Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Το ρεύμα της αμηχανίας


Η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει, επιδοτώντας τα νοικοκυριά, τη νέα αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος προκάλεσε μια αμηχανία στην αντιπολίτευση. Και αυτό φάνηκε από τον τρόπο που αντέδρασε κυρίως ο φιλικός προς αυτήν Τύπος. Μια ποικιλία αντιδράσεων που μαρτυρεί και τα αντιπολιτευτικά αδιέξοδα επί του συγκεκριμένου θέματος. Τι πιο βολικό για την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, από το να καταβάλουν για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος τα νοικοκυριά το 25%-30% του μηνιαίου εισοδήματός τους; Είναι γνωστό πως οι εκλογές κρίνονται από την οικονομία και κυρίως από την τσέπη των πολιτών. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, έτσι παίζεται το παιχνίδι.

Συνεπώς, είναι επιεικώς αφελείς όσοι πιστεύουν πως η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε μια προεκλογική χρονιά θα άφηνε τους πολίτες στη μοίρα τους, έρμαια των διεθνών γεγονότων. Ο πολίτης ουδόλως ενδιαφέρεται αν για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο ευθύνεται ο

Πούτιν, ο Ζελένσκι ή η Μέρκελ. Τη δική του κυβέρνηση έχει απέναντί του και από αυτήν απαιτεί να λύσει το πρόβλημά του. Και αν δεν το λύσει, θα την τιμωρήσει. Και η κυβέρνηση, επειδή τα γνωρίζει όλα αυτά, αποφάσισε να καλύψει τις νέες αυξήσεις με ένα ποσό που αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια, και βλέπουμε.

Η κριτική που δέχτηκε γι’ αυτή την επιλογή της κινείται προς δύο κατευθύνσεις. Η μία υπενθυμίζει πως μια φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν ασκεί επιδοματική πολιτική και η άλλη ανησυχεί γιατί διασπαθίζονται κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για προεκλογικούς λόγους. Υπάρχουν βέβαια και οι συνήθεις γραφικοί που απαιτούν κρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Μια φιλελεύθερη κυβέρνηση σε έκτακτες περιστάσεις διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα να κάνει παρεμβάσεις στην οικονομία. Μόνον οι δογματικοί φιλελεύθεροι το αρνούνται. Αυτό που διαχωρίζει τη φιλελεύθερη κυβέρνηση από μια με σοσιαλιστικό προσανατολισμό είναι πως οι στοχευμένες παρεμβάσεις, ευθύς ως οι έκτακτες συνθήκες εκλείψουν, εκλείπουν και αυτές, καθώς δεν αποτελούν μέρος του προγραμματικού λόγου της κυβέρνησης. Τέλος, η καλή πορεία της οικονομίας της Ελλάδας αφήνει περιθώρια για την περιστασιακή άσκηση επιδοματικής πολιτικής.

Ούτως ή άλλως, καμία κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο δεν είναι διατεθειμένη να αυτοκτονήσει πολιτικά.

 Σ. Μουμτζής-Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Σχόλιο φιλικού εντύπου του Συριζα: Η επιδότηση που δίνει ο Μητσοτάκης για το ρεύμα στους πολίτες προέρχεται από τη φορολογία του κόσμου. Και εγώ ο ανόητος νόμιζα ότι προέρχονταν από το Πουτιν η από τη τσέπη του Μητσοτάκη όπως παλιά τα επιδόματα πιυ έδινε ο Τσιπρας προέρχονταν από τη τσέπη του και όχι από το ξεσκισμα της μεσαίας τάξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες στον κ. Κουλη φιλαρακι, τον οποιον συμπαθας κι εμπιστευεσαι τη ψηφο σου, οτι πρεπει να στελνει μεσα μεσα και καποια εμβασματα για τη μειωση του εθνικου μας χρεους υψους 357,3 δισ.που παρελαβε σαν παρακαταθηκη απο τον μπαμπα του και τους αλλους κορυφαιους φωστηρες πρωθυπουργους της ΝΔουλας, σαν τον Σαμαρα η τον νεωτερο Καραμανλη! Ετσι μονο οι επερχομενες γενιες μας θαχουν να βαζουν κατι κατω απο τη μυτη τους !!
      Απεδειχθει, οτι οι της ΝΔουλας πρωθυπουργοι μαυι κι ο κ. Κουλη δεν ειναι ικανοι να διαφεντευσουν τα οικονομικα στην Χωρα μας! Μονο χρεη αφινουν πισω με το περασμα τους και μια καταχρεοκοπημενη πατριδα !!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά