Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Δυστοπία και δυσοσμία


Θα ήθελα να πιστέψω πως όλα αυτά που ακούγονται σε μια ηχογραφημένη συνομιλία και αφορούν ένα πρόσωπο που ανήλθε σε πολύ υψηλά θεσμικά αξιώματα δεν αληθεύουν. Θα ήθελα να πιστέψω πως, τελικά, είναι μια συζήτηση στην οποία το ένα μέρος εμπλέκει, προς ίδιον όφελος, τον θεσμικό παράγοντα. Και αυτό νομίζω θα το επιθυμούσε ο κάθε σώφρων πολίτης που σέβεται και τιμά το δημοκρατικό πολίτευμα. Γιατί αυτό το πολίτευμα δεν είναι μόνον οι θεσμοί, είναι και τα πρόσωπα που τους διακονούν. Αν δεν εμπνέουν σεβασμό αυτά τα πρόσωπα, τότε χάνεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών και προς τους θεσμούς και προς το πολίτευμα.

Δυστυχώς, όμως, αν την κρίση μας για το συγκεκριμένο γεγονός τη διαμορφώσουμε συνεκτιμώντας και άλλα γεγονότα που συνέβησαν την ίδια περίοδο, στον ίδιο ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης, τότε το συγκεκριμένο ηχητικό ντοκουμέντο λαμβάνει άλλη διάσταση.

Ουδείς αμφισβητεί την πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει όλους τους «αρμούς της εξουσίας». Το ότι δεν το κατάφεραν, δεν σημαίνει ότι

δεν το επιχείρησαν. Αλλωστε, και οι ίδιοι το ομολογούν σήμερα, δηλώνοντας μάλιστα την πρόθεσή τους, όταν επανέλθουν στην εξουσία για δεύτερη φορά, να το επιτύχουν.

Σε αυτήν την προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας βρήκαν, όπως φαίνεται, πρόθυμους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν συνειδητοποίησαν ότι με τη δράση τους δεν βοηθούν απλώς ένα κόμμα και μια κυβέρνηση, αλλά αλλοιώνουν τους θεσμούς. Οτι, τελικά, καταπατούν τον όρκο που έδωσαν. Κανένα δέλεαρ δεν δικαιολογεί τέτοιες συμπεριφορές.

Υποθέσεις «ειδικού» ενδιαφέροντος έμπαιναν στο αρχείο με συνοπτικές διαδικασίες και άλλες ανασύρονταν προς επανεξέταση, πιέσεις, πειθαρχικές διώξεις, δολοφονίες χαρακτήρων και αποκορύφωση όλων αυτών το σκάνδαλο Novartis. Επ’ αυτού τίποτα παραπάνω, καθώς η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, με τους διώκτες, διωκόμενους. Ολα αυτά συνθέτουν μια εικόνα που προσωπικά με εμβάλλει σε δεύτερες σκέψεις, καθώς το προχθεσινό ηχητικό ντοκουμέντο τοποθετείται πλέον σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, εντός του οποίου βρίσκεται και η δυσμενής μεταχείριση των κρατικών λειτουργών που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Συμπερασματικά, είναι καθήκον προς το πολίτευμά μας η επανεξέταση της καταγγελίας Βγενόπουλου, ώστε να μην υπάρχει καμιά σκιά σε κανέναν.

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά