Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Νίκη Μακρόν και η χαρμολύπη της Αριστεράς


 

Χαρμολύπη είναι η ιδιόμορφη κατάσταση των ανάμεικτων συναισθημάτων της χαράς και της λύπης. Ο Φώτης Κόντογλου, με τη γραφή του, μίλησε για χαροποιόν πένθος.

Στην Ελλάδα οι αριστεροί που εξακολουθούν και διατηρούν τις παραδοσιακές ευαισθησίες τους -αναφέρομαι βέβαια σε όσους πέρασαν κάποτε από την ανανεωτική αριστερά- αναμφίβολα χάρηκαν με τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. Η επικράτηση της Λεπέν θα έπληττε τις αξιακές συντεταγμένες τους. Θα πρόσβαλε τα όσα διακήρυσσαν επί δεκαετίες.

Υπάρχει όμως και μια άλλη Αριστερά. Η κυνική, η υποκριτική, η εξουσιομανής. Αυτή, ενώ φαινομενικά αισθάνθηκε ανακουφισμένη με τη νίκη του Μακρόν, έκανε τα πάντα για να τη μειώσει. Να περιορίσει το εύρος της και τη σημασία της.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κ. Ζαχαριάδης, έγραψε στο twitter πως

«ο Μακρόν κέρδισε χάνοντας και η Λεπέν έχασε κερδίζοντας». Ο προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης έλεγε, υπό τύπον αξιώματος, πως «όλοι θυμούνται τον πρωταθλητή. Τον δεύτερο δεν τον θυμάται κανένας».

Είναι προφανές νομίζω πως γι' αυτό το κυνικό και εξουσιομανές κομμάτι της Αριστεράς ο Μακρόν εκπροσωπεί ό,τι απεχθάνονται. Τον συστημισμό. Την κανονικότητα. Τις ομαλές εξελίξεις και τις συντεταγμένες λύσεις.

Αλλά ως γνωστόν -κατά δήλωση τους- «η κανονικότητα ποτέ δεν εξυπηρετούσε την Αριστερά». Η κυρία Αχτσιόγλου το παραδέχτηκε. Δεν το είπε κάποιος πολιτικός αντίπαλος της.

Αλλά ας δούμε πώς ένας πολιτικός που έλαβε 58,5% συγχρόνως έχασε, ενώ ο ηττημένος που έλαβε 41,5% συγχρόνως κέρδισε. Αν όσοι το επικαλούνται εννοούν πως η Μαρίν Λεπέν αύξησε τα ποσοστά της από τις εκλογές του 2017, κάνουν πως αγνοούν ότι η εξουσία φθείρει. Και μάλιστα έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας χωρίς κόμμα. Που ο ίδιος εισέπραξε όλην αυτήν τη φθορά. Και πάλι έλαβε ένα εντυπωσιακό 58,5%. «Μα κέρδισε γιατί τον ψήφισε η Αριστερά», υποστηρίζουν οι αριστερές ψυχούλες.

Είθισται στις εκλογές με δύο γύρους οι ψηφοφόροι των κομμάτων που ηττήθηκαν κάποιον να ψηφίζουν. Έτσι γίνεται πάντα και έτσι θα γίνεται. Οι δε ψηφοφόροι της Αριστεράς μπορεί πλειοψηφικά να ψήφισαν Μακρόν, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό τους στράφηκε προς την Μαρίν Λεπέν. Έτσι εξηγείται το 41,5% που έλαβε. Κάποιοι άλλοι επέλεξαν την αποχή πιστοί στο παραδοσιακό δόγμα της παλαιολιθικής Αριστεράς «τι μπρόκολα, τι λάχανα».

Συνεπώς, δεν υπάρχει τίποτα που να σκιάσει τη μεγάλη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. Οι μικρόψυχες δηλώσεις υποδηλώνουν την απογοήτευση όσων τις κάνουν, όχι για τη νίκη του όσο για την έκταση της. Περίμεναν ένα πιο οριακό αποτέλεσμα που θα έθετε σε αμφισβήτηση εξ αρχής την ικανότητα του Μακρόν να κυβερνήσει.

Υπάρχουν και οι τεθλιμμένοι συγγενείς της Λεπέν. Τα ορφανά του Τραμπ, οι αντιεμβολιαστές, οι συνωμοσιολόγοι και οι λοιπές ψεκασμένες δυνάμεις. Επειδή σέβομαι τον πόνο τους δε γράφω κάτι παραπάνω.

Πάντως για όλους εμάς που συνταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή με το «μένουμε Ευρώπη» η Κυριακή ήταν μια μέρα ανυπόκριτης χαράς.

Σ. Μουμτζής-liberal.gr

6 σχόλια:

  1. 1.Οταν κατα την Κυρου αναβαση , οι Μυρμηδωνες εφτασαν στη κορφη ενος λοφου, που εφραζε την ορατοτητα προς τον Ευξεινο Ποντο, οι στρατωςτες,, αγκαλιαζοντας τους στρατηγους τους, αρχισαν και κλαιγαν !!
    2.Οταν ο Οδυσσεας ακουγε τον Δημοδικο να τραγουδα τα κατορθωματα των Αχαιων και τη διαμαχη του με τον Αχιλλεα εχυσε μαυρα δακρια !!
    3..............
    Επομενως,κονδυλοφορε/γραφια υπαρχουν στιγμες στη ζωη μας που τα δακρυα μπορουν να
    καταβαλλουν και τον πιο δυνατο ανδρα !
    Αλεξη δειχεις μεγαλη ποιοτητα ατομου,!! Σε παραδεχομαι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝΕ.....;

      Διαγραφή
    2. Τα συμπτωματα και τα σημεια που παρουσιαζεις φιλε μου 4:26:00 μ.μ. EEST με βαση τη διπολικη αναλυση της ψυχιατρικης ειναι σοβαρα!!
      Ρωτησα ειδικους που κάνουν διάγνωση εξετάζοντας τα ”συμπτώματα” και τα “σημεία” που παρουσιάζεις σαν άτομο με βαση τα γραπτα σου /απαντησεις σου και μου μετεφεραν οτι χρειαζεσαι ειδικη ιατρικη αγωγη !!Μη μου πεις οτι δεν σε ειδοποιησα !

      Διαγραφή
    3. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ Κ. ΚΟΥΛΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΑΝΕΙΣ....ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΖΑΙΟΣ

      Διαγραφή
    4. τα σοφα ατομα, οταν γραφουν κατι, συναντουνται πολλες φορες ! Σ~αυτα τα ατομα προφανωσ δεν ανηκεις !!!Εχεις μαθει μονο να γκρινιαζεις ! Ανηκεις προφανως στην ομοταξια των τυφλοποντικων , ταξη τροκτικων, που ζουν σε μικρες τρυπες ~
      Μ~αυτα για σημερα ! Αν θελεις περισσοτερα γραψε μου,θα προσπαθησω να σε στρωσω !!

      Διαγραφή
    5. https://www.protothema.gr/politics/article/1237802/ipa-protos-ellinas-prothupourgos-pou-tha-milisei-sto-kogreso-o-mitsotakis/
      ΠΑΡΕ ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά