Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Ο «δικαιωματιστής» της Ν.Δ.


Έπρεπε να κατακαθίσει η σοσιαλμιντιακή σκόνη που σήκωσε η περίφημη φωτογραφία με την καλοκαιρινή αμφίεση του μουσικού της ΕΡΤ για να αναδυθεί στον αφρό της επικαιρότητας ένα από τα πιο όμορφα στιγμιότυπα της ελληνικής δημόσιας ζωής, εδώ και χρόνια: πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο, στη διάρκεια της επίσημης άφιξης των προσκεκλημένων της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρακολουθούμε ένα ανεπανάληπτο κοινωνικό μωσαϊκό ανθρώπων να κατεβαίνει στις σκάλες. Επώνυμα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, δύο τυφλές κυρίες με τα λευκά μπαστούνια τους, άστεγοι από το λιμάνι του Πειραιά με τα καλά τους και στο κέντρο της φωτογραφίας ένας κύριος με μπλε κοστούμι, να κρατάει από το χέρι του ένα μελαχρινό, πανέμορφο κοριτσάκι που αποφεύγει ντροπαλά τον φακό.

Αισθάνεται στο κόμμα του σαν τη μύγα στο γάλα; «Οχι. Και τα κόμματα ωριμάζουν».

Ο κύριος είναι ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, και το κοριτσάκι η 9χρονη Παναγιώτα από τον καταυλισμό Ρομά του Πέλεκα, στις παρυφές της Κατερίνης. Πώς βρέθηκε στην Ηρώδου Αττικού και γιατί τη συνοδεύει στη λαμπρή δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ένα κυβερνητικό στέλεχος; Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντήσει την

Παναγιώτα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην περιοχή. Είχε γνωρίσει τους γονείς της, η μικρή είχε εξομολογηθεί στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι θα ήθελε μεγαλώνοντας να γίνει κοινωνική λειτουργός. Ο Σταμάτης, από την πλευρά του, είναι ο «εθνικός» σύνδεσμος της κυβέρνησης (και από πολύ παλιότερα του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας) με την κοινότητα των Ρομά. Αυτό είναι το «παράδοξο» με τον κατεξοχήν «δικαιωματιστή» της ελληνικής Κεντροδεξιάς: δεν υπάρχει μειονότητα ή ευπαθής ομάδα που να μην έχει καλλιεργήσει σχέσεις ετών μαζί της· ίσως έτσι δικαιολογείται και μια πρόσφατη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη («Ο Σταμάτης μάς άνοιξε τα μάτια»). Από το 2013 διατελεί γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ν.Δ., με κύριους τομείς δραστηριότητας την ανάπτυξη πολιτικών για τους Ρομά, τους αστέγους, τους πρώην ουσιοεξαρτώμενους, τους οροθετικούς, τα ΑμεΑ, την καταπολέμηση της φτώχειας και της εμπορίας ανθρώπων, την παιδική προστασία, καθώς και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Ως κυβερνητικό στέλεχος πιστώνεται μερικές από τις πιο προοδευτικές παρεμβάσεις του χαρτοφυλακίου του: την καθιέρωση του προσωπικού βοηθού με στόχο την αποϊδρυματοποίηση και την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία» για ανέργους και αστέγους, την κοινωνική κατοικία για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τις εθνικές στρατηγικές για την κοινωνική ένταξη και τη μείωση της φτώχειας (2021-2027) και για την κοινωνική ένταξη των Ρομά (2021-2030). Αλήθεια, αισθάνεται ποτέ στο κόμμα του σαν τη μύγα μέσα στο γάλα; «Οχι, καθόλου. Και τα κόμματα ωριμάζουν», μου λέει με νόημα.

 Δημ. Ρηγόπουλος-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά