Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ: Δυο κόσμοι μακρινοί


Έπρεπε να καταθέσει απόπειρα παρακολούθησης στο κινητό του ο Ανδρουλάκης για να γίνει είδηση. Στο ενδιάμεσο η μειλίχια συγκροτημένη και συγκρατημένη συμπεριφορά των στελεχών του κόμματός του δεν ενδιέφερε την ειδησεογραφία.

Βεβαίως από πάντα ο αιχμηρός λόγος των πολιτικών έλκυε την ειδησεογραφία, αλλά παράλληλα αναζητείτο και κρινόταν το περιεχόμενο. Με την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης, και με την επέλαση των κοινωνικών δικτύων, τη θέση του πολιτικού λόγου την αντικατέστησε η «ατάκα». Όσο πιο ακραία και κραυγαλέα, τόσο πιο πιασάρικη και αναδεικνυόμενη.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει φιλότιμες προσπάθειες να παρουσιάσει ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα που δεν θα είναι απλώς για το θεαθήναι, για να καλύψει δηλαδή την προεκλογική εθιμική πρακτική κατά την οποία κάθε κόμμα να παρουσιάζει ένα «πρόγραμμα « (μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου πρωτοτύπησε και σε αυτό. Αντί για πρόγραμμα είχε παρουσιάσει ένα σκαρίφημα που το ονόμασε αρχές προγράμματος!).

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέθεσε στον Νίκο Χριστοδουλάκη, πανεπιστημιακό πρώην υπουργό και δεδομένης κεντροαριστερής ταυτότητας, να το γράψει. Ανεξάρτητα αν θα επιδοκιμαστεί ή θα αποδοκιμαστεί, σαφώς θα έχει τεκμηρίωση, επιστημονική σοβαρότητα και

ρεαλισμό για τη δεδομένη συγκυρία της χώρας.

Η εβδομάδα που πέρασε όμως έδειξε και ένα μικρό δείγμα πολιτικού πολιτισμού, εσωκομματικής δημοκρατίας και αυτονομίας των κομματικών οργανώσεων και των μελών, έναντι της ηγεσίας» των κεντρικών γραφείων του κόμματος. Δεν συμβαίνει συχνά στα πολιτικά κόμματα. Ακόμη και η ΝΔ, όταν οργανώθηκε κατ΄ εικόνα (και κατ΄ανάγκη) του ΠΑΣΟΚ (με όργανα, κεντρικές επιτροπές, νομαρχιακές, τοπικές) υιοθέτησε την... Λενινιστική αρχή του «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού»: Διαφωνούμε εσωτερικά αλλά προς τα έξω παρουσιάζουμε ομοφωνία.

Με αφορμή την πυρκαγιά στη Δαδιά ο υπεύθυνος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αποστολόπουλος, εξέδωσε μια ανακοίνωση όπου μεταξύ των άλλων, αφού ειρωνευόταν τη «κυβέρνηση των αρίστων», κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία πως αφού «κατέκαψε Πάρνηθα, Πεντέλη, Εύβοια και Γεράνεια, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο επιτρέποντας μάλιστα την εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών».

Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της ΝΔ που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό. Αλλά καθόλου αναμενόμενη η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ Έβρου. Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Γιάννης Αρχοντάκης, χαρακτήρισε την ανακοίνωση Αποστολόπουλου στο Evros-news ως «κατακριτέα πρώτα από μας, ως νομαρχιακή επιτροπή, όχι γιατί δεν ερωτηθήκαμε, αλλά γιατί δεν μας εκφράζει».

Επίσης ο υποψήφιος βουλευτής και επί χρόνια στέλεχος, Λευτέρης Χαμαλίδης, έγραψε στο ίδιο site: «Απαράδεκτη δήλωση από τον Τομέα Περιβάλλοντος, η οποία δεν συνάδει ούτε με το ύφος και φυσικά ούτε με την ιδεολογία του πολιτικού μας χώρου, που δεν χρησιμοποιεί φρασεολογία αστήριχτη και ατεκμηρίωτη. Φυσικά και δεν εκφράζει κανέναν μας, έγινε βεβιασμένα και δίχως την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, όπου αντέδρασε άμεσα επιβάλλοντας διόρθωση στην άστοχη φρασεολογία».

Ο επίσης υποψήφιος και στέλεχος Παναγιώτης Ζαπάρτας χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον επικεφαλής του τομέα Περιβάλλοντος, και έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία του κόμματος και διαμαρτυρήθηκε «ως Εβρίτης και άνθρωπος που αγωνίζεται χρόνια στο ΠΑΣΟΚ». Τόνισε ότι «δεν μας εκφράζουν τέτοιες αντιδράσεις, απόψεις και νοοτροπίες(….) δεν μπορεί να εκφράζουμε ως κόμμα που με τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη κάνει ένα νέο διαφορετικό ξεκίνημα στην κοινωνία, αυτές τις απόψεις που δεν έχουν σχέση με τη νοοτροπία και το ήθος του πολιτικού μας χώρου».

Ποια σχέση μπορεί να έχει ο πολιτικός πολιτισμός που εκπέμπουν τα στελέχη αυτά του ΠΑΣΟΚ με τον πολιτικό ορθολογισμό που αποπνέουν (και που συναντάται σε όλη την Ελλάδα) με την αφρίζουσα αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ; Και κατά πόσο μπορούν να συνυπάρξουν, ως υποστηρικτές και συναγωνιστές μιας «προοδευτικής κυβέρνησης» κατά τον Τσίπρα, του οποίου οι οπαδοί χαρακτηρίζουν στα σόσιαλ μίντια την κυβέρνηση ως «εγκληματική συμμορία» και «κόμμα παιδεραστών»; Που οι ίδιοι θεωρούν ότι ακόμη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία της για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, όλη η έννοια της με αυτά που είπε ήταν για… να καλύψει τον Λιγνάδη;

θα μας το δείξει το εγγύς μέλλον - αν μας το δείξει βέβαια, γιατί οι δημοσκοπήσεις προσώρας δεν μας το δείχνουν. Έτσι και αλλιώς τα δύο κόμματα μόνο «γεωγραφικά» ανήκουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Πολιτισμικά είναι δυο κόσμοι μακρινοί.

 Γ. Σιδέρης-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά