Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Τι κατάλαβε η Κουμουνδούρου και τι ο Ερντογάν


Είναι κοινή παραδοχή πως η Τουρκία έχει αλλάξει πίστα όσον αφορά στις προκλήσεις της, είτε λεκτικές είτε επί του πεδίου. Από πού να το πιάσεις λοιπόν και πού να το αφήσεις…

Το κλίμα που είχε διαμορφωθεί από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, εξανεμίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Έτσι μετά από μία κλιμακωτή αντίδραση της Τουρκίας πλέον οι ελληνικές αρχές προετοιμάζονται για ένα «θερμό καλοκαίρι».
Από το μπαράζ των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου, μέχρι τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη αλλά και την… εγγύτητα των τουρκικών μαχητικών στην Αλεξανδρούπολη, φτάσαμε στο «Micotakis yok» και φυσικά στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Άλλωστε χαρακτηριστικό των διαθέσεων της άλλης πλευράς του Αιγαίου είναι η προσπάθεια των τελευταίων 24ώρων να στείλουν καραβιές παράνομων μεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μία προσπάθεια ωστόσο που δεν έχει στεφθεί με επιτυχία χάρις στις συντονισμένες δράσεις του Λιμενικού Σώματος.
Ενώ λοιπόν η χώρα είναι αντιμέτωπη με ακόμη μία κρίση εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην χώρα επιμένει να ψάχνει να βρει facebookικά τσιτάτα προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιας και όπως φαίνεται αδυνατεί να ασκήσει τον θεσμικό του ρόλο.

Κάπως έτσι στελέχη του, έκριναν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ως αποτυχημένη πριν καν ξεκινήσει (Τζανακόπουλος), την ομιλία του στο Κογκρέσο διασκεδαστική (Σκουρλέτης), αλλά και την επίδειξη των χαρτών του παρανοϊκού αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» ως «κάτι χάρτες» (Θεοχαρόπουλος). Το αστείον της υποθέσεως δε είναι πως παρά το γεγονός πως η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη ως προς το ποιος είναι ο «νταής» της περιοχής, στελέχη του πρώην κυβερνώντος κόμματος έκριναν πως δεν πέτυχε τον στόχο της καθώς «δεν ακούστηκε ούτε μία φορά η λέξη Τουρκία»…

Και όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι μία κάποια -σίγουρα όχι σοβαρή, αλλά τουλάχιστον κάποια- βάση συζήτησης για την εγχώρια πολλές φορές μίζερη πολιτική πραγματικότητα εάν οι Τούρκοι δεν ασχολούνταν ακόμη και σήμερα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ.

Οι τουρκικές εφημερίδες έχουν ξεσαλώσει, ο Ερντογάν «αποκήρυξε» τον Μητσοτάκη λέγοντας πως δεν θα συναντηθεί ποτέ ξανά μαζί του, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου, ο εθνικιστής Μπαχτσελί έφτασε να κάνει αναφορές ακόμη και στην Μικρασιατική Καταστροφή θέλοντας να δείξει πως η Τουρκία απειλείται από τις δράσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Και θα έλεγε κανείς πως είθισται να υπάρχει σύμπνοια όσον αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας, ωστόσο είναι ολοφάνερο ποιοι στην χώρα υιοθετούν με την πρώτη ευκαιρία την προπαγάνδα της Άγκυρας για νεκρούς μετανάστες στο Αιγαίο -και στον Έβρο-.

Είναι οι ίδιοι που ταυτίζονται με τον Τσαβούσογλου που σε άγρια κόντρα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στον ΟΗΕ, κατηγόρησε την χώρα μας πως πνίγει μετανάστες στο Αιγαίο.

Είναι οι ίδιοι δε που αναπαράγουν αυτές τις κατηγορίες ακόμη και στα ευρωπαϊκά fora, αλλά και οι ίδιοι που στα γεγονότα του Έβρου άφηναν υπόνοιες διασπείροντας και στην Ελλάδα υποτίθεται πληροφορίες για νεκρούς μετανάστες από ελληνικά πυρά!

Είναι οι ίδιοι που διαφωνούν με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, την προμήθεια φρεγατών, Rafale και F-35, αλλά επί χρόνια δεν είχαν πάρει… ούτε βίδα για τις ένοπλες δυνάμεις.

Είναι οι ίδιοι που δήλωναν παρών στην συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ και μάλιστα χωρίς να κατονομαστεί κανείς (ω τι έκπληξις), η ουσία όμως είναι μία: από αυτούς που θα έπρεπε να ακούγονται αντιπροτάσεις ακούγονται μόνο ευφυολογήματα προκειμένου να αξιοποιηθούν από τις επικοινωνιακές ομάδες για το Twitter και το Instagram…

 Γ. Μιχαηλίδης-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Το πρόβλημα του Σύριζα είναι ένα και μοναδικό.
    Θεωρούν ότι απευθύνονται σε ψηφοφόρους της ίδιας νοημοσύνης και αντίληψης με αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά