Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Ανεπούλωτη η πληγή


Φαίνεται πως οι σχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον χώρο της Κεντροαριστεράς διερράγησαν οριστικά. Το ρήγμα είναι βαθύ, η πληγή ανεπούλωτη. Η ανόητη παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ενίσχυσε εκείνες τις φωνές μέσα στο ΠΑΣΟΚ που, ευθύς εξαρχής, δεν επιθυμούσαν οποιασδήποτε μορφής συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και αποδυνάμωσε όλους αυτούς που υποστήριζαν τη συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού – εκσυγχρονιστικού μπλοκ εξουσίας. Όλα δείχνουν πως μια περίοδος, που η αφετηρία της βρίσκεται στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, βαίνει προς τη λήξη της.

Οι κοινοί αγώνες που έδωσαν αυτές οι δύο παρατάξεις κατά του παραλογισμού του 2015, δεν είναι αρκετοί πλέον για να συντηρηθεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Οι υποκλοπές ήταν ο επιταχυντής. Αργά ή γρήγορα αυτό θα συνέβαινε, καθώς το απαιτούσε η ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Η ύπαρξη διακριτών γραμμών απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ήταν και

παραμένει η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ αυτά που η ηγεσία του πιστεύει ότι του ανήκουν.

Αυτή η επιεικώς άστοχη συμπεριφορά της ΕΥΠ, την οποία βεβαίως τη χρεώνεται η κυβέρνηση, είχε και μια άλλη παρενέργεια, της οποίας τις συνέπειες μπορεί να τις δούμε προσεχώς. Αφησε χώρο για τη δημιουργία ενός κόμματος του μεταρρυθμιστικού Κέντρου που θα υποδεχθεί τους μετριοπαθείς πολίτες, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο τόσο ευαίσθητο θέμα των ατομικών ελευθεριών. Ενα κόμμα που θα διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή στις εκλογές με την απλή αναλογική, φιλοδοξώντας να υπερβεί τον πήχυ του 3%. Σενάριο με αρκετό ρεαλισμό, δεδομένου ότι αρχίζουν και διαμορφώνονται οι αντικειμενικές συνθήκες, ενώ φαίνεται πως υπάρχουν και οι υποκειμενικές διαθεσιμότητες.

Δηλαδή, από ένα απρόβλεπτο γεγονός οδεύουμε σε φάση πολιτικής αβεβαιότητας; Πολύ πιθανό. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση το συμβάν των υποκλοπών πολύ γρήγορα να φύγει από την επικαιρότητα και η ζημία για την κυβέρνηση να είναι μικρή, διαχειρίσιμη και, κυρίως, αφομοιώσιμη.

Φυσικά το ρήγμα στις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με την Κεντροαριστερά δεν θα γεφυρωθεί, όμως το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός μπορεί να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά