Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Γερμανία: Στον αγώνα ενωμένοι και στη μάσα χωριστά


Είναι γνωστή η πρόταση της Κομισιόν να υπάρξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%. Οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν πως αυτό προτείνεται για να μην παγώσουν οι Γερμανοί. Φυσικά οι χώρες του Νότου αντέδρασαν και δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς για πολλούς λόγους.

Πρώτα - πρώτα η Γερμανία περιήλθε σε αυτήν την κατάσταση εξαιτίας δικών της επιλογών. Αυτό είναι γνωστό. Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ αυτής της χώρας επέλεξαν μια στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία του Πούτιν για τη παροχή φτηνού φυσικού αερίου και πάνω σε αυτή την συνεργασία βασίστηκε εν πολλοίς όλη η οικονομική ανάπτυξη των ετών 2003 - 2020.

Το αντίτιμο που κατέβαλε η Γερμανία της Μέρκελ στη Ρωσία του Πούτιν ήταν η υποβάθμιση της ρωσικής απειλής, όπως αυτή εκφραζόταν στη Γεωργία και στην Κριμαία. Εκ των υστέρων φαίνεται πως

ο κοινός τόπος της Μέρκελ και του Πούτιν, η Ανατολική Γερμανία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σχέση των δύο ηγετών και στο πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας. Ο Πούτιν πουλούσε φτηνό φυσικό αέριο και αγόραζε τζάμπα γεωπολιτική ισχύ.

Τώρα που η κατάσταση στράβωσε, η πρώτη χώρα που πληρώνει τα αντίποινα του Πούτιν είναι η Γερμανία. Και μας λέει βοηθήστε! Και οι χώρες του Νότου απαντούν: και γιατί να βοηθήσουμε; Όπως στρώσατε, θα κοιμηθείτε.

Η Γερμανία από το 2004 έκτισε μια Ευρωπαϊκή Ένωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Ένα σκαλί πάνω από την Κοινή Αγορά. Αυτή η μορφή της ΕΕ εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της, αυτή τη μορφή επέβαλε. Και όταν αυτή η ανισομερής ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με εθνικές αβελτηρίες, οδήγησε κάποιες χώρες του «αμαρτωλού» Νότου σε κρίση χρέους, οι γερμανικές ελίτ κουνούσαν τιμωρητικά το δάκτυλό τους.

Αυτά δε ξεχνιούνται και επιβεβαιώνουν το γνωμικό «έχει ο καιρός γυρίσματα». Για να μην αναφερθώ στο πώς αντιμετώπιζαν τον Τ. Ερντογάν! Τον χάιδευαν, καθώς τα επενδεδυμένα γερμανικά κεφάλαια στην Τουρκία ανερχόταν και ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια.

Σήμερα οι γερμανικές ελίτ, ζητώντας την αλληλεγγύη των εταίρων της ΕΕ, μας λένε πως αν δεν ανακάμψουμε εμείς που είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, δε θα ανακάμψετε κι εσείς. Την ίδια ώρα, απειλούν να επαναφέρουν τη συνταγή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις περιοριστικές πολιτικές, στραγγαλίζοντας τις οικονομίες του Νότου. Κάνουν σα να ζουν σε ένα άλλο σύμπαν. Δογματικοί σαν τους μαρξιστές.

Και ενώ ο Β. Σόιμπλε έκανε την αυτοκριτική του γιατί η πατρίδα του ευθυνόταν πρωτίστως αυτή για την ισχύ και την επιθετικότητα του Πούτιν, η Α. Μέρκελ δεν βρήκε να πει κάτι το επικριτικό για την πολιτική της όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Γερμανοί είναι λαός με αντοχή και οργάνωση. Θα βρουν λύση στο πρόβλημα τους. Όμως η καλύτερη λύση για όλους είναι να συναινέσουν στη δημιουργία ενός ενεργειακού ταμείου και σε άλλες πολιτικές, επωφελείς για τις χώρες του «αμαρτωλού» Νότου.

 Σ. Μουμτζής-liberal.gr

4 σχόλια:

  1. κυριε γραφια μου στο σημερινο αρθρο σου θα σταθω στη φραση, οτι οι γερμανοι
    δογματικοί σαν τους μαρξιστές......στραγγαλίζοντας τις οικονομίες του Νότου κάνουν σα να ζουν σε ένα άλλο σύμπαν. Κι εδω θελω να υπενθυμισω τη χωλη π~εσταζαν εσυ κι οι ομοιδεατες σου τοτε κατα του κ. Βαρουφακη και κ. Τσιπρα, οταν οι δυο διαπραγματευοταν με τον κ. Σοιμπλε τη γερμανικη στηριξη για το οικονομικο χαλι που ακινητοποιουσε την Ελλαδα μετα τη πρωθυπουργια των αστερων της ΝΔουλας, ιδιαιτερα του Κωστακη Καραμανλη !! Οι δυο γιγαντες ς Τσιπρας και Γιανης Βαρουφακης που ταχαν συρει χειμα στον κ. Σοιβλε επετελεσαν τοτε πραγματικο αθλο !
    Επρεπε να περασουν τοσα χρονια για να καταλαβεις το τι παιζεται στην Ευρωπη και παρα τις αντιθεσεις σου θαπρεπε για τους δυο Ελληνες πολιτικους ναβρισκες εστω και δυο λεξεις για να μας υπενθυμισεις την ιστορικη στιγμη και τις γενεες στασεις του κ. Τσιπρα και κ. Γιανη Βαρουφακη εναντι του κ. Σοιπλε και το γερμανικο κατεστημενο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Γερμανία προκάλεσε δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους τον 20 αιώνα προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και
    θανάτους εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων χωρίς να υποστεί καμία ουσιαστική τιμωρία, αλλά απεναντίας στηρίχθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνει ισχυρή παγκόσμια οικονομία καταδυναστεύοντας τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης. Η τελευταία καγκελάριος της Γερμανίας που μεγάλωσε και γαλουχήθηκε στο κουμουνιστικο φυτώριο της Α.Γερμανιας δεν είχε πρόβλημα να τα βρει με τον ομοειδεατη της Πουτιν και να λειτουργήσει εις βάρος της υπόλοιπης Ευρώπης.
    Είδατε να κάνει καμία δήλωση εις βάρος του Πουτιν? Ποιος ξέρει από πόσες μεριες τη κρατάει.
    Ο πρωην καγκελάριος της Γερμανίας είναι ΣΉΜΕΡΑ μέλος του Δ.Σ. της Gazprom ! Κατασκευαστηκαν 2 αγωγοί φυσικού αερίου, Stream Nord1 and Nord2 με χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών για να τροφοδοτούν κυρίως τη Γερμανία. Αρκετά με τη Γερμανία. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος της και να βάλει τη Γερμανία στη θέση που τις αρμόζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβουμαι οτι δεν θα το καταφερουν αυτο το τελευταιο,να βαλλουν στη θεση τη Γερμανια που αναγραφεις φιλε μου !
      Δεν υπαρχει τομεας ,εκτος απο τα πυρινικα οπλα, οπου η Γερμανια αυτοπεριοριστηκε, που να μην κατεχει η πρωτοστατει η η γερμανικη βιομηχανια !!
      Ενα μονο μικρο ποσοστο απο την ενεργητικοτητα ,τη ταχυτητα ,την απολυτη ακριβεια και συνεπεια που δειχνει το γερμανικο συστημα σε ολους τους τομεις σημερα, μπορει να το συναντησει κανεις ακομα , σε χαμηλωτερο βαθμο βεβαια, μονο στην Ιαπωνια !
      Συνεπεια , ευθυνη, υποχρεωση , ευθητητα , προνοησια κι ο,τι αλλο παρομοιο ειναι
      αρετες /συμπεριφορες ριζωμενες απο νεαρα ηλικια στην ιδιοσυγκρασια/χαρακτηρα του νεαρου γερμανου που μεγαλωνει με την αναλογη παιδεια και παιδευση!!
      Οταν οι δημοσιες υπηρεσιες ανακοινωνουν κατι , εναν κανονισμο/μια διαταξη , εφαρμοζεται απ~ολους ,μηδενος εξαιρουμενου!Τουτο ειναι παλι ενα αλλο σκελος στη κοινωνια τους! Εδω ανακοινωνει ο δημος μας οτι τα οικοπεδα πρεπει να καθαριζοναι εντος των οικισμων για να μη παρουν φωτια οι πολεις και τα χωρια μας,αλλα κανενας η λιγοι το πρατουν !! Και το σπουδαιο ειναι οτι εχουμε τοπαρχηδες που πληρωνουμε αδρα για να μας προστατευουν απο στραβωμαρες κλπ, κλπ!! Θα τους δεις μονιμα να καθονται και να αερολογουν!!

      Διαγραφή
    2. Δανειζομαι τιςλεξεις απ το παραπανω σχολιο για να σου απαντησω φιλε μου !
      /Οι Γερμανοί είναι λαός με αντοχή και οργάνωση. Θα βρουν λύση στο πρόβλημα τους. Όμως η καλύτερη λύση για όλους είναι να συναινέσουν στη δημιουργία ενός ενεργειακού ταμείου και σε άλλες πολιτικές, επωφελείς για τις χώρες του «αμαρτωλού» Νότου./

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά