Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Πού αποβλέπει η ηθική σπίλωση;


Πριν από τρεις ημέρες δέχθηκε επίθεση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί υπερασπίστηκε το αυτονόητο για το δημοκρατικό πολίτευμα. Δηλαδή πως το «περί δικαίου αίσθημα» δεν έχει καμιά νομική υπόσταση. Είναι απλώς μια πομφόλυγα. Οσες και όσοι επιτέθηκαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν περιορίστηκαν όμως σε αυτό το σημείο. Προχώρησαν σε μια αήθη κατηγορία πως με αυτά που είπε ουσιαστικά «ξεπλένει τον Λιγνάδη».

Προχθές ένας δημοφιλής καλλιτέχνης ζήτησε να κατέβει από τη συναυλία του το γνωστό πανό «βιαστής είναι». Δέχθηκε σωρεία επιθέσεων στο Διαδίκτυο, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που καλούσαν τους ομοϊδεάτες τους να μποϊκοτάρουν τις συναυλίες του. Η επωδός και σε αυτή την περίπτωση ήταν πως «ξεπλένει τον Λιγνάδη».

Όλο αυτό το σκηνικό δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων χυδαίων απλουστεύσεων ή μιας αγανάκτησης για την τύχη του καταδικασθέντος. Οι σύγχρονοι Ροβεσπιέροι γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν. Επιδιώκουν να σπιλώσουν ηθικά, με συντονισμένα, ομαδικά πυρά, όλους όσοι έχουν μια

άλλη αντίληψη για το πώς απονέμεται η δικαιοσύνη, έχουν μια άλλη αντίληψη για το τεκμήριο της αθωότητας, σε τελική ανάλυση έχουν μια άλλη αντίληψη για την ουσία της δημοκρατίας. Η ηθική σπίλωση αποβλέπει κάπου πολύ συγκεκριμένα. Στην αυτολογοκρισία των διαφωνούντων.

Δηλαδή, πριν πουν ή γράψουν κάτι, να σκεφτούν πώς θα το αντιμετωπίσουν οι της απέναντι πλευράς, ώστε, με φοβικά σύνδρομα, να λειάνουν τις γωνίες του λόγου τους. Ομως, στα κείμενα γνώμης δεν χωρούν εκπτώσεις και στρογγυλεύσεις, γιατί τελικά αυτό που θα προκύψει θα είναι ο άχαρος μέσος όρος των απόψεων του σχολιαστή με τις απόψεις των απέναντι.

Η αίσθηση της αυτολογοκρισίας, δηλαδή η αίσθηση μιας ήττας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια της αυτοεκτίμησης. Eκεί οδηγεί η ιδεολογική τρομοκρατία, της οποίας μια μορφή είναι η ηθική σπίλωση. Οταν σε θεωρούν πως «ξεπλένεις τον Λιγνάδη» ό,τι και να πεις ή να γράψεις είναι υπονομευμένο και εξ ορισμού διαβλητό. Δεν ασχολούνται με την ουσία των λόγων σου πλέον, καθώς είσαι αφορισμένος από τον όχλο του Διαδικτύου. Και ανάλογα με τις αντοχές σου πράττεις: Ή βάζεις νερό στο κρασί σου ή συνεχίζεις, λοιδορούμενος και προπηλακιζόμενος.

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Αυτοί που βλέπουν ανθρωπιστικά ιδεώδη σε κατά συρροή δολοφόνους θα διστάσουν να σπιλώσουν οποιονδήποτε έχει άλλη άποψη;
    Και ούτε η πρόεδρος έγινε δεξιά ούτε κι ο καλλιτέχνης που έγινε στόχος έγινε δεξιός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πολιτικοί που κρατούν ένα θέμα στην επικαιρότητα, γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο να προτείνουν, που ουδόλως απασχολεί τον μέσο Έλληνα πολίτη, δεν δίστασαν να προβούν σε απεργιακές εκδηλώσεις και ακόμα να φιλοξενήσουν στις εφημερίδες τους άρθρο του ψυχρού δολοφόνου που εκτέλεσε 12 αθώους ανθρωπους θέλουν να μας κυβερνησουν για δεύτερη φορά. Φίλοι Συριζαιοι μη ξεχάσετε τα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά