενο μερος με πολλα αναξιοποιητα τοπια.
      Την αλλη φορα να ανεβεις με το lift στο βουνο Pfänder 1200 μετρα υψος, στη πλαινη απο το Λινταου αυστριακη πολη Bregenz, ωστε ν~απολαυσεις κι απο κει το πανοραμα της Lake Constance (Bodensee) ! Απο κει και προς τα βορειοδυτικα απλωνονται οι Αλπεις με τα χιονορδομια και τις αλλες ιδιαιτεροτητες!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά