Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Επτά συμπεράσματα μέσα απ' τις φλόγες


Συμπεράσματα (αυτονόητα και μη) βγαλμένα μέσα από τις γλώσσες τις φωτιάς και τους πυκνούς καπνούς της δύσμοιρης Πεντέλης. Πρώτον, αέρας, ζέστη και συσσωρευμένο θερμικό φορτίο, αποτελούν συνδυασμό που εννιά στις δέκα φορές είναι μη αντιμετωπίσιμο απ’ τον άνθρωπο. Δεύτερον, όταν όλη η μεσόγειος φλέγεται, θα ήταν ουτοπία να πιστέψουμε ότι το ελληνικό κομμάτι της θα τη γλυτώσει. Δυστυχώς, θα καεί κι αυτό ή μάλλον μέρος αυτού.

Τρίτον, όσα πυροσβεστικά μέσα κι αν διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός, ακόμα κι αν είχαμε όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της υφηλίου με αναμμένες τις μηχανές στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας να περιμένουν, με τις μετεωρολογικές συνθήκες της Τρίτης πάλι η φωτιά θα ξέφευγε. Και θα προχωρούσε, ακόμα και αν της έστηναν μπλόκο στους δασικούς δρομίσκους χίλιες υδροφόρες των δήμων κι άλλα χίλια οχήματα της πυροσβεστικής.

Τέταρτον, με τις τεχνικές δυνατότητες μετάδοσης εικόνας και ήχου που

υπάρχουν σήμερα, δεν υπάρχει τοπική φωτιά. Είτε μικρή είναι, είτε μεγάλη, κάθε φωτιά που ανάβει σε ένα σημείο της ελληνικής επικράτειας γίνεται αυτομάτως πανελλήνια. Τη βλέπει σε απ’ ευθείας (δραματική) σύνδεση όλη η χώρα. Δεν μέμφομαι κανέναν, καλώς γίνεται αυτό. Οπότε η επικοινωνιακή διαχείριση κάθε πυρκαγιάς είναι κομμάτι του γενικού πολιτικού σκηνικού.

Πέμπτον, το κριτήρια επιτυχίας και αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού σε κάθε φωτιά παραμένουν πάγια. Κατά σειρά, η ανθρώπινες ζωές, υποδομές-σπίτια-επιχειρήσεις-περιουσίες, δασικός πλούτος. Όσο κι αν την ώρα της μάχης η κριτική θα επικεντρώνεται πάντα σ’ αυτά που χάνονται και όχι σ’ αυτά που σώζονται, ο τελικός απολογισμός δεν μπορεί παρά να έχει αυτή τη σειρά αξιολόγησης.

Έκτο, η τοξική αντιπολίτευση εκ μέρους (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) με αφορμή τις φωτιές, είναι λογική και αναμενόμενη. Αφού μια πυρκαγιά τους κατέστρεψε ηθικά και πολιτικά, θα αναζητούν πάντα την εκ των υστέρων δικαίωση τους στις φλόγες. Η φαντασιακή τους εκδίκηση θα είναι μια αντίστοιχη καταστροφή της σημερινής κυβέρνησης από μια παρόμοια πυρκαγιά. Μόνο που το δικό τους (αθέλητο) ρεκόρ θα παραμείνει εσαεί αξεπέραστο. Εκατό νεκροί γαρ.

Έβδομο, πάλι καλά που ο Μητσοτάκης φρόντισε τον προηγούμενο μήνα να κόψει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Αν τα είχε αφήσει ανοικτά, τώρα μαζί με τις ανταποκρίσεις από τα μέτωπα της φωτιάς, θα μπουρδουκλώναμε και την εκλογολογία. Του στυλ «ακυρώνει η σημερινή φωτιά την προσφυγή στις κάλπες ή όχι». Δεν θα το αντέχαμε.

 Δημ. Καμπουράκης-liberal.gr

4 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ οι Κυβερνήσεις Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας έπρεπε να παραιτηθούν γιατί στις χώρες του έγιναν Mega πυρκαγιές και δεν μπόρεσαν να τις καταστηλουν άμεσα όπως έκανε αυτός στο Μάτι. Επίσης όλες οι Κυβερνήσεις του κόσμου έπρεπε να παραιτηθούν γιατί δε μπόρεσαν να περιορίσουν το Covid .Άρα το μόνο κόμμα που μπορέσει να σώσει την ανθρωπότητα είναι ο Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, έχει όλες τις λύσεις για κάθε νόσο και μαλακια. Σβήνει εκτός από τις πυρκαγιές, και τα χρέη των κρατών με ένα νόμο, εκδίδει υβριδικό χρήμα με συνταγή Γιανη όταν χρεοκοπήσει τη χώρα του, παίρνει το ρισκο να αφήσει ανωχυροτο το Αιγαίο, πιστοποιεί την αυθεντική Μακεδονική γλώσσα όχι στους πραγματικούς απογόνους των Μακεδόνων, αλλά σε ανύπαρκτα σλαβικά φιλα που εμφανίστηκαν στη περιοχή χιλιάδες χρόνια μετά. Μη ξεχάσετε να το τιμήσετε με τη ψήφο σας στις επόμενες εκλογές για να ολοκληρώσει το έργο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θεμα μας δεν ειναι αν οι αριστεροι η οι δεξιοι στη μεταπολεμικη ιστορια της Πατριδας επεφεραν με τις κυβερνητικες αστοχιες τους τα σοβαρωτερα τραυματα στο σωμα και τη τυχη της Πατριδας Ελλαδος, αλλα το τι διδαχτηκαμε απο αυτα τα ιστορικα μας λαθοι ωστε μελλοντικα να μην επαναληφθουν και παλι τα ιδια !!
      Η πολεμικη που καταγραφεται καθημερινα στο τυπο ,ακομα και σε επαρχιακα
      πληροφοριακα μεσα μικρης εμβελειας , δειχνουν σαν να μην εχουμε διδαχθει απολυτως τιποτα απο το παρελθον και την προσφατη ιστορια μας !!

      Διαγραφή
    2. Σε ποιο/πιανου κοτερο ειχαν καταφυγει ο Αδονι με τον κ.Κουλη κατα τη δαρκεια των προσφατων πυρκαγιων ? Απαντησε μου, εσυ πρεπει να ξερεις !!

      Διαγραφή
    3. Ο κυριοςΤσιπρας ειναι πραγματι λεβεντης και προτυπο πολλων πετυχημενων ελληνοπαιδων !! Μακαρι ναχαμε πολλα απο αυτα τα αυτοδημιουργητα παιδια που δεν τα βρηκαν ολα ετοιμα απο τον μπαμπα και τη μαμα τους !!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά