Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Γιατί πέφτει το ΠΑΣΟΚ


 

Η σημερινή δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», πιθανότατα μία από τις τελευταίες προτού... η χώρα πάει για διακοπές μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή και τις αρχές Σεπτεμβρίου, που εκκινείται εθιμοτυπικά η νέα πολιτική περίοδος με την ετήσια Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εμπεριέχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Πρώτα απ’ όλα, στη γενική εικόνα προκύπτει σταθερά, ενώ πάμε πια προς το τέλος της τετραετίας, η αντοχή της κυβέρνησης, αλλά και εκείνη του Μητσοτάκη, που σταθερά κινούνται μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα σε όλα. Από την πρόθεση ψήφου μέχρι τη συγκριτική επάρκεια του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Το 52% θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης είναι καλύτερος, ενώ το 29% ο Τσίπρας, ποσοστά που απέχουν -κυρίως στην περίπτωση του πρωθυπουργού- πολύ από την πρόθεση ψήφου προς το κόμμα του.
Έτσι, ενώ η Ν.Δ. κινείται στο 32%, ο Μητσοτάκης θεωρείται από το 52% των ερωτηθέντων πιο κατάλληλος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, που είναι πρώτα η ακρίβεια και έπονται το Τουρκικό, ο πόλεμος κ.λπ.

Το δεύτερο εύρημα, το οποίο πλέον είναι διαρκές σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, είναι η δημοσκοπική κάμψη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να χάνει περίπου μισή έως μία ποσοστιαία μονάδα περίπου κάθε μήνα από τότε που σημειώθηκαν εξελίξεις με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. Σήμερα η έρευνα της Marc (πάντοτε έδινε πιο συντηρητικά νούμερα σε αυτό το κόμμα) βρίσκει το ΠΑΣΟΚ κάτω από το 12%, ενώ η ίδια εταιρεία το είχε δει ακόμα και στο 14,5%-15% στα τέλη 2021 με αρχές 2022. Οι λόγοι κάμψης μπορεί να είναι αρκετοί και ένας εξ αυτών αντικειμενικά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, η έλλειψη κοινοβουλευτικής παρουσίας του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν είναι βουλευτής.

Μία παρατήρηση ακόμα όμως από τις «κάρτες» της δημοσκόπησης μπορεί να εξηγήσει εν μέρει την κάμψη του ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, προηγείται με διαφορά 11 μονάδων (31%) η απάντηση «Αυτοδύναμη Ν.Δ.» και έπονται οι απαντήσεις «Συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» (20,7%) και «Συνεργασίας με βασικό κορμό τη Ν.Δ.» (19,4%), περίπου δηλαδή ίδια ποσοστά. Ομως, όταν αναλυθεί η πολιτική προέλευση των ψηφοφόρων, θα διαπιστώσει κάποιος ότι το 53% όσων επιλέγουν σήμερα ΠΑΣΟΚ θέλει κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και το 17,5% ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Αυτονόητο είναι, λοιπόν, ότι όταν ο κ. Ανδρουλάκης εμμένει στην άποψή του ότι «εμείς δεν θα συναινέσουμε σε κυβέρνηση Μητσοτάκη ή Τσίπρα», κάπου χάνει τη βούληση του 70% των ψηφοφόρων -πάντα κατά τις έρευνες-, οι οποίοι φυσικά είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι προτιμούν κάποιον... Παπαδήμο για πρωθυπουργό σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

Οσο, λοιπόν, θα φεύγουμε από το καλοκαίρι, που ιδιαίτερα φέτος είναι πολύ ισχυρό για όσους ασχολούνται και κερδίζουν άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό, και θα μπαίνουμε στον δύσκολο οικονομικά χειμώνα, τόσο οι πολίτες θα αναζητούν πολιτική ασφάλεια και, προπαντός, ξεκάθαρες λύσεις για το πώς θα αντιμετωπίσει η χώρα τα προβλήματα που θα μεγεθυνθούν.

Οσοι θέλουν πολιτική αλλαγή, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, για τους δικούς τους λόγους, θα πάνε εκεί ή ήδη είναι εκεί ξεκάθαρα. Οσοι όμως αμφιταλαντεύονται να ξαναγυρίσουν στη Ν.Δ. ή να μετακομίσουν (σε σχέση με τις εκλογές του 2019) στο ΠΑΣΟΚ, «απαιτούν» από τον κ. Ανδρουλάκη μια ξεκάθαρη οδό. Να ξέρουν τι θα κάνει όταν θα κληθεί να στηρίξει μια κυβέρνηση, ποια κυβέρνηση, με ποιον πρωθυπουργό. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί αν ο πρωθυπουργός δεν αποφασίσει να πράξει το αυτονόητο. Να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Οι θολές τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ απλά θα συνεχίσουν να διώχνουν κόσμο προς τη μία ή την άλλη πλευρά.
Τάσος Καραμήτσος-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

7 σχόλια:

  1. Το ΠΑΣΟΚ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να επανέλθει στη πολιτική σκηνή με αξιώσεις διακυβέρνησης όταν ανέδειξε έναν αχρωμο αρχηγο χαμηλών προδιαγραφών, βέβαια με την ευγενική προσφορά του Γιωργάκη που μπήκε σφήνα τη τελευταία στιγμή για να ανακατέψει τη τράπουλα. Τώρα αν περιμένει το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει με τον Ανδρουλάκη που όχι μόνο δεν ξέρει Αγγλικά, αλλά ούτε να διαβάζει δεν μπορεί. Τώρα θα μου πείτε τα Αγγλικά είναι που καθορίζουν την ικανότητα ενός πολιτικού αρχηγού, και βέβαια όχι αλλά δείχνουν το στίγμα της ικανότητας του ανδρός. Νέος άνθρωπος ο οποίος είναι δέκα χρόνια στις Βρυξέλλες και αδιαφόρησε να μάθει τη κοινή γλώσσα της παγκοσμιας επικοινωνίας που είναι βασικό στοιχείο πολιτικής συνδιαλλαγής , μάλλον για τις ταβέρνες της Καισαρινης κάνει να πίνει τσιπουράκι με τα συντρόφια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως εμαθε ο Κουλη αγγλικα ??
      Μια περιουσια στοιχισε του μπαμπα του και της μαμας του Μαρικας πουχε και ιδιωτηκη αρχαιολογικη συλλογη, η οποια συλλογη φιλοξενείται σε νεο μουσειο , στα χανια Κρητης !!!
      Μετα τα βραβευμενα απολυτηρια στα ελληνικα καλιτερα σχολεια , ο κ. Κουλη ανευ εξεταξεων και διαγωνισμων ενεγγραφει στο καλιτερο Πανεπιστημιο του Κοσμου στην Αμερικη, πληρωνοντας αδρα διδακτρα , οπου ομως τελειωσε τα αγγλικα του κι εμαθε και πολλα αλλα για τη διακυβερνηση μιας χωρας σαν και τη δικια μας !!


      Διαγραφή
  2. Για τράβα λεβέντημ να γραφτείς στο Harvard χωρίς εξετάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πες μας κατι για τα κριτηρια επιλογης φοιτητων στο Harvard μια και εισαι γνωστης!!
      Πολλοι γονεις ειναι φαληρισμενοι μετα τις σπουδες των παιδιων τους!! Μια εξαιρεση μετα αλλων ο κ. Κουλης απο τον τρανο οικο Μητσοτακη!!

      Διαγραφή
  3. Αμ ετσι τα λεμε μεις οι βουνησιοι τα ελληνικα λεβεντημ ! Δεν μπορει ναμαστε ολοι γλυκολαλατοι αθηναιοι !!
    Αντ`αυτου ειμαστε ντομπροι και ξερουμε να στηριζουμε σωστα προσωπα στη κυβερνηση !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ειπα τοτε και δυστηχως επιβεβαιωθηκα απο τις εξελιξεις και τα αποτελεσματα. Αν χαθει και αυτη η ευκαιρια ειχα πει, το Πασοκ θα πηγαινει καθε μηνα και χειροτερα και δεν νομιζω να υπαρξει αλλη ευκαιρια. Τοσο τα στελεχη οσο και οι ψηφοφοροι του Πασοκ, εβγαλαν για μια κομη φορα το αχτι τους κατα του Παπανδρεου γιατι αυτοι που δημιουργησαν το πλαστο και παραμορφομενο "Λεφτα υπαρχουν" πετυχαν το στοχο τους και στις εσωκομματικες εκλογες. Η μη εκλογη Παπανδρεου βολεψε πολλους αλλα συγουρα οχι το Πασοκ οπως αποδεικνυεται και πανω απ'ολα τον Συριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά