Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια


Εδώ και πολύ καιρό η αντικειμενική αποτίμηση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι προϊόν συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται από όλα τα κόμματα –όσα τουλάχιστον προσβλέπουν σε ρόλους εξουσίας– εθνικός σχεδιασμός, που θα έχει γνώμονα πρωτίστως το συμφέρον της χώρας και δευτερευόντως το κομματικό. Δεν είναι εύκολο – και η μέχρι τώρα εμπειρία δεν γεννάει αισιοδοξία.

Στη σημερινή συγκυρία αβεβαιότητας και πολλαπλών κινδύνων, περιφερειακών και παγκόσμιων, οι πολιτικοί, οι θεσμοί, οι διαμορφωτές γνώμης, οι κοινωνικοί εταίροι, όλοι έχουν ευθύνη να αποτρέψουν τη διολίσθηση της χώρας σε πολιτική αστάθεια και να διασφαλίσουν τη στρατηγική συνέχεια.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να

εκτιμήσει κανείς τις πολιτικές επιπτώσεις των τελευταίων αποκαλύψεων σχετικά με τις υποθέσεις υποκλοπών. Οι εύθραυστες εσωτερικές και δυνητικά επικίνδυνες εξωτερικές συνθήκες –μαζί με τη διαφαινόμενη οικονομική αβεβαιότητα λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης– δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Τα τρία μεγάλα κόμματα καλούνται να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή ωριμότητα και να ενεργήσουν με υπευθυνότητα. Δεν υπάρχει χώρος για λαϊκισμούς σαν αυτούς που είδαμε κατά το παρελθόν και τους οποίους η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά.

Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που εξασφάλισαν το 80% των ψήφων στις προηγούμενες εκλογές και διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία, θα πρέπει –παρά τις ιδεολογικές διαφορές και τις προσωπικές έριδες– να κάνουν υπερβάσεις, να τολμήσουν, έχοντας ως πυξίδα τη διασφάλιση της σταθερότητας. Πρέπει να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης, όπως φυσικά και ένα εθνικά επικίνδυνο πιθανό αδιέξοδο.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις και να επιχειρήσει να κτίσει, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, γέφυρες προς το ΠΑΣΟΚ, τον ουσιαστικά μόνο πιθανό κυβερνητικό της εταίρο. Η Ελληνική Λύση δεν αποτελεί «εναλλακτική».

Ταυτόχρονα, η εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τα όσα συνέβησαν δεν θα πρέπει να την αποσπάσει από τη διαχείριση της καθημερινότητας και την αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να διαμηνύσει στους εταίρους και συμμάχους πως στο γεωπολιτικό πεδίο, το οποίο συνδέεται και με το οικονομικό, θα κινηθεί σε γενικές γραμμές στην ίδια κατεύθυνση με τη σημερινή, όπως εν πολλοίς έκανε την περίοδο που κυβερνούσε, καθώς η στάση της έναντι των αμυντικών συμφωνιών με ΗΠΑ και Γαλλία προκάλεσε ερωτηματικά.

Οποιες κι αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις και πιθανές ανακατατάξεις, το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διασφαλίσει ότι η χώρα θα παραμείνει γεωστρατηγικά θωρακισμένη και οικονομικά ισχυρή.

 Αθαν. Έλλις-Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. Ο πρώην Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ κ.Καραχαλιος χαρακτήρισε «ανόητο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ανόητος και η λέξη ανοησία δεν είναι προσβολή, είναι κατάσταση. Ο άνθρωπος χωρίς μυαλό, χωρίς ορθή σκέψη, χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική είναι ανόητος.
    Συριζαίος ειναι ο Καραχαλιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, αφού το είπε ο Καραχαλιος τι μπορούμε να πούμε εμείς.
    Πάντως είναι η δεύτερη φορά που μας σερβίρεις Καραχαλιο.
    Μην ξεχάσεις Αντώναρο, Σπηλιωτοπουλο,Κοτακη, Παυλόπουλος κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συ Είπας, ανωνυμε 4.18, αλλα δεν ειναι οι μόνοι Ν.Δημοκράτες που αντιδρουν στον Μητσοτό και σιωπούν για να χαρακτηριστούν ''προδότες'', θα ειπωθούν όοολα στο πλήρωμα του χρόνου. Γιατι...«Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» Αν κατάλαβες...κατάλαβες

      Διαγραφή
  3. Ο Νίκος Καραχάλιος, από το 1997 έως το 2009 διετέλεσε Σύμβουλος Στρατηγικής του πρώην Πρωθυπουργού και Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή. Αφού όλοι οι "προοδευτικοί αριστεροί" λέτε ότι την κρίση τη δημιούργησε η Ν.Δ. για σκεφτείτε μήπως σ' αυτό συνέβαλλε και ο κ. Καραχάλιος που τώρα το πικρόχολο σχόλιό του -επειδή του 'ριξε πόρτα ο Κυριάκος- επικαλείστε. Και βέβαια ήταν σύμβουλος και των κ. Σαμαρά και Μεϊμαράκη, αλλά δυστυχώς θυμάστε ότι κι αυτοί δεν μακροημέρευσαν ούτε ως πρωθυπουργός ο μεν ούτε ως αρχηγοί της Ν.Δ. αμφότεροι. Συμπερασματικά το σχόλιο του Κ. Καραχάλιου έχει τόση αξία όση και η "πέρδεση της Φατμέ εις το Γενίν Τζαμί"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά