Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Πότε θα πάει σε εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Με τη συµπλήρωση τριών ετών από τις προηγούμενες εκλογές είναι αναπόφευκτη η συζήτηση για το πότε θα στηθούν κάλπες και λογικό να αγωνιούν τα κόμματα και οι υποψήφιοι. Η κυβέρνηση όμως που οφείλει να κυβερνά ως την τελευταία στιγμή δεν μπορεί να λειτουργήσει αν τα μέλη της ασχολούνται με την προεκλογική προετοιμασία. Ως εκ τούτου, ορθώς ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει, όπως άλλωστε έχει κάνει πολλές φορές έως τώρα, ότι (σχεδόν) θα εξαντλήσει την τετραετία. Αυτό το σχεδόν όμως είναι που αντί να σταματήσει τη φημολογία πυροδοτεί νέο κύκλο συζητήσεων για το πότε είναι πιθανότερο να γίνουν εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη… θεσμική εμμονή του ξεκαθάρισε ότι

δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να κάνει ευκολότερη την αυτοδυναμία του κόμματός του στις δεύτερες εκλογές που προφανώς θα χρειαστούν. Ανεξάρτητα από τη γνώμη του καθενός για το ποιο σύστημα εξυπηρετεί την πολιτική σταθερότητα, η επιλογή του πρωθυπουργού να μην αλλάξει στο παρά πέντε τους κανόνες του παιχνιδιού είναι πρόοδος για το κύρος της πολιτικής.

Η πρόσφατη πολιτική ιστορία έχει αποδείξει ότι αν οι πολίτες επιλέξουν ποιος θέλει να τους κυβερνήσει ακόμη και αν χρειαστούν δύο ή τρεις διαδοχικές εκλογές, δεν αλλάζουν γνώμη.

Αλλωστε, η πρόσφατη πολιτική ιστορία έχει αποδείξει ότι αν οι πολίτες επιλέξουν ποιος θέλει να τους κυβερνήσει ακόμη και αν χρειαστούν δύο ή τρεις διαδοχικές εκλογές, δεν αλλάζουν γνώμη. Εν ολίγοις, αν στην επόμενη αναμέτρηση το εκλογικό σώμα προκρίνει τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο ο εκλογικός νόμος.

Στο ερώτημα των ημερών για το πότε είναι πιθανότερη μια πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία κάθε απάντηση έχει μεγάλο ρίσκο. Συνήθως όποιος κυβερνά και εντέλει αποφασίζει για την ημερομηνία των εκλογών επιλέγει τον κατάλληλο χρόνο με βάση την προοπτική νίκης. Ολα τα άλλα είναι απλώς δικαιολογίες και προσχήματα για τις όποιες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η αντιπαράθεση για τον χρόνο των εκλογών από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν κρατάει το πολύ δύο εικοσιτετράωρα. Αρα σε καμιά περίπτωση δεν εμποδίζει τον πρωθυπουργό η δέσμευση περί των προθέσεών του αν στο τέλος του καλοκαιριού διαπιστώσει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές να προκηρύξει εκλογές για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Αν δεν συμβεί αυτό τότε πάμε για εκλογές σχεδόν κοντά στο τέλος της τετραετίας, την άνοιξη του επόμενου έτους. Σε αυτή την εξίσωση η αμηχανία αφορά κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία βλέπει ότι αν και ολοκληρώνεται ο τρίτος χρόνος διακυβέρνησης της Ν.Δ. οι πολιτικοί συσχετισμοί όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις δεν έχουν αλλάξει. Το χειρότερο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει συμμαχίες που να του δίνουν μια προοπτική πλειοψηφίας. Αντιθέτως με τη στάση του έναντι του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον δεν μπορεί να βρεθεί κοινή γλώσσα αλλά μεγαλώνει διαρκώς η μεταξύ τους απόσταση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον αέρα της εσωκομματικής ανανέωσης και των καλών επιδόσεων στις δημοσκοπήσεις θα επιλέξει την ουδετερότητα στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευτεί στη δεύτερη. Σε κάθε περίπτωση τα διλήμματα θα τεθούν για όλους στην πορεία προς τις κάλπες και είμαστε μόλις στην αρχή…

 Παν. Λάμψιας-Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Γιατί πρέπει να γίνονται οι εκλογές όποτε συμφέρει στα κόμματα και όχι όπως επιτάσσει το σύνταγμα που έχει συνταχθεί προς όφελος των πολιτών; Ας υποθέσουμε ότι οι εκλογές γίνονται σύντομα, τον Οκτώβριο όπως λέει η αντιπολίτευση ή ακόμη και αύριο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης θέτω τα εξής ερωτήματα:
    Θα σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο;
    Θα πέσει η τιμή του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι;
    Θα σταματήσει ο Ερντογάν τις προκλήσεις εναντίων της χώρας μας;
    Θα σταματήσουν οι διακινητές ψυχών τη δράση τους;
    Θα σταματήσουν κάποιοι συμπολίτες μας να αισχροκερδούν σε βάρος των υπολοίπων;
    Θα σταματήσουν οι εμπρηστές να βάζουν φωτιά στα δάση;
    Υπάρχουν πρόσωπα που έχουν περάσει στο πέρασμα των χρόνων από τις διάφορες κυβερνήσεις και απέτρεψαν όλα τα παραπάνω;
    Να θυμίσω ότι το 2004, αλλά και το 2011 η βενζίνη είχε ξεπεράσει και τότε τα 2€. Από τότε που ήμουνα παιδί και έχουν περάσει δεκάδες χρόνια κάθε καλοκαίρι θυμάμαι να καίγονται τα δάση μας εκεί που τώρα στέκουν αγέρωχα, βίλες, εξοχικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
    Γιατί λοιπόν να γίνουν νωρίτερα εκλογές; Επειδή κάποιοι βιάζονται να έρθουν στην κυβέρνηση, ή επειδή κάποιοι δεν υπουργοποιήθηκαν και έχουν άχτι στον τωρινό πρωθυπουργό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά